27 Temmuz 2024, Cumartesi
spot_img

Kusursuz ürün yok, önlem var

baturalppamukcuTürk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, günümüzde kusursuz ürün veya hizmetin mümkün olmadığını belirterek risklerin, ürün sorumluluk sigortasının önemini ortaya koyduğunu söyledi. Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, küreselleşme sürecinin etkisi, Türkiye’de yapılan yatırımlar ve AB uyum faaliyetlerinde kaydedilen gelişmeler de göz önüne alındığında ürün sorumluluk sigortalarına olan talebin giderek artacağını söyledi. Genel olarak tüm sorumluluk konularına karşı kamusal bilincin çok yüksek olmadığını ve bu durumun hızla değişeceğini öngören Pamukçu, buna paralel olarak yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte finansal sigortalar alanındaki tüm sigorta ürünlerine ihtiyacın giderek artacağını dile getirdi.

Ürün sorumluluk sigortasıyla, üretilen ve/veya satılan ürün veya hizmetlerin kusurundan kaynaklanan riskler nedeniyle üçüncü şahısların zararlarının karşılandığını söyleyen Pamukçu, kusursuz ürün veya hizmet günümüz teknolojisinde mümkün olmadığının altını çizdi. Pamukçu, “Bu nedenle dünyada çok yaygın olan ve kanunlarla desteklenen bu poliçe ile talep edilecek yüksek tazminat taleplerini karşılamak ve aynı zamanda toplum menfaatlerini de gözetmek gibi bir yükümlülüğü bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Ürünün müşteriye ulaşma zinciri, riskler barındırıyor
“Firmalar ciddi tedbirler alsalar dahi ne kadar tedbirli olunursa olunsun, seri üretim her zaman önceden öngörülmesi mümkün olmayan birtakım tehlikeleri beraberinde getirmektedir” diyen Pamukçu, ürünün müşteriye ulaşma zincirinin herhangi bir aşamasında sorun yaşanabileceğini ve tedarikçilerle ilgili risklerin kontrol altına alınamayacağını vurguladı. Seri ve geniş kapsamlı üretim sonucu mamullerde oluşabilecek üretim hatalarının neler olabileceğinin ve tüketiciler ile üçüncü kişilerde ne gibi hasar meydana getirebileceklerinin peşinen bilinmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Pamukçu, “Mamul rizikolarının kapsamı gayet geniş olup, ilaç sanayinden inşaat malzemelerine kadar, endüstride kullanılan kimyasal maddelerden boyalara ve yapıştırıcılara kadar, makinelerden elektronik alet ve cihazlara kadar uzanmaktadır. Bundan dolayı ürün sorumluluğu rizikosunun belirli sigorta anlaşmaları içinde tanımlamasını yapmak pek mümkün değildir. Ürün sorumluluğu rizikoları, ancak poliçedeki istisna klozlarına girmemek kaydıyla temin edilmektedir. Bazı belirsiz durumlarda ise, diğer bir deyimle, hangi rizikoların sigortalanabilir ve sigortalanamaz olduğu hususu, mahkemeler tarafından açıklığa kavuşturulmuş durumlardan anlaşılmaktadır” dedi.

Örnekler, ürün sorumluluk sigortasının önemine dikkat çekiyor
Pamukçu, risklerin, ürün sorumluluk sigortasının önemini ortaya koyduğunu örneklerle açıkladı. Ambalajının üzerinde alerjen uyarısı olmayan bir çikolatadan yiyen çocuğun alerjik reaksiyon göstermesi sebebiyle 1 milyon dolarlık bir tazminat davasıyla karşılaşılabildiği örneğini veren Pamukçu, “Güney Kore’de 2.1 milyon dolarlık ürün geri çağırma hasarı yaşanmıştır. Bir ürüne kötü niyetle yapılan bir müdahale sonrası şişeye zehirli bir madde bulaştırılmış ve sadece geri toplama masrafları olarak ciddi bir maliyetle karşılaşılmıştır. Ürünün bu arada satılamaması sebebiyle üç haftalık bir iş durması sonucu, toplam 28 milyon dolar satış zararı yaşanmıştır” ifadelerini kullandı. Bir başka hasar örneği de veren Pamukçu, “Alman otomobil üreticisi Volkswagen, 168 bin 275 dizel aracı yakıt enjeksiyonu sistemindeki sorun nedeniyle geri çağırdı. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi’nden yapılan açıklamada, firmanın çağırdığı araçların 2009-2012 Jetta ve 2010 model Golf araçları olduğu, çağrılan araçlar arasında 2010 ila 2012 model bazı Audi A3 modellerinin bulunduğu belirtildi. Tüm araçların 2.0 TDI motorlu araçlar olduğu bildirildi. Geri çağırma sebebi olaraksa yakıt enjeksiyonu sistemindeki çatlağın yakıt sızıntısı ve yangına yol açabileceğinden endişe edildiği kaydedildi” şeklinde konuştu.

İşletmeler tüm risklerini sigortalatmalı
İşletmelerin, faaliyeti sırasında birçok sorumluluk riski ile karşı karşıya kalabileceğinin altını çizen Baturalp Pamukçu, ürün sorumluluğu riskinin bunlardan sadece biri olduğunu söyledi. Pamukçu, “Bundan dolayı sigortacılar, işletmelerinin sorumluluk rizikolarından kaynaklanabilecek hukuki sorumluluklara karşı sigorta güvencesi isteyen firmalara, firmalarının geleceğini ve malvarlıklarını tehlikeye atmak istemiyorlarsa, içlerinden sadece bazılarını değil, işletmelerinin bütün sorumluluk rizikolarını teminat altına almalarını tavsiye etmektedirler” dedi. Pamukçu, bir işletmenin sorumluluk rizikolarının genelde dört grup altında toplandığını belirterek bunları, işletme alanı rizikoları, işletme alanı dışındaki aktiviteler sebebiyle karşılaşılabilecek sorumluluk rizikoları, çevre mesuliyeti kapsamındaki rizikolar ve ürün sorumluluğu rizikoları olarak sıraladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER