22 Aralık 2024, Pazar
spot_img

Eroğlu: Tüm paydaşlarla beraber ‘vizyon belgesi’ üzerinde çalışıyoruz

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, SEDDK’nın henüz 2 yıllık genç bir kurum olduğuna dikkat çekerek öncelikli olarak sektörün kronik sorunları için yapısal çözümler getirmek istediklerini söyledi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 22 Eylül Perşembe günü üçüncüsü düzenlenen Fair Forum’da 37 ülkeden 300 katılımcıya seslendi. Forum’da açılış konuşması yapan Eroğlu, katılımcılara Türkiye’de sigorta ve özel emeklilik sektörlerinin genel görünümüyle ilgili bilgiler verdi.

Penetrasyon oranımız gelişmiş ülkelere göre düşük seviyede

Sigorta sektörünün temmuz ayı itibarıyla 107,2 milyar TL prim üretimi, 407 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştığını aktaran Eroğlu, penetrasyona vurgu yaparak “Finansal sistemde bankacılık sisteminin payı yüzde 90 iken sigorta sektörünün payı yüzde 5. Finansal mimarinin derinlik kazanması ve daha stabil bir konuma gelmesi için sigorta payının mutlaka gelişmiş ülkelerdeki oranlara yakınsak bir seviyeye gelmesi lazım. Yine sigorta sektörünün dünya sıralamasındaki konumu ülke ekonomisinin konumuna da uygun değil. Türkiye ekonomisi küresel ekonomide 21. sırada yer alırken sigorta sektöründe 38. sırada yer alıyor. Penetrasyon oranımız gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çok düşük seviyede. Tasarruf alanına bakıldığında ise farkın daha büyük olduğunu görüyoruz. Türkiye’de hayat sigortası penetrasyonu yüzde 0,50 iken gelişmiş ülkelerde bu yüzde 4.5 seviyesine kadar çıkıyor. Yine hayat dışı alanda penetrasyon yüzde 1.30, gelişmiş ülkelerde yüzde 3-3.5 seviyesinde. Bu fark aslında büyük bir fırsatı içinde barındırıyor. Bizim otorite olarak ülkemizin dinamik yapısını, krizlerden fırsat çıkarma yeteneğini, genç nüfusu ve bunların oluşturacağı güçlü talebi düşününce penetrasyon oranlarının düşük olmasını önemli bir fırsat ve gelişim alanı olarak görüyoruz. Genç nüfus ve dijitalleşme sektörün büyümesi için önemli avantajlar sunuyor.” açıklamalarında bulundu.

Trafikteki sıkıntılara çözüm bulabilmek için çalışmalara başladık   

Eroğlu, SEDDK’nın henüz 2 yıllık genç bir kurum olduğuna ve yakın zamanda yeni yönetimin atandığına dikkat çekerek, “Öncelikli olarak sektörün kronik sorunları için yapısal çözümler getirerek gelişim alanlarında daha etkin, verimli ve hızlı sonuçlar alınabilecek noktaya gelmek istiyoruz. Bu anlamda ajandamızda iki önemli konu var. Sektörün en önemli sorunu olan ve 25 milyon araç sahibini ilgilendiren trafik branşında yapısal çözümler getirmek üzere çalışmaya başladık. Trafik branşıyla ilgili belli oranda zarar kabul edilebilir ancak diğer branşların kârını götürünce sorun oluşturuyor. Trafikteki zarar bilançolar için risk hâline geliyor. Trafik sigortasını, kişi bazlı poliçe, tahkim sisteminde iyileştirme, doğrudan tazmin, eşdeğer parça kullanımı gibi yapısal reformlarla sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Diğer yandan da sektörün gelişimi ve büyümesi için tüm paydaşlarla beraber bir vizyon belgesi üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

BES enflasyonun üzerinde gelişim gösterdi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili de konuşan Eroğlu, 14 milyon katılımcıya ve 350 milyar TL seviyesinde büyüklüğe ulaşan BES’in enflasyonun üzerinde gelişim gösterdiğini aktararak “Yüzde 30’luk devlet katkısı, 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil edilmesi ve sözleşmelerin teminat gösterilmesi gibi devreye alınan uygulamalar sistemi daha da güçlendirdi. Ancak OKS tarafında daha fazla katılımcı devamlılığını sağlamak için reform niteliğinde çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Sektör reel büyümesini sürdürüyor

Forum’da “Regülatörlerin Sektörün Ekonomik Zorlukları Aşmasındaki Rolü” adlı panele katılan Eroğlu, küresel ekonomideki risklere değinerek dünyadaki yüksek enflasyon ve resesyon tehlikelerine rağmen Türkiye’nin güçlü büyüme rakamları ile pozitif ayrıştığına vurgu yaptı. Bu nedenle sektörün reel olarak büyümeye devam ettiğini belirten Eroğlu, “SEDDK olarak sektörün yakından takibi, gerektiğinde sermaye ihtiyaçlarına destek verilmesi ve jeopolitik riskler için Özel Risk Yönetim Merkezleri’nin kurulması gibi politikalarını izliyoruz.” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER