22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Malatya’nın Pütürge İlçesi’nde korkutan deprem: 5.2

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 12.37’de merkez üssü Malatya’nın Pütürge ilçesi olan 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. Büyük korku ve paniğe neden olan deprem, birçok şehirden de hissedildi.

AFAD, saat 12.37’de Malatya’nın Pütürge ilçesinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

Bakan Soylu’dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından “Malatya’nın Pütürge ilçesinde saat 12.37’de 5,2 büyüklüğünde gerçekleşen depremde valiliğimizden aldığımız bilgiler çerçevesinde hasara yönelik ihbar yok. Taramalara AFAD ekipleri ve Jandarmamız tarafından devam ediliyor.” açıklamasını yaptı.

Şu ana kadar olumsuzluk yok

Malatya Valisi Aydın Baruş, “Jandarma ve AFAD ekipleri mahallelerle iletişim kuruyor. Şu ana kadar yansıyan olumsuzluk yok” açıklamasını yaptı. TRT Haber canlı yayınında konuşan Malatya Valisi Baruş, şunları söyledi:

“12.37’de deprem meydana geldi. Pütürge merkezli bir deprem. Hemen harekete geçip araştırmalara başladık. Tüm mahalle muhtarlarına ulaşıldı. Şuana kadar gerek can kaybı, yaralanma konusunda olumsuzluk yok. Hasar tespiti çalışmalarımızı başlatacağız. Sadece Pütürge değil çevre ilçelerde de araştırmalarımız sürüyor.”

Çok şiddetliydi, 12 saniye sürdü

Depremin ardından CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük, şu açıklamaları yaptı: “Çok şükür can kaybı bilgisi almadık. Ekiplerimizle birlikte sahadayız. Çok şiddetli hissettik. Ama kısa sürdüğü için bir yıkım olduğunu düşünmüyoruz. Biz belediyedeydik, daha önceki depremde bizim belediye binamız ağır hasar gördüğü için tek katlı başka binadaydık. Tek katlı binada bile ağır çatlaklar oluştu. Vatandaşlarla görüşüyorduk. Çok uzun sürmediği için böyle bir yıkım olduğunu düşünüyoruz. 10-12 saniye kadar sürmüş olabilir. 31 Temmuz’daki deprem bu kadar şiddetli değildi, bu çok şiddetliydi.”

2 bin 500 bina ağır hasarlı

İlçedeki ağır hasarlı bina sayısını da açıklayan Sülük, “Bu depremi saymazsak, şu ana kadar olan depremlerde 2 bin 500’e yakın binamız ağır hasarlıydı. Vatandaşlarımızın bu depremde ağır hasar görmüş binalara girmemelerini istiyoruz. Risk oluşturacak bütün binaları daha önceki depremlerden dolayı boşaltmış durumdaydık” dedi.

Bu tür evlere girilmesin

CNN TÜRK canlı yayınında depremi değerlendiren Prof. Dr. Şükrü Ersoy, şu ifadeleri kullandı: “Bu noktadaki depremler yeni depremlerdir, artçı depremler gibi yorumlayamayız. Bunu ilerleyen saatler içerisinde çok dikkatli izlemek zorundayız. 5’i geçen her depremde yapı stoğunda hasar meydana geliyor. Yorgun binalar varsa büyük tehlike arz etmekte. Vatandaşların da bu tür evlere girmemeleri gerekiyor. Yetkililerin yapacakları her türlü açıklamaları dinlesinler. İlk saatlerde hemen orada olurlar. Ama Batı’ya doğru olması acaba yeni bir deprem mi diye bizleri de kaygılandırıyor doğrusu.”

Böyle bir fay İleride büyük deprem yapabilir

NTV canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Okan Tüysüz ise şunları söyledi: “24 Ocak’ta meydana gelen depremin hemen kenarında yer alıyor. 24 Ocak depreminin artçısı, ya da onun tetiklediği bir deprem olarak değerlendirilebilir. Daha büyük bir deprem olur mu? Doğu Anadolu fayı kırılmayan ama aktif bir fay. Böyle bir fay ileride büyük bir deprem yapabilir. Yörenin büyük bir depreme hazır olması gerektiğini uzun yıllardır dile getiriyoruz. Bir deprem ne kadar sığda olursa yüzeyde yarattığı sarsıntı da o kadar fazla olacaktır. 7 kilometre sığ bir derinlik. Yüzeyde oluşturduğu sarsıntı yüksek olacaktır.”

Güney Batıya doğru gidiyor

TRT Haber canlı yayınında konuşan Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy şu bilgileri paylaştı:

“Orta büyüklükte bir deprem. Hareketliliği güneybatıya doğru gittiğinin göstergesi. Bunlar devam edecek gibi gözüküyor. Son aylardaki durum da bunun göstergesiydi. Bu sarsıntılar devam edecek gibi gözüküyor. Sevindirici olan can kaybının olmaması. Depremden uzak da olsa alüvyon zemin dediğimiz dolgu zeminlerde hasar olma ihtimali yükseliyor. Mademki faylar diri, bir anda önce bu dönüşümlerin, önlemlerin alınmasının önemi de ortaya çıkıyor. Müdahaleler çok gelişti tabi ki. Bunu takdirle karşılıyoruz ama bir taraftan da öncesinde yapılması gerekenlerin de önemi ortaya çıkıyor.Bu fayzonun varlığı ve aktif olduğu, deprem üretmesi belirli aralıklarda, biliniyor. Buralara hendek açılması gerekiyor.”

AFAD’dan açıklama

AFAD, Twitter hesabından, “Geçmiş olsun Malatya. Pütürge ilçesinde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır” açıklamasını yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER