22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Motor sigortalarının ‘geleceği’ masaya yatırıldı

Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, 60’ıncı yılını düzenlediği bir panel ile kutladı.  “Geleceğin Dünyasında Motor Sigortaları” başlığı ile 9 Kasım’da düzenlenen panelde hayatımıza giren yapay zeka, elektrikli ve otonom araçların motor sigortalarını nasıl etkileyeceği konunun uzmanları tarafından masaya yatırıldı.

Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu, 60’ıncı yılını kutluyor. Bu kapsamda düzenlenen ‘Geleceğin Motor Sigortaları’ panelinde motor sigortalarının geleceği masaya yatırıldı. Düzenlenen panelin moderatörlüğünü Sigortacılık ve Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) Başkan Yrd. Dilek Sakallıoğlu yaparken, konuşmacı olarak ise CTO Birleşik Krallık Motorlu Taşıt Bürosu Başkanı Nick Robbins, Gassimou Barry (Cross Border Engagement, Birleşik Krallık Motorlu Taşıt Bürosu), Özyeğin Üniversitesi Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Başak Ozan Özparlak ve Anadolu Sigorta Hasar Yönetim Müdürü Emin Ayık katıldı. Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu (Büro) Müdürü Bülent Karan, Büro’nun 60. yılı vesilesi ile düzenlemiş oldukları “Geleceğin Motor Sigortaları” panelinde yaptığı konuşmada, “Hali hazırda hayatımıza giren yapay zeka, elektirikli ve otonom araçlar ve yeni teknolojilerin sigortacılık alanına yaptıkları etkileri tartışmak üzere bu paneli gerçekleştirdik. Çünkü teknolojik gelişmelerdeki baş döndüren hız sektörü de yakından ilgilendiriyor” dedi.

Sigortacılık ve Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkan Yardımcısı Dilek Sakallıoğlu ise, teknolojideki baş döndüren gelişmelerin hayatımızın her alanına sirayet ettiğini ve trafik sigortalarında da bunun etkisinin görünür olduğunu ifade etti. Sakallıoğlu, “Trafikte yer alan sürücüsüz ya da bellirli bir düzeyde sürücü müdahalesi olan araçlar ile yeşil dönüşüm akımıyla beraber yükselişe geçen elektrikli araçların kullanılması motor sigortalarında fiyatlamadan hasar yönetimine, sorumluluk paylaşımından doğacak hukuki sorunlara, veri yönetiminden siber güvenliğe ve paylaşımlı araç kullanımında prim belirlenmesine kadar oldukça geniş bir alana yayılan önemli konular haline gelmiştir” diye konuştu.

Otonom araçlara hazır mıyız?

Konuşmasına Birleşik Krallık oto pazarındaki gelişmeler, fiyatlamalar, bedeni hasar maliyetlerinin yüksek olmasının nedenlerine değinerek başlayan Nick Robbins ise, “Her ne kadar otonom araçların hayatımıza girmesine daha vakit varmış gibi görünse de kısmen otonom olan yeni nesil araçların bazı ülkelerde test amaçlı bölgesel olarak kullanılmaya başlandığını ve teknolojinin gelişim hızı düşünüldüğünde bu araçların hayatımızda önemli bir yer kaplamaları için çok uzun bir zaman geçmeyecek. Gerekli düzenlemelerin de bu hıza uygun olarak yapılması gerekiyor” dedi.

Toplanan veriler nasıl kullanılacak?

Gassimou Barry ise panelde yaptığı konuşmada, Covid-19’un Birleşik Krallık sigorta pazarına etkilerine dikkat çekerken, elektrikli araçların hasar maliyetine de değindi. Barry,  “Bu araçların toplayacağı verinin kötü niyetli kullanılmaması için gerekli adımların atılması da gerekiyor. Bu yönde AB’de ve kendi ülkemizde düzenlemeler yapılmıştır. Toplanan veriye üretici firmanın, yazılımcının veya servislerin ulaşıp ulaşamayacağının yakıcı bir sorun olarak ortaya çıktığını da görmemiz gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Özel otomobil sigortaları 25 yıl içinde yüzde 40 küçülecek

Anadolu Sigorta Hasar Yönetim Müdürü Emin Ayık ise konuşmasına yapay zeka kullanımının sigorta sektörüne sağlayacağı faydalardan bahsederek başladı. Ayık, “Risk değerlendirmesinin daha detaylı yapılmasına olanak sağlamak fiyatlamada yeni bir yaklaşım getirecektir. Hasar tespitinin daha hızlı ve dışarıdan müdahaleye ihtiyaç olmadan yapılabilecek olması suiistimalin önlenmesine de yardımcı olacaktır. Ardından paylaşımlı araç kullanımında On-demand sigortanın yani belli bir süre ya da belli bir yolculuk için poliçeye ihtiyaç olabilecektir. Otonom araç kullanımı ise insan kaynaklı kazaları azaltabileceği gibi sorumluluğun sürücü-üretici ve yazılımcı arasında değişken olacağı, toplanacak verinin çok fazla olması nedeniyle bu anlamda güvenlik sorunları ile karşılaşılabileceği de bilinmelidir. KPMG’nin yapmış olduğu bir çalışmanın sonucunda özel otomobil sigortaları alanındaki sigortacılık önümüzdeki 25 yıl içinde yüzde 40 küçülecektir. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor” diye konuştu.

Ayık, elektrikli araç sayılarının ise yollarda hızla arttığına, bu araçların kullanımının sigortacılık açısından bazı riskler taşıdığını belirterek, “Henüz yeterli veri oluşmadığı için risk analizi yapmak zor. Aynı zamanda otonom ya da elektirikli araçlarda meydana gelecek arıza ya da kaza sonrası farklı tamir süreçlerine de ihtiyaç duyulacaktır. Bu noktada tamir maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle fiyatlamayı etkileyecek olmasını da gözden kaçırmamak gerekir” dedi.

Onarım Hakkı ihlaline dikkat

Elektrikli ve otonom araçlarla ilgili dünyadaki düzenlemelere değinerek konuya başlayan Akademisyen Dr. Başak Ozan Özparlak ise, otonom araçların yol açacağı kazalarda hukuki sorumluluğun kimde olacağı hususunun çokça tartışılacağına dikkat çekti. Meydana gelen örnekleri ile konuyu detaylandıran Özparlak, “Siber risklere karşı alınacak önlemler, toplanan verinin yarattığı risklerin fikri mülkiyet hakkının ihlalinin söz konusu olup olmayacağına bakmak gerekiyor. Konu araçların tamir süreçlerinin alışageldiğimiz yöntemlerden farklı olacak olması nedeniyle tüketicinin kendisinin ya da seçeceği birisinin tamir veya modifiye etme hakkı olan Onarım Hakkı ihlaline sebep olup olmayacağını da tartışmaya açmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER