23 Kasım 2024, Cumartesi
spot_img

Mapfre Genel CEO’su Gül : Sigortacılar hayal âleminde

serdar gulMapfre Genel CEO’su Serdar Gül, sektörün toparlandığını söyleyen yöneticilerin hayal dünyasında gezindiğini belirterek, “Geçen seneki kârın çoğu kaskodan ve bu, geçici mutluluk. Bu yıl her şey sigortacılığın aleyhine döndü” dedi

HÜRRİYET

Mapfre Genel Sigorta Grubu CEO’su Serdar Gül, sigortacılığın bugün içinde bulunduğu durumun 2012 yılından çok daha iyi olmadığını, sektörde ciddi iyileşme olduğunu düşünen yöneticilerin ise trajik bir yanılgıya düştüğünü söyledi.

Gül, sigortacılığın uzun yıllardan sonra ilk defa 2013’de 835 milyon lira teknik kâra geçtiğini bildirdi. Bunun üzerine birçok şirket yöneticisinin, sigortacılığın 2013’te toparlandığına yönelik açıklamalar yaptığını, hatta kimi şirketlerin bu çerçevede pazarlama faaliyetlerini değiştirerek, fiyatları düşürdüğünü kaydeden Gül, “Sigorta sektörünün başarısız olduğunu söylemiyorum. Açıkça söyleyeyim, sektörün kârının 650 milyon lirası kaskodan geliyor ve kaskodaki bu durum geçici mutluluktur. Kasko fiyatlarında geçen yıl ekim ayına göre ciddi bir düşüş var ama TL deki değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle hasar maliyetleri ciddi arttı” dedi.

BAŞARILI DİYENE ŞAŞIRIYORUM
Gül, sigortacıların hayal dünyasında gezinmek gibi alışkanlıkları olduğuna da değinerek, şöyle konuştu:
“Aslında iyi olduğumuzu zannediyoruz ama bilançolar bize doğruyu gösteriyor. Mesela, işveren mali mesuliyet sigortası; geçen sene 106 milyon lira zarar edilmiş ve zarar etmeyen bir tane şirket yok. Elektronik cihaz sigortası; toplam kar 9 milyon lira, bunun 6 milyon lirası Mapfre’nin. Geri 3 milyon kalıyor; böl 30 şirkete, şirket başına 100 bin lira kar düşüyor. Aynı şekilde sigorta şirketleri, zorunlu deprem sigortasında da zarar ediyor. Hep kasko, trafik konuşmaktan bunlar göz ardı ediliyor. Böyle bir ortamda da birileri çıkıp, ‘sektör başarılı’ diyorsa, ben şaşırıyorum. Demek ki, biz çok başarısızız, çünkü o zararın içinde bizim de payımız var.”

Gül, 2014 ilk çeyrekte durumun pek de parlak olmadığını belirterek, sektörün büyümesinin tarım sigortası hariç yüzde 7’lere gerilediğini, genel giderlerin ise yüzde 10’un üzerinde arttığını söyledi. Trafik sigortasında büyümenin durduğuna dikkat çeken Gül, şu açıklamaları yaptı: “Trafik sigortasında sürekli büyüyen şirketler bile sorun yaşıyor. Hem fiyatlar düşüyor hem de mart sonunda Türkiye’de yeni araç satışları yüzde 25’in üzerinde daraldı. Yani, kasko ve trafikte çok az yeni müşteri geliyor. Bugün itibariyle kaskoda büyüme ekside ama hasar büyümesi yüzde 40’larda. Trafik ise yüzde 7 büyüyor, hasar ise yüzde 24 artıyor. Her şey sigorta şirketlerinin aleyhine dönmeye başladı.”

Bazı şirketler sağlıktan çıkabilir
Serdar Gül, sağlık sigortasında sorunların daha büyük olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Sağlık sigortaları 5-6 şirketin ve birkaç hastane grubunun eline kalmış gözüküyor. Bu da işin adının aksine, sağlıksız bir durum. Grup sağlık sigortası ise sadakatin en düşük olduğu alan. Hem iyi niyetli olmayan sigortalı grupları hem de hastane grupları var. Bana göre, önümüzdeki dönemde bazı şirketler sağlık sigortasından çıkabilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER