23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Mehmet Akif Eroğlu: Insurtech’in üzerine titreyeceğiz

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Insurtech HUB konferansında yaptığı konuşmada birilerinin Insurtech’i dile getirmesinin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Şimdiye kadar Insurtech’e yeterince değinmediklerini belirten Eroğlu, “Bundan sonra Insurtech’in üzerine titreyeceğiz” dedi.

SİGORTAMEDYA

Sigorta sektöründe teknoloji ve inovasyon çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Insurtech HUB’ın, Yıldız Teknopark ile ortaklaşa düzenlediği konferansa katılım yoğundu. Yıldız Teknik Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü Yıldız Oditoryum‘da 15 Ocak 2019 tarihinde düzenlenen konferansa start-up’lardan sigortacılara, broker’lardan kamuya kadar, tüm sektörden üst düzey temsilciler katıldı. Konferansta Türkiye Sigorta Şirketleri Birliği (TSB) Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu, Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve FinTech İstanbul Kurucu Ortağı , Insuretech HUB Genel Müdürü Andrew Warburton ve Insuretech HUB Direktörü Elif Çetin, SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar ile Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan konuşma yaptı. Konuşmalar sonrasında gerçekleşen start-up sunumları da ilgiyle izlendi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu ise birilerinin Insurtech’i dile getirmesi ve söylemesi kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Şimdiye kadar Insurtech’e yeterince değinmediklerini belirten Eroğlu, “Bundan sonra Insurtech’in üzerine titreyeceğiz. Bu anlamda 7 Şubat’ta Avrupa Sigorta Birliği ile 7 Şubat’ta düzenleyeceğimiz çalıştayın konusu yapay zeka, otonom araçlar ve ve siber riskler olacak” dedi.

Trampa ekonomisinden beri değişmeyen şey müşteri ve ticaret olduğunun altını çizen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Temel ihtiyaçlarda değişen çok bir şey yok. Mesela haberleşme dumanla haberleşmeden güvercin ile mektuplaşmaya dijital haberleşmeye hatta görüntülü haberleşmeye geçtik ama aslında amacımız aynı karşımızdaki ile irtibata geçmek. 5 bin yıl önce yazının ilk bulunduğu Sümerler’deki taşlara yazılan yazı bugün dijitalde akıllı telefonlara yazılıyor. Hatta akıllı telefonlara hiçbir şey yapmadan konuşarak da yazıyor.”

Müşteri artık her şey ve müşterinin artık kral olduğunu belirten Eroğlu, “Markanıza ne kadar güvenirseniz güvenin müşteriyi anlayamadığınız ve müşterinin beklentilerini karşılayamadığınız zaman yok olmaya mahkum olursunuz” yorumunu yaptı.

Küresel insurtech girişimleri 25 milyar dolar fon aldı

Insurtech HUB Genel Müdürü Andrew Warburton ise “Küresel insurtech girişimleri Eylül 2018’e kadar 25 milyar dolar fon aldı” dedi. Warburton, Insurtech HUB’in Enformasyon Teknolojileri (IT) ve sigorta arasında bir köprü olduğunu söyledi.

Insurtech HUB Genel Müdürü Andrew Warburton

Küresel insurtech girişimlerinin Eylül 2018’e kadar 25 milyar dolar fon aldığını belirten Warburton, “Bizim misyonunmuz Türkiye’de insurtech start up’lara 1 milyon dolar bulmak. Son 12 ayda baya geliştik özellikle Londra ve Yeni Zelanda’da birçok bağlantı yaptık. Biz dünyayı Türkiye’ye getirmeye Türkiye’yi de dünyaya açmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda kontaklarımızı kullanmak istiyoruz. 3-4 Nisanda sadece Türkiye’nin değil bölgemizin en büyük Insurtech zirvesini yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yenilikçi startup projelerinin her birine yaklaşık 1 milyon Euro’ya varan yatırımlar bulmayı amaçladıklarını belirten Warburton, “Bu güna kadar Insurtech HUB Türkiye’ye 30’dan fazla start-up programı başvurusu aldık. Bunlardan yaklaşık 10 tanesi kuluçka ve hızlandırma programlarına alındı. Sigorta sektörü ile girişimciler arasında ve girişimci ile yatırımcı arasında bir köprü görevi görecek olan start-up 5 yılda 100’ü aşkın başarılı start-up’ı desteklemeyi hedefliyor. Insurtech HUB’a hali hazırda seçilmiş olan startup’ların bir kısmını düzenlediğimiz bu toplantı ile sektör temsilcileri ile bugün buluşturuyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezi

Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci de 2009 yılında Yıldız Teknopark Davutpaşa’da faaliyete geçtiğini belirtti.

İnci, “Yıldız Teknopark, yazılım,bilişim ve iletişim teknolojileri,elektronik, makine ve üretim sektörlerinde Ar-Ge firmasına (102 kuluçka merkezi) ve 7 bin Ar-Ge personeline ev sahipliği yapıyor” açıklamasında bulundu.

Yıldız Kuluçka Merkezi’nin 4 bin 500 metrekarelik alanı ile Türkiye’nin faal çalışan en büyük kuluçka merkezi olduğunu kaydeden İnci, Küresel Yenilik Endeksi’nin Türkiye’de 2016 yılında 2013 yılına göre 25 sıra ilerlediğini belirtti.

İnci, “Türkiye’de ilk defa Yıldız Kuluçka Merkezinde Insurtech Kuluçka Merkezi açıldı ve sigortacılık dikeyinde Insurtech Start-up’larının başvuruları alınmaya başlandı” diye konuştu. İnci, şunları kaydetti:

“Bir çok firmanın üniversitelerde yer almalarının en büyük sebebi nitelikli personele erişim. Yıldız Teknik Üniversitesi eko sistemdeki en büyük üniversitelerden bir tanesi. Ayrıca burada ciddi çalışmalarımız oluyor. Özellikle üniversite sınıflarında teknopark ile işbirliği dahilinde öğrenci kulüplerininde dahil edildiği ve sektör firmalarının bir şekilde kendi içerisinde oluşturdukları akademiler ile akredite edebiliyoruz.”

Sigorta şirketleri yeterince hızlı değil

Selim Yazıcı
Prof. Dr. Selim Yazıcı

Prof. Dr. Selim Yazıcı ise yaptığı sunumda, “insurtech”in bir hayat tarzı olmasını gerektiğini söyledi. Yazıcı şu hususlara değindi: “CEO’lar arasında yapılan PwC’nin bir araştırmasının sonuçlarına göre, dünyada gelecekten en çok sigortacılar çekiniyor. Sigortacılar nasıl etkileneceklerini bilmedikleri için gelecekten korkuyorlar. “Insurtech” girişimleri gençleri hedefliyor. Şimdiden 15-16 yaşındakilerde sadakat yaratmalısınız. Bunun için “stratup”larla rekabet etmemeli, rekakerberlik yapmalıyız. İnovatif çözümler için hızlı olmalısınız ama sektör hızlı değil. Hizmetiniz hızlı, esnek ve kişisel olmalı. Kişiye özel ürün üretebiliyor musunuz? Bunun için dataya ihtiyaç var ve bunu toplamak bugünün teknolojisiyle mümkün hale geldi. İki saatlik kasko yapmanız lazım. Çünkü dünyada yapılıyor.”

Dünya genelinde bin 600 insurtech startup’ın 25 milyar dolarlık yatırım aldığını, Türkiye’de ise toplam startup yatırımının 120 milyon dolar olduğunu belirten Yazıcı, “Fintech yatırımlarıyla 10-12 milyon dolar civarında. Dünyada ise her yıl 1.5 milyar dolar  insurtech yatırımı yapılıyor. Son dönemdeki yatırımlarda Çin dikkati çekiyor ve Çinliler daha çok Avrupa’ya yatırım yapıyorlar” dedi.

Dünya çapında bilinen “insurtech” “startup”larından Tröv’ün geçen yıl 45 milyar dolar, Lemonade’in ise 120 milyar dolar yatırım aldığını bildiren Yazıcı, sigorta şirketleri arasında AXA’nın dünya çapında insurtech yatırımlarında çok ileri olduğunu sözlerine ekledi. Yazıcı son olarak “insurtech”in regülasyondan altyapı sağlayıcılarına, “startup”lardan sigorta şirketlerine kadar bir ekosistem olarak önemsenmesi gerektiğini söyledi.

İlk dört ayda 30 başvuru

Insurtech Türkiye Direktörü Elif Çetin ise “4 ay önce başladığımız bu projeye gece gündüz çalıştık. Değişen müşteri talepleri, yeni teknolojiler ve ekonomik gelişmelerin bir sonucu olarak sigortacılık ekosistemi değişime zorlanıyor. Bu değişim, Insurtech HUB’un faaliyetleriyle hızlanacaktır. Dünya’da ve Türkiye’de sigortacılık dikeyinde ilk Insurtech Kuluçka Merkezi’ni kurmuş olmaktan gurur duyuyoruz. Kuluçka ve Hızlandırma programınıza özellikle sigortacılıkla ilgili her türlü fikri olan girişimcileri bekliyoruz” dedi.

Çetin, şunları söyledi:

“Insurtech HUB, Insurtech Girişimlerini ve Projelerini desteklemek, sigortacılık sektöründe kuralları teknoloji ve inovasyon ile baştan yazacak çalışmaların önünü açmak için kurulan GLOBAL bir EKOSİSTEMDİR.

Elif Çetin
Inturtech Türkiye Direktörü Elif Çetin

Ekosistemler zaman içerisinde değişen koşullar neticesinde varlıklarını korumak ve devam ettirebilmek için evrim geçirirler.

Sigorta ekosistemindeki yaşam döngüsü de değişen müşteri beklentileri, yeni teknolojiler ve ekonomik  koşullar nedeni ile hızlı bir şekilde değişime zorlanmaktadır.

İşte INSURTECH HUB  sektörün bu dönüşüm geçirmesini sağlayacak faliyetleri hızlandırmak için kurulmuştur.

Bu yeni Ekosistemdeki sürekliliği sağlayacak olan enerji Insurtech Startuplarından gelecektir.

Insurtech Hub olarak öncelikli Konularımız Dijital Sigortacılık, Yapay zeka, Risk Önleme, Blockchain, nesnelerin interneti, siber güvenlik, sahtekarlık önleme, sağlık, seyahat  vb. konulardır. Bildiğimiz süreçleri bambaşka çalışma modelleri ile çözen, çok daha hızlı, kaliteli ve güvenilir uygulamalar sunan, verimliliği ve müşteri memnuniyetini artıran, hataları ve maliyetleri düşüren teknolojiler karşımıza çıkmaktadır.

Insurtech HUB ın yönetim kadrosunda , Andrew Warburton, ben ve Genel Yayın Yönetmenimiz sevgili Dr. Zeynep Stefan yer almakta. Konusunda uzman ve oldukça deneyimli bir ekibe sahip olan Insurtech HUB, her geçen gün yeni profesyonelleri bünyesine eklemeye devam etmektedir.

Danışma Kurulunda çok güçlü ve global  bir ekibimiz var. Danışma Kurulumuza Uluslararası startup hızlandırma programlarından, akademik dünyaya, teknoloji liderlerinden uluslararası sigortacılara, medyadan, finansal danışmanlara kadar birçok farklı bir çok farklı disiplinden konusunda uzman kişileri toplamaya çalıştık.

Üç ana hedefimiz var.

  • Insurtech alanındaki faaliyetlerin artmasını sağlamak (Bu faaliyetleri arttırmak için  başlatmış olduğumuz startup programları ile 5 yılda 100 ü aşkın başarılı startup çıkarma hedefimiz var. )
  • Bu çözümleri global arenaya taşımak (Küresel sigorta pazarını desteklemek ve insurtech alanında lider ülke konumuna gelmek için insurtech girişimlerini ve projelerini ihraç etmek itiyoruz.)
  • Dünyadaki teknolojik çözümleri ülkemiz sigorta sektörüne transfer etmek. (Dünyadaki diğer teknolojik çözümleri ithal ederek Türkiye’deki sigorta sektörünün büyümesini istiyoruz.)

Yani hem üreterek hem ihraç ederek  hem de ithal ederek  global insurtech girişimcilik ekosistemini oluşturma hedefindeyiz.

Insurtech HUB özellikle üyelerinin fayda sağlayabileceği çok değerli hizmetler sunmaktadır. Sağlayacağı bu hizmetlerle ekosistemdeki önemli rolünün hakkını vermek istemektedir. Bu misyonun değerinin farkındalığı ile hizmetlerine başladığı günden bugüne  kadar geçen kısa zaman diliminde oldukça uzun bir yol kat etmiştir.

Insurtech HUB ve Türkiye’nin en büyük teknoparkı olan Yıldız Teknopark ,Türkyede ilk defa Sigortacılık dikeyinde Startup’ların alınacağı Insurtech Kuluçka Merkezini kurmuştur.

Insurtech HUB Her Düşünce Bir Tohumdur düşüncesi ile değerlendirdiği Startup’larını,  keşfetmekte, geliştirmekte, büyütmekte ve globalleştirmektedir. Yani tohum aşamasından olgunlaşıp meyve verene kadar desteklemektedir.

Programa başvuran Startup sadece fikir aşamasında ise Kuluçka, ortada bir ürün var ve sektöre ulaşmak istiyorsa hızlandırma, ürün iyice olgunlaşmış ve global pazara ulaşmak istiyorsa Uluslararası Hızlandırma Programlarına alınmaktadır.

Insurtech HUB Programlarına aldığı Startup’lara, fikir aşamasından, globalleşme aşamasına kadar finansal destek sağlamak amacıyla ulusal ve uluslararası yatırımcı ağı oluşturmuştur.

Insurtech Hub sigorta firmaları, reasürans firmaları, broker’lar, bankalar ve acenteler ile üniversiteler, yazılım firmaları, teknoloji firmaları, insurtech Startup’ları ve yatırımcılar arasındaki işbirlikleri için köprü görevi görecektir.

Insurtech HUB bahsetmiş oIduğu bu faaliyetleri yaymak, arttırmak ve daha çok değer üretebilmek amacı ile eğitim hizmetleri vermeyi hedeflemektedir. Insurtech Akademi için TSEV (Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı) ile görüşmelerimiz devam etmektedir.

Üyelerimizin ücretsiz katılabileceği ve Her ay farklı konu başlıkları ile düzenlemeyi planladığımız  toplantılarda sektördeki gelişme ve yenilikleri takip etmeyi , sektördeki ihtiyaçları tartışıp sonuç odaklı değerlendirmeler yapmayı hedeflemekteyiz

Sigorta şirketleri ve bankaların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, çözüm sunabilecek startup ve teknoloji firmalarının bir araya geldiği toplantılar organize edilecektir. Roundtablelar Insurtech alanında yepyeni uygulamalar ve işbirliği fırsatları yaratacaktır.

Sigorta şirketleri ve bankaların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, seçilecek insurtech konularında belirli sürelerde optimum çözümü üretecek ödüllü yarışmaları düzenlenecektir. Hackhatonu kazananlar arasından firmalar kendi iş modellerine uygun olanları destekleyebileceklerdir.

Açılış konuşmasında Genel Müdürümüz Mr. Andrew ın da bahsettiği gibi, 3-4 Nisan’da sadece Türkiye’nin değil bölgemizin en büyük Insurtech zirvesini yapmayı hedefliyoruz.

Her yıl düzenleyeceğimiz Global Insurtech Zirveleri ve diğer insurtech ekosistemleri ile yapacağı işbirlikleri ile Türkiye’yi insurtech alanında lider (merkez) ülke konumuna getirmeyi hedeflemekteyiz. Insurtech Hub üyelerine bir çok fayda sağlamaktadır. Bunlardan bazıları, Üye etkinliklerine ücretsiz giriş (meetup, roundtable vb.), Üyeler için hazırlanan araştırma, analiz ve raporlara erişim, Sigorta teknolojileri ile ilgilenen diğer kişilerle işbirliği imkanı, Uluslararası etkinliklerde özel indirim fırsatları, Global Insurtech Zirvesi için ücretsiz bilet, Insurtech ekosistemine erişim, Insurtech HUB danışmanlarına  ve Startuplarına erişim, Sigorta Teknolojileri alanındaki güncel gelişmelere erişim imkanıdır.

Insurtech Hub faaliyetlerini üyelik ve sponsorluk gelirleri ile sürdürmektedir. Insurtech Hub ın faaliyetlerini geliştirebilmesi ve daha iyi hizmetler sunabilmesi için tüm sektörü Insurtech Hub a üye olmaya davet ediyoruz. Üyelikler ile ilgili konuda bilgi almak için www.insurtech.org web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Siz de Sigorta sektörünün bugününü ve geleceğini yeniden tasarlamak için Girişimci, destekçi veya yatırımcı olarak Insurtech HUB eko sistemindeki yerinizi alın.

Sigorta sektörüne haksızlık edilmesin

Konferansta Genel Yayın Yönetmenimiz Can kantar da Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan’la birlikte ortak bir konuşma yaptı. Sigorta sektörünün teknolojiyi yoğun bir şekilde kullandığına dikkat çeken Kantar, “Bu konuda sigorta sektörüne haksızlık edilmemeli. Sektör, olabildiğince insurtech dijital sigortacılığa yatırım yapıyor. Fakat şunu göz ardı ediyoruz. Sigorta sektöründe yönetici değişimi çok sık oluyor. Bu da sadece insuretech için değil her alanda yatırımı zorlaştırıyor. Yine de hiç umutsuz değilim. Insurtech ile dijital yatırım yolculuğunu destekliyorum” dedi.

Noyan Doğan ise şunları söyledi: Bizim vatandaşımız yemek siparişini internetten ödüyor ama sigortayı internetten ödemeye yanaşmıyor. Önce bu algıyı kırmamız gerekiyor. Bence internet üzerinden en ucuz teklifi sunma olayı olmamalı internet. Trafikteki kazaları daha da azaltacak gelişmeler olmalı. Tarımda hasarları azaltacak gelişmeler olmalı.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER