2 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Meslektaşlarımız için alternatif oluşturuyoruz

Ortaklık yapısını acentelerin oluşturacağı SigortaTurk A.Ş için son aşamaya gelindi. Şirketin kuruluş çalışmaları ile ilgili bilgi veren ANKA Grup Yatırım Danışmanlık Genel Müdürü Murat Büyükçelebi: Asıl amaçlarının sadece acente ile çalışmak olduğunun, acentelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen, gelir anlamında da acenteyi tatmin edebilecek bir yapı oluşturmanın derdinde olduklarının altını ısrarla çizdi.

Sigorta acentelerinin ortağı olduğu SigortaTurk A.Ş’nin kuruluşu için birinci aşama tamamlandı. Şirketin kuruluş çalışmalarını yürüten ANKA Grup Yatırım Danışmanlık Genel Müdürü Murat Büyükçelebi, Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın SigortaTurk ile ilgili sorularını yanıtladı.

Acentelerin, sigorta şirketlerinden beklentilerinin büyük bir kısmını alamadığını belirten Büyükçelebi: “Artık çıkış yolu bulamıyoruz. Bunun için en iyi bildiğimiz işi yapalım dedik ve şirket kurmaya karar verdik ama bu şirketi profesyoneller yönetsin istiyoruz. Buradaki amacımız bir alternatifimiz ve sığınabilecek bir gemimiz olsun. Yılların tecrübesi ile yaşadığımız problemleri ortadan kaldıracak,  tekrarını yaşatmayacak, gelir anlamında acenteyi destekleyecek bir yapı kuralım istedik.” diye konuştu.

Büyükçelebi yayında; asıl amaçlarının sadece acente ile çalışmak olduğunun, acentelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen, gelir anlamında da acenteyi tatmin edebilecek bir yapı oluşturmanın derdinde olduklarının altını ısrarla çizdi.

“Bu kimseye açıktan bir meydan okuma değil.” diyen Büyükçelebi, şöyle devam etti: “Sonuçta hepimiz ticaret yapıyoruz. Gelecekle ilgili birtakım kaygıların artık kaygı olmaktan çıktığını ve gerçekleştiğini gördüğümüz için böyle bir şeyin içine girdik” dedi.

Tescil, 29 Mayıs’ta yapıldı.

Bu şirketin sadece acente ile çalışacağının altını çizen Büyükçelebi; “İstediklerimizi yerine getirebilen, enerjimizi aktarabileceğimiz alternatif bir yapı kurmak istedik. Önce Aralık ayında bir yatırım şirketi kurduk. Bu yatırım şirketinin amacı şuydu: Hem sigorta şirketini kursun hem de sigorta şirketinin ihtiyacı olan bir takım konularda da yatırımlar yapabilsin. 29 Mayıs 2020 tarihinde de sigorta şirketinin tescilini yaptık” dedi.

Büyükçelebi, kurulacak bu şirketin yanında acentelerin diğer sigorta şirketleri ile de çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. Büyükçelebi, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Herkesin bir tarifesi var, politikaları var, farklı farklı yöntemleri var. Sektörümüzde çok değerli şirketler ve yöneticiler var. Tabi ki bunlarla çalışmaya devam edeceğiz. Biz sadece bir alternatif yaratmak istedik. Nasıl sigorta şirketleri alternatif dağıtım kanalları ile ilgili olarak bir takım adımlar atıyor, biz de alternatif bir sigorta şirketi kuruyoruz. Aslında gayet anlaşılabilir bir şey. Onlar uzaktan satış yapmak için adım atıyorlar, dijitalleşme konusunda bir takım yatırımlar yapıyorlar veya brokerlara daha fazla imkânlar tanıyorlar. Yine bankalara da bu desteği veriyorlar veya direkt satış yapıyorlar. Yapabilme özgürlüğü onlar da olduğu için biz de alternatif bir sigorta şirketi kuruyoruz” dedi.

SigortaTurk’un TÜSAF dışında gelişen bir olgu olduğunu da kaydeden Büyükçelebi, şunları söyledi: “İşin içinde tabi TÜSAF’tan da arkadaşlar var. Sonuçta bu şirketi kurarken bir inisiyatif aldım ve çalışabileceğim arkadaşlarımı belli bir noktaya kadar ben seçtim. Aslında maç biraz daha farklıydı. Çok hızlı hareket etmemiz gereken bir süreç yaşadık. Bu nedenle dar bir yapıyla sistemi kurabilmek için risk aldık. Bu riski gerçekleştirdik ama burada genel mantık şu şekilde çalışıyor. Şirketin ortakları acenteler olacak. Bugüne kadar ciddi sayıda meslektaşımız ortaklık için başvurdu ve ortak oldular. Bu süreç birazcık daha hızlı gidecek diye düşünüyoruz. Yani tamamen bir acente şirketi olacak.” diye konuştu.

50 milyon TL sermaye ile start verdik

Büyükçelebi, şirketi daha önce kurulan bazı şirketler gibi 3, 5 ya da 6 milyon TL’lik sermaye ile kurmadıklarını söyledi ve ekledi: “Sermaye yapısı itibarıyla zaten ilk tescili bile 50 milyon TL yaptık. Ama ruhsat aşamasında bu minimum 100 milyon TL olacak. Belki de çok daha fazla bir rakama ulaşmış olabiliriz. Güçlü bir sermayeye sahip olan bir şirket kuruyoruz. Bu gücü oluşturabilecek bir yapımız var. 2019 yılı Kasım ayına kadar 16.5 milyon TL’ye bir sigorta şirketi kurulabiliyordu. Sonra 2019 Kasım’da 38 milyon 500 bin TL’ye çıktı. Biz çok daha yukarılarda çok daha dinamik çok daha iyi bir yapıya bürünmek istiyoruz. Olabildiğince sermayemizi yükselteceğiz. Biz istiyoruz ki acentelerin tamamı şirketin aynı zamanda ortağı olsun. Bu sahiplenmeyi hep beraber yaşayalım.”

İkinci dönem başlıyor

Büyükçelebi, şirketin şu anda tescilinin yapıldığını belirterek hangi aşamada olduklarını ise şu şekilde açıkladı: “Fiziki altyapı anlamında çok az eksiğimiz kaldı. Şimdi personel alımlarına başlıyoruz. Bu arada üst düzey yönetici olarak yaptığımız görüşmeler var. Tahmini olarak ağustosun başına kadar bu görüşmeleri belirli bir noktaya getireceğiz. Muhtemelen bir hafta içinde bir ilan çıkmış olur. Logomuz ile ilgili bir çalışma yaptık. Özellikle beraber hareket etmenin, beraberce karar vermenin örneklerinden biri olsun diye logoyu da beraber seçmek istedik. İlk dönemde ortak olanlar yaklaşık 55.000 TL bir rakam ödediler. İkinci dönem 1 Temmuz itibarıyla başlıyor. Ruhsata kadar olan süre için konuşuyorum. Pandemi nedeniyle gelir anlamında sıkıntı yaşayan birtakım meslektaşlarımız oldu. Normalde ortaklık için ödenecek payı 75 bin TL’ye  çıkarmak gibi bir planımız vardı, böyle bir karar almıştık; ancak ruhsata kadar olan bu süreç 2 buçuk, 3 ay sürecek. O sürece kadar da 60 bin TL ile ortak alabileceğiz. Burada şöyle bir kolaylık da sağlayacağız: Ruhsat alana kadar isterlerse düşük rakamlarla da hisse alabilecekler. Yani 20 – 25 bin TL taksitle iki, üç maksimum dört taksitle ödeme yapabilecekler. Bizim buradaki mantığımız ruhsat aldıktan sonra üretime geçtiğimizde ortak olanların bu parayı tamamlamış olması. Bu da pandemiden kaynaklanan bir alternatif olarak ortaya çıktı. Pandemiden acenteler olarak çok etkilendik. Ama bu durum nedeniyle planlarımızda bir sapma yaşamadık. Sonunu da mutlaka getireceğiz.”

Profesyoneller yönetecek

Kurulacak olan sigorta şirketinin yönetim kadrosu tamamen profesyonellerden oluşacak. Yönetim kademesinde acentelerin olmayacağını belirten Büyükçelebi, “Yönetim kurulu başkanı ve genel müdürün üstüne bir tane bizden birini göndereceğiz. Yani yönetim tamamen profesyonellerden oluşacak” dedi.

Şirketin kuruluşu için SEDDK ile  henüz görüşmediklerini belirten Büyükçelebi, “Onlar yeni bir yapı. Şu aşamada onları rahatsız etmenin bir anlamı da yok. Onların karşısına bu şirket tamamen kurulduktan sonra çıkacağız. Ruhsat aşamasına geldiğimizde orada çok büyük sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Sonuçta mevcut iktidarın da girişimciye bakış açısı ortada. Hele ki; şu dönemde bu kadar yüksek rakamlarla yatırım yapan bir şirkete bakış açıları çok net. Bu iş için harcanan paralar öyle basit paralar değil.” yorumunu yaptı.

Haklı bir rekabet ortamı oluşturacağız

Aslında tüm meslektaşlarını bu işin içine almayı çok istediklerini belirten Büyükçelebi, “Hedef olarak 2 bin ortak koyduk ama bunun daha fazlası da olabilir. Bunun kararını daha çok profesyoneller verecek. Şunu da söyleyeyim; şirket kurmamız işin içine girmeyen acentelerin bile işine yarayacak. Ne kadar değerli olduklarını anlayıp, parçası oldukları şirkete daha çok sarılacaklar. O zaman belki diğer şirketler daha fazla komisyon verecek, daha fazla imkan tanıyacaklar. Bu sayede rekabet koşullarını da değiştirmiş olacağız ve daha haklı bir rekabet ortamı oluşacak. Yani herkese faydamız olacak.” diye konuştu.

Tüm branşlarda dengeli bir üretim istiyoruz.

Kurulan şirketin trafikte de olmak istediğini kaydeden Büyükçelebi, “Ama trafiğin yanında diğer branşların tamamında da olmak istiyoruz. Olabildiğince dengeli bir üretim gerçekleştirmek istiyoruz. Yani yüzde 100 bir trafik şirketi olmayacağız onu rahatlıkla ifade edebilirim” dedi.

Sigorta şirketinin ismi konusunda yaptıkları girişimlere de değinen Büyükçelebi, “Hem marka tarafında hem de ticaret sicil tarafında olabildiğince dikkatli gitmeye çalışıyoruz. Şirketimizin ismi şu anda Sigorta Türk gibi gözüküyor. Ama aslında Turk. Türk ile ilgili yapılan birkaç girişim var. Bizden sonra marka başvurusunda bulunanlar var. Bunların bir engel teşkil ettiğini düşünmüyorum. Herkesin nasibi ayrı olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Şirketin kurulması ile ilgili olarak kendi işinden feragat ettiğini ve yoğun bir süreç geçirdiğini belirten Büyükçelebi, “Zaten 6 yıllık TÜSAF başkanlığım zamanında da kendi işimden çok TÜSAF’la ilgilendim. Kendi işimle ilgili kayıplarım tabi ki oldu. İşimi çok iyi yaptığım için, işimi çok iyi takip edebildiğim için mevcut müşterilerim ile ilgili herhangi bir problem yaşamadım. Ama zaman bulamadığım için yeni iş yaratma imkanım olmadı. Sağ olsun bazı meslektaşlarımız benim portföyümü didikliyorlar. Maalesef ben diğer başkanlar gibi yapamıyorum.” diye konuştu.

Yatırım için beni her zaman arayabilirler

Büyükçelebi, acentelerin zaman kaybetmeden web sitesinden de şirkete başvuru yapabileceklerine dikkat çekerek, “Ankayatırım.com’dan ortak olabilirler. Ondan sonraki süreçte de zaten bu yapının içine giren çevrelerinde arkadaşları var ise onlarla da iletişim kurabilirler. Beni de arayabilirler. Bu sürecin dışında kalmasınlar. Olabildiğince yapının içine girmeye çalışsınlar ki; çok daha güçlü, çok daha büyük bir yapı oluşturabilelim.” dedi.

Kurulacak olan SigortaTurk’un genel müdürlüğü Ankara’da, ikinci bir müdürlük ise İstanbul’da olacak. Şirket kurulduktan sonraki süreci ise profesyoneller yürütecek.

Yayını izlemek için linke tıklayınız…

SİGORTA EKRANI

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER