Sigorta sektörü, ocak-mayıs döneminde yüzde 20.4 büyürken, ilk 5 ayda prim üretimi yüzde 20.1 artan hayat dışı sektörde de büyüme hızı yüzde 20 seviyesinin üzerine çıktı.
SİGORTAMEDYA / ALP SÜER
Türk sigorta sektöründe mart ayında başlayan reel büyüme devam ediyor. Hayat dışı (elementer) sektörde de büyüme hızlanırken, sektör ocak-mayıs döneminde hayat dışı ve hayat dahil yüzde 20.4 büyüdü. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) açıkladığı verilere göre, sektör enflasyondan arındırıldığında reel olarak da yüzde 1.4 büyüdü. İlk 5 ayda prim üretimi , yüzde 20.1 artan hayat dışı sektörde de büyüme hızının, yüzde 20 seviyesinin üzerine çıktığı gözlendi.
Sağlık yüzde 32.56 büyüdü
Sektörde, ocak-mayıs döneminde pazar payı yüzde 10’un üzerinde olan branşlardan hastalık-sağlık yüzde 32.56’lık (reel yüzde 11.66) büyüme ile en hızlı büyüyen branş oldu. Hastalık-sağlığı yüzde 22.91’lik büyüme (reel yüzde 3.54) ile genel zararlar izledi. İlk 5 aylık dönemde hayat dışı sektörde 2 milyar 822.2 milyon TL prim üretimiyle Anadolu Sigorta ilk sırada yer alırken, Anadolu Sigorta’yı 2 milyar 816.6 milyon TL prim üretimiyle Allianz Sigorta izliyor.
Reel büyüme martta başladı
2018 yılının yaz aylarında başlayan kurdaki dalgalanma, diğer birçok sektörü olduğu gibi sigorta endüstrisini de olumsuz etkiledi. TSB verilerine göre reel olarak ocak ayında yüzde 6.2 yılın ilk iki ayında ise yüzde 2.3 daralan sektör, marttan itibaren yeniden reel olarak büyümeye başladı. Sektör sırasıyla, ocak-martta yüzde 0.1, ilk 4 ayda ise yüzde 1.1 reel büyüme kaydetti.
Türkiye Sigorta Birliği hakkında:
Türkiye, Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği’nin vizyonu, güvenilir ve tarafsız bir otorite olarak sigortacılık konusunda araştırmalar yapmak, eğitim ve tanıtım faaliyetlerinde bulunmak, sektördeki tüm paydaşların çalışmalarını koordine etmek ve sigorta alanında referans bir kurum olma özelliğini devam ettirmektir.
Birlik misyonu
- Sigortacılık mesleğinin ve sigortacılık hizmetlerinin gelişmesi ve yaygınlaşması,
- Yurt içinde ve dışında sigortacılığa ait gelişmelerin izlenmesi ve sigortacılık alanında araştırmalar yapılması,
- Sigortacılığı ilgilendiren konularda Kamu İdaresine görüş bildirilmesi,
- Yurt içinde ve dışında sigortacılıkla ilgili meslek kuruluşları ile ilişkiler kurulması,
- Sigorta şirketleri arasındaki ilişkilerde mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi,
- Sigortacılık alanında etik kuralların saptanması,
- Üyeleri arasında haksız rekabetin ortadan kaldırılması,
- Sigortacılık mesleğinin geliştirilmesi amacına yönelik kuruluşlar kurulması, eğitim faaliyetlerinde bulunulması.
Kaynak: TSB