23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Muhsin Bey 27 yıl sona tekrar beyaz perdede

muhsin bey gala 2Groupama bu yıl yedincisini düzenlediği “Türk Klasikler Yeniden” projesi kapsamında Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği ‘Muhsin Bey’ filmini restore etti. 33. İstanbul Film Festivali kapsamında yeniden izleyici ile buluşan film birçok ünlüyü bir araya getirdi.

Groupama, yedi yıl önce İstanbul Kültür Sanat vakfı (İKSV) işbirliğiyle hayata geçirdiği “Türk Klasikleri Yeniden” projesiyle, Türk filmlerini restore ederek milli kültür mirasımızın korunmasına verdiği desteği sürdürmeye devam ediyor. Groupama bu yıl, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi işbirliğiyle Yavuz Turgul’ın 1987 yapımı ‘Muhsin Bey’ filmini restore ederek izleyicilerle buluşturdu. 27 yıl yeniden beyaz perdede yerini alan filmin galası 33. İstanbul Film Festivali kapsamında 10 Nisan 2014 akşamı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi’nde yapıldı. Galada, yönetmen Yavuz Turgul, yapımcı Abdurrahman Keskiner, filmin müziklerini yapan Attila Özdemiroğlu ve başrol oyuncusu Şener Şen, Uğur Yücel, Osman Cavcı, Erdoğan Sıcak ve Sönmez Yıkılmaz bir araya geldi. Davete, Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi akademisyenleri, İstanbul Kültür Sanat Vakfı yöneticileri de hazır bulundu.

Proje önümüzdeki yıl da devam edecek

‘Türk Klasikleri Yeniden’ projesinin gördüğü yoğun ilginin, her geçen yıl daha da artması ile ne kadar  doğru bir karar verdiklerini belirten Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger, şöyle konuştu:Groupama’nın ‘Türk Klasikleri Yeniden’ projesi kapsamında restorasyonu gerçekleştirilen yedinci filmimiz ‘Muhsin Bey’ ile bir kez daha karşınızda olmanın mutluluk ve gururunu yaşıyoruz. Öncelikle Muhsin Bey’in yeniden beyaz perde ile buluşmasını sağlayan; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi’ni, gerçekleştirdikleri titiz ve mükemmel çalışma için kutlamak istiyorum. Bu akşam aramızda bulunan tüm efsane oyuncularıyla ülkemizde kültür ve sanatımızın gelişmesine büyük katkılar sağlayan İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın çok değerli yöneticilerine teşekkür ediyorum. Groupama olarak artık geleneksel hale gelen restorasyon projemize önümüzdeki dönemde de devam etmeyi hedefliyoruz.”

Ödüle doyamayan film Groupama’nın desteğiyle restore edildi

Şener Şen, Uğur Yücel ve Sermin Hürmeriç gibi usta isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla Türk sinema tarihinin en başarılı filmlerinden biri olarak gösterilen “Muhsin Bey”, 1987 yılında katıldığı 27. Antalya Film Şenliği’nde “En İyi Film” ve “En İyi Senaryo” ödülünü almıştı. 1988 yılında gerçekleşen İstanbul Film Festivali’nde de “Jüri Özel Ödülü”ne layık görülen ‘Muhsin Bey’, Şener Şen’“En İyi Erkek Oyuncu”, Uğur Yücel’e de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülü kazandırdı. Görüntü yönetmenliğini Aytekin Çakmakçı’nın üstlendiği Muhsin Bey”in özgün müzikleri ise Atilla Özdemiroğlu’na ait.

 “Muhsin Bey” filmi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema-TV Merkezi öğretim kadrosu ve öğrencileri tarafından, Prof. Sami Şekeroğlu’nun başkanlığında, yüksek teknoloji ve el emeğine dayanan 7 aylık bir çalışmayla tamamlandı. Film dijital olarak tarandıktan sonra 176 bin 688 resme ayrıldı. Her bir film karesi üzerinde tek tek çalışılarak toz ve çizikler giderildi. Restorasyon işlemlerinin tamamı, filmin orijinaline sadık kalınarak yapıldı. “Muhsin Bey” tüm yenileme işlemleri (tarama, restorasyon, renk ve yoğunluk düzeltme, kurgu) ileri teknolojiyle ve yüksek çözünürlükte (4K) tamamlanan ilk renkli Türk filmi oldu.

Groupama ile “Türk Klasikleri Yeniden” projesi 7. Yılında

2008 yılından beri “Türk Klasikleri Yeniden” projesi kapsamında Türk sinemasının tarihe adını yazdırmış filmlerini restore eden Groupama, sanata verdiği desteği bu yıl ‘Muhsin Bey’ filmini restore ederek sürdürüyor. Bu kapsamda, 2008 yılında Erden Kıral’ın “Bereketli Topraklar Üzerinde” (1979) filmiyle “Türk Klasikleri Yeniden” projesine başlayan Groupama, 2009 yılında Ömer Lütfi Akad’ın “Vurun Kahpeye” (1949), 2010 yılında Atıf Yılmaz’ın “Selvi Boylum Al Yazmalım” (1978), 2011 yılında Memduh Ün’ün Üç Arkadaş (1958), 2012 yılında Halit Refiğ’in “Gurbet Kuşları” (1964) ve 2013 yılında Lütfi Ö. Akad’ın “Vesikalı Yârim” (1968) filmlerinin restorasyonlarını üstlenmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER