15 Ocak 2025, Çarşamba
spot_img

Küresel sigorta sektörünün doğal afet kaynaklı zararı 133 milyar doları buldu

Doğal afetlerin faturası katlanarak artıyor. Daha önce kasırgalar ve depremler en büyük zarara neden olurken, artık sel, şiddetli fırtına ve kontrol edilemeyen yangınların faturası da ciddi boyutlara ulaştı.

Küresel sigorta sektörünün, doğal afetlerden kaynaklanan yıllık ortalama zararı 133 milyar doları buldu. Verisk’in raporuna göre 133 milyar doları bulan doğal afet kaynaklı bu zarar sektörü benzersiz bir zorlukla karşı karşıya bıraktı. Verisk’in 2023 Küresel Model Tabanlı Felaket Kayıpları Raporu’nda son 10 yılda artan kayıpların endişe verici bir eğilimi ortaya konuluyor..

Verisk raporu, felaket kayıplarındaki bu alarm verici artışın nedenleri hakkında ise şu değerlendirmeler yapılıyor: Başlıca etkenler arasında, yüksek riskli bölgelerde devam eden inşaatların tetiklediği risk değerlerindeki artış ve enflasyon nedeniyle artan yenileme maliyetleri yer alıyor. İklim değişikliği sıklıkla bir faktör olarak gösterilse de maruz kalma ve yenileme değerlerindeki artışların daha hızlı bir etki yarattığı vurgulanıyor. Daha önce geleneksel olarak kasırgalar ve depremler ön plandaydı, ancak artık sel, şiddetli fırtına ve kontrol edilemeyen yangından kaynaklanan kayıplar yıllık hasarların önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Şiddetli fırtınalar büyük bir endişe kaynağı

Rapora göre 2023’teki sigortalı hasarların yüzde 70’inden fazlası şiddetli fırtınalardan kaynaklandı. Bu kayıpların yükünü ise en çok ABD çekiyor.

Doğal afet kaynaklı küresel ekonomik kayıplar ise 400 milyar doları aşacak

Verisk’in analizi aynı zamanda kritik bir sorunun da altını çiziyor: Küresel koruma açığı. Şirket, doğal afetlerden kaynaklanan küresel ekonomik kayıpların 400 milyar doları aşabileceğini tahmin ediyor.

Sigortalı ve ekonomik kayıplar arasındaki bu keskin karşıtlık, toplumun karşı karşıya olduğu büyük zorluğun altını çiziyor. Sigorta kapsamı bölgeye göre önemli ölçüde farklılık gösteriyor; Kuzey Amerika ekonomik kayıpların yaklaşık yüzde 51’ini sigortalarken, Asya’da bu oran ise sadece yüzde 12. Bu da bu bölgelerdeki sigorta penetrasyonunun düşük olduğunu gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER