23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Küresel risklerin artması sigortacılara yeni fırsatlar sunuyor

Marsh McLennan (MMC) ve Zurich Financial Group ortaklığında ‘2019 Küresel Riskler Raporu’ seminerinde  küresel riskler içinde jeopolitik riskler ve siber risklerin başı çektiği vurgulanırken, risklerin işletmeler ve sigortacılar için yeni fırsatları da beraberinde getirdiği kaydedildi.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanan ve sıklığı giderek artan sel, hortum gibi doğa olayları artık yaşamımızın bir parçası. Son zamanlarda ülke ya da bireyler olarak karşılaşılan riskler sadece katastofik risklerle sınırlı değil. Siber saldırılar da aynen beklenmeyen doğa olayları gibi hayatımızı kabusa çeviriyor. 1 Şubat’ta, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Marsh ve Zurich Sigorta işbirliğinde düzenlenen ‘2019 Küresel Riskler Raporu Semineri’ risklerle ilgili çok aydınlatıcı mesajlarla doluydu.

Marsh McLennan (MMC) ve Zurich Financial Group ortaklığında hazırlanan Dünya Ekonomik Forumu’nda açıklanan ‘Küresel Risk Raporu 2019’un da tanıtıldığı seminerde verilen mesajları, ‘jeopolitik riskler ve ülkeler arasındaki gerilimler küresel riskler arasında başı çekiyor, artan riskler, bireylerin psikolojilerini olumsuz etkiliyor, bireyler daha öfkeli ve kaygılı, risklerin artması olumsuz görünmekle birlikte riskler işletmeler ve sigortacılar için yeni fırsatları da beraberinde getiriyor’ şeklinde özetleyebiliriz.

Jeopolitik riskler büyüme önünde engel

Seminerin açılış konuşmasını yapan MMC Türkiye Başkanı Tayfun Bayazıt, artan jeopolitik risklerin ekonomik büyüme önünde de ciddi engel oluşturduğunu söyledi. Bu konuda özellikle Çin örneğini veren Bayazıt, IMF tahminlerine göre 2018’de 6.6 büyüyen Çin’de büyüme hızının bu yıl yüzde 6.2’ye, 2020’de ise yüzde 5.8’e düşmesinin beklendiğini söyledi.

Mazaretim var; asabiyim

Toplantıda açılış konuşmasını yapan ve seminerin 2’inci bölümünde düzenlenen panelde de yer alan Zurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız artan risklerin bireylerin ruh halini de olumsuz etkilediğini belirtti. Yıldız’ın bu durumu açıklamak için örnek verdiği ve Türkiye’de yakın geçmişte popüler olmuş, ‘mazaretim var, asabiyim’ ‘depresyondayım’ şarkı sözleri katılımcıların ilgisiyle karşılaştı. Yıldız, ilk 10 risk arasında 7’sinin küresel iklim değişikliğine bağlı riskler olduğunu, diğerlerinin ise siber ve veri güvenliği ile ilgili olduğuna dikkat çekti.

Riskler arttı, ancak olumlu gelişmeler de var

Seminerde ‘Türk İş Dünyası Riskleri’ başlıklı bir sunum yapan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, ülkemizde yaşanan sel felaketleri ve Antalya’daki hortum olayımda görüldüğü gibi söz konusu olayların tarım sektörü üzerinde etkili olduğunu kaydetti. İklim değişikliklerinin ekonomik ve sosyal düzeni direkt etkilediğini belirten Bilecik, geleneksel kalkınma anlayışının değişmesi gerektiğini vurguladı. Küresel risklerdeki artışa karşın, dünyada kişi başına gelirdeki artış, yaşam süresindeki uzama, okuryazarlık oranının artması vb. olumlu gelişmelerin de olduğunu vurgulayan Bilecek, yarınlara dair umudun korunmasının önemine işaret etti.

Risklere karşı sigorta şart

Marsh Global Risk ve Dijital Başkanı John Drzik ve Zurich Ticari Sigortalar CRO’su Eugenie Molyneux, katılımcılara Küresel Riskler Raporunu tanıttı. Seminerin son bölümünde düzenlenen panele katılan Marsh Türkiye CEO’su Hakan Kayganacı,  küresel risklere karşı sigorta ile önlem alınması konusunda bilgiler verdi. Kayganacı, birey ve kurumların risklerden korunması konusunda  siber riskler sigortası, politik risk sigortası ve parametrik sigorta gibi sigortaların önemini vurguladı. Panelde Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selva Demiralp, Ekonomist  Uğur Gürses, Gazeteci, Yazar Murat Yetkin, Marsh Türkiye CEO’su Hakan Kayganacı ve Zurich Sigorta CEO’SU Yılmaz Yıldız, Küresel Riskler Raporu’na ekonomik, siyasi, jeopolitik açılardan yaklaşarak Rapordaki riskleri irdelediler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER