4 Mayıs 2024, Cumartesi
spot_img

“Maluliyet raporlarının yeknesak olması çok önemli”

Türkiye Sigorta Birliği olarak trafik kazalarının azaltılması konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyleyen TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, “Artan nüfus ve araç kullanımı ile beraber ortaya çıkan hasarların yüzde 50’si bedeni hasarlardan oluşuyor. Bedeni hasarları etkileyen en önemli nokta da adli tıp kurumları ve farklı müesseseler tarafından verilen raporlar. Biz sektör olarak bunların yeknesaklaştırılması ve tekilleştirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Sigorta Tahkim Komisyonu ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği tarafından düzenlenen “2659 sayılı Adli Tıp Kurumu Kanunu kapsamında Trafik Kazalarından Kaynaklanan Bedensel Zararlarda Maluliyet Raporlarına ilişkin Usul ve Esaslar” konulu sempozyumda bir araya gelen sektör paydaşları rapor süreçlerine ilişkin sorunları masaya yatırdı.

Bugün Sigorta Tahkim Komisyonu Uğurcan Aytar Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmaları Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı ve Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz tarafından yapıldı. 

Moderatörlüğünü SEDDK Başkan Yardımcısı ve Sigorta Tahkim Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Verim’in üstlendiği sempozyuma Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Balkır Demirkan, Adli Tıp Uzmanı, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu Başkanı, 3. Adli Tıp Üst İhtisas Kurulu Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Adli Bilimler Bölümü Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Nurettin Nezih Anolay, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu Üyesi, 3. Adli Tıp Üst İhtisas Kurulu Üyesi ve Yeniyüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Selahattin Kuşhan, Adli Tıp Uzmanı, Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu üyesi, 3. Adli Tıp Üst İhtisas Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Serdar Özdil, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Hukukçu, Arabulucu, İşyeri Hekimi, Takım Doktoru, Tahkim Bilirkişi Opr. Dr. Serdar Şirazi konuşmacı olarak katıldı. 

Trafik kazaları trafik sigortasının en önemli girdisi

Sigorta sektörünün önemli konularından birinin trafik olduğunu söyleyen Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, trafik kazalarının trafik sigortasının en önemli girdisini oluşturduğuna dikkat çekti. Hem bedeni hem de maddi hasarların gündemlerinde olduğunu belirten Obalı, “Türkiye’de 24 milyon binek araç var. Bunların 22,5 milyonu da trafik sigortası tüketicisi. İnsan hayatını ayrı tutarak bunların sosyoekonomik sisteme etkilerini derleyip toparlamak, sistemin yeterince adil olup olmadığını tartışmak, ülke menfaatlerinin kişiler ve sigorta kullanıcıları arasında adil paylaşıldığına dikkat çekmek ve bunları değerlendirmek topluma ana borcumuz. Bu çerçevede bu ve bunun gibi toplantılar çok önemli” dedi.

Raporlar bedeni hasarları çok etkiliyor

Türkiye’de her yıl yüz binlerce kaza olduğuna dikkat çeken Obalı, ”Alınan bir sürü önlem var. Biz de Sigorta Birliği olarak dünyadaki bütün paydaşlarımızla trafik kazalarının azaltılması ve trafik yol güvenliğinin arttırılması konusunda ciddi çalışmalar sarf ediyoruz. Bunları hem toplumsal hem de sektörel sorumluluğumuz olarak yapıyoruz. Azaldığını da görüyoruz ancak diğer yanda artan nüfus ve araç kullanımı ile beraber ortaya çıkan hasarlar artıyor. Nüfus ortalamasına baktığımızda vaka sayıları düşük olsa da ortaya çıkan maddi hasarlar artarak devam ediyor. Bunun yüzde 50’si daha önce yüzde 60’lara varan bedeni hasarlardan oluşuyor. Bedeni hasarları etkileyen en önemli nokta da adli tıp kurumları ve farklı müesseseler tarafından verilen raporlar. Bunlar mevcut mevzuat çerçevesinde üç farklı kaynaktan alınabiliyor. Biz sektör olarak bunların yeknesaklaştırılması ve tekilleştirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. 

Adil ve şeffaf bir yapı oluşturmak hepimizin görevi

Bazı noktalarda ortaya çıkan sonuçların tartışmaya açık olduğunu kaydeden Obalı, “Bizim için en önemli nokta burada adil yapının sağlanması. Ortaya çıkan sonuçların adil ve şeffaf olmasından sadece kişiler değil tüm toplum yararlanıyor. Dolayısıyla bunu sağlamak hepimizin görevi” ifadelerini kullandı.

Yetkisiz kurumlardan alınan raporlar sorun yaratıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) verilerine göre Türkiye genelinde 2022 yılında 1 milyon 232 bin kazada 5 bin 230 kişi hayatını kaybettiğini ve 288 bin kişinin de yaralandığını aktaran Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz, kazalarda yaşanan bedensel zararlar sonucu mağdurların trafik sigortası kapsamında başvuruda bulunabileceklerini hatırlatarak “Maluliyet raporu tazminatların ödenmesinde esas teşkil ediyor. Söz konusu raporların halihazırda Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmemiş kurumlardan alındığı görülüyor. Bu da aksaklıklara neden oluyor. Raporların yetkili ve doğru kurumlardan alınması sigorta şirketlerinin tanzim kabiliyetlerini daha güvenli kılacağı gibi mağdur olan sigortalıların da sorunlarını hassasiyetle çözecektir. Bu konunun sigorta şirketlerinin ödediği tazminatlar ekseninde önemli olduğunu düşünüyor ve sempozyumun taraflar açısından bakıldığında olumlu bir çıktıyla sonuçlanacağını umut ediyorum” şeklinde konuştu.

Branşlar özelinde yapılan başvurularda trafik ağırlığını koruyor

Hasar frekansında yıllar içinde azalan bir trend olduğuna dikkat çeken SEDDK Başkan Yardımcısı Mehmet Verim, buna rağmen trafik branşının sektörün kanayan yarası olduğuna dikkat çekerek bedensel zararların rapor süreçlerinde yaşanan sıkıntılara çözüm getirilmesinin önemini vurguladı.

Sektörel üretimin yüzde 50’sinin oto branşı tarafından karşılandığını kaydeden Verim, “Bu branştaki kötü sonuçlar sektörün mali sonuçlarını da kötü etkiliyor. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun temel amacı maliyetleri azaltmak, sigortalıların ve sektörde yer alan tüm aktörlerin hak ve menfaatlerini korumak. Çünkü burası tek taraf için kurulmuş bir yargı sistemi değil” dedi.

2014 yılından sonra branşlar özelinde yapılan başvurularda da trafiğin ağırlığının arttığını belirten Verim, “Kanun uyarınca Adli tıp kurumu 3. İhtisas Dairesi, üniversitelerin adli tıp anabilim dalı başkanlıkları, Sağlık Bakanlığı’nın yetkili kılacağı kamu ve özel hastanelerin rapor düzenleme yetkisi var. Bununla birlikte fiziki muayene yapılmadan düzenleme yapılamıyor” diye konuştu.

Başvuruların yüzde 99,2’si yetkisiz kurumlardan alınan raporlarla yapılıyor

Toplantıda yönetmelikte belirtilen raporların usul ve esaslarına ilişkin bir sunum yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Serdar Şirazi, mevcut genel şartların bir kurul raporu istediğine dikkat çekerek ilgili iki yönetmeliğin kendilerine bu anlamda kılavuz olduğunu söyledi. 

Şu anda başvuruların yaklaşık yüzde 99,2’sinin yetkili olmayan sağlık kuruluşlarından alınan raporlarla yapıldığını kaydeden Şirazi, “İç hastalıkları, göz hastalıkları, kulak burun boğaz, genel cerrahi, nöroloji, ruh sağlığı ve hastalıkları ve fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, yoksa ortopedi ve travmatoloji uzmanının kurulda yer alması ve hastanın teşhis ve tedavisinde bizzat görev almış hekim veya hekimlerin sağlık kuruluna katılması veya görüş sunması gerekiyor” dedi. 

Yönetmeliğin uygulanmasında sorunlar devam ediyor

2019 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından rapor süreçlerinin düzenlenmesine ilişkin çıkarılan yönetmeliğin çok önemli olduğunu söyleyen Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Balkır Demirkan, “Yönetmeliğin yayınlanmasından 6 ay sonra Bakanlık bunun uygulanmasını ilgili kurumlara yeniden hatırlattı. Fakat hala süreçlerde yeknesaklığın sağlanmadığını görüyoruz. Bu anlamda bu toplantıda ele alınacak konuların çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER