22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Küresel resesyon beklentileri yükselişte

Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi Ernst & Young (EY); küresel özel sermaye fonları sektörünün 2020 yılının ilk üç aylık dönemindeki performansı ile birlikte sektördeki mevcut ve gelecek trendleri inceleyen ‘Küresel Özel Sermaye Fonları Sektörünün Nabzı’ adlı raporunun sonuçlarını açıkladı.

Rapor; fon toplama, satın alma ve çıkışlarla ilgili son gelişmelerin yanı sıra özel kredi ve altyapı fon trendlerini inceleyerek sektörün 2020 görünümüne ışık tutuyor.

Raporda; COVID-19 pandemisinin dünya genelinde tüm ekonomileri etkilemeye devam etmesi ile birlikte özel sermaye fonları şirketlerinin; küresel finansal krizden bu yana karşılaşmadıkları kadar yüksek bir belirsizlikle mücadele ettikleri ifade ediliyor. COVID-19’un henüz dünya geneline yayılmadığı Şubat ayında; özel sermaye fonları şirket yöneticilerinin yüzde 40’ı 2020 yılında küresel bir resesyon görüleceği beklentisini yatırım modellerine yansıtırken; bu oran Mart ayının ortasında yüzde 67’ye yükseldi. COVID-19 pandemisinin bir sonucu olarak, özel sermaye fonları şirket yöneticilerinin çoğunluğu işlem faaliyetlerinde yüzde 25’e kadar gerileme olacağını öngörüyor.

Çözüme ulaştırmaya odaklanıyorlar

Özel sermaye fonları şirketlerinin pandemi etkisiyle ortaya çıkan sorunları portföy seviyesinde çözüme ulaştırmaya odaklandıklarını belirten; EY Türkiye ve Orta, Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Orta Asya (CESA) Özel Sermaye Fonları Sektör Lideri Demet Özdemir; “Kriz yönetimi ekipleri olumsuz senaryoları modelleme; maliyet yapılarının ve işletme sermayelerinin optimize edilmesi üzerinde çalışıyor. Bazı durumlarda ise gelir akışlarını çeşitlendirerek ekonomik faaliyetlerin daha uzun dönemlere yayılacak şekilde askıya alınmasına hazırlık yapıyorlar. Bununla birlikte krizin doğasına bağlı olarak özel sermaye fonları ve portföy şirketlerinin gözden geçirmesi gereken birtakım kritik faktörler bulunuyor” dedi.

Özdemir, “Özellikle, portföy genelinde tedarik zincirlerinde oluşan aksamalar karşısında hem portföy hem de fon seviyesinde yeterli likiditenin ve işletme sermayesinin sağlanması gerekiyor. Şirketlerin stratejilerinin yeniden yapılandırmalarına destek olmaları ve belirsizliğin sürdüğü faaliyet ortamlarına adapte olmaları öncelikler arasında yer alıyor. Diğer taraftan, hükümetler tarafından sunulan destek ve teşviklerin artması ile birlikte ortaya çıkan yeni vergi konularına hâkim olmaları şart” diye konuştu.

Özel sermaye fonları şirketlerinin odaklandıkları 5 temel konu

  • Tedarik zincirlerinin değerlendirilmesi
  • Stratejilerin yenilenmesi ve gelir üzerindeki etkilerinin gözden geçirilmesi
  • Kısa, orta ve uzun vadeli likidite ihtiyaçlarının belirlenmesi
  • Güncel vergi konularının ve etkilerinin ortaya konması
  • ‘Yeni normal’de değer yaratılması için insan kaynağı ve teknolojiden en etkin şekilde faydalanılması

Rapordan öne çıkan veriler

İlk çeyrekte fon hacminde yüzde 24 gerileme yaşandı

COVID-19 pandemisi, küresel olarak özel sermaye fonları sektörünün fon toplama faaliyetlerinde yüzde 10’luk bir düşüşe neden oldu. Özel sermaye fonları şirketleri 2020 yılının ilk çeyrek döneminde 164 milyar dolar fon toplarken; 2019 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 182 milyar dolar seviyesindeydi. Fon hacminde ise aynı dönemde yüzde 24’lük bir gerileme yaşandı ve 228 fon kapandı. Yılın ilk çeyreğinde kapanan fonların ortalama büyüklüğü 2019’un aynı dönemine göre yüzde 13 artış göstererek 786 milyon dolara ulaştı.

Yatırım faaliyetleri yüzde 9 yükseldi

COVID-19 pandemisinin dünya genelinde etkili olmaya henüz başlamadığı Ocak ve Şubat aylarında kaydedilen güçlü performansın etkisiyle; 2020 yılının ilk çeyrek döneminde yatırım faaliyetlerinde değer bakımından bir önceki yılın aynı dönemine göre yükseliş görüldü. Özel sermaye fonları şirketleri ilk çeyrek dönemde 116 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdiler. Söz konusu rakam 2019’un ilk çeyreğine göre yüzde 9 artışa işaret ediyor. Öte yandan 100 milyon dolar ve üzeri değerdeki işlemlerin hacminde ise yüzde 10 gerileme yaşandı.

Sermaye çıkışları 82 milyar dolara düştü

Özel sermaye fonları, COVID-19 pandemisinin yarattığı belirsizliğin etkisiyle yatırımları daha uzun vadeli olarak elde tutmaya yöneliyor. Çoğunlukla stratejik veya ikincil satış yoluyla gerçekleşen özel sermaye çıkışları 2020’nin ilk çeyreğinde; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 gerileyerek 82 milyar dolar oldu. 2019’un ilk çeyreğinde bu rakam 119 milyar dolar seviyesindeydi. 100 milyon dolar ve üzeri değerdeki özel sermaye çıkış işlemlerinin hacmi yüzde 20 gerileyerek 273’ten 219’a düştü.

Altyapı fonları için 40 milyar dolar toplandı

Altyapı fonları için fon toplama faaliyetleri 2020’nin ilk çeyreğinde ivme kazanarak 40 milyar dolara ulaştı. 2019’un ilk çeyreğinde söz konusu rakam 27 milyar dolar seviyesindeydi. Altyapı işlemleri aynı dönemde hem hacim hem de değer bakımından artış gösterdi. İlk çeyrekte toplam işlem değeri 80.4 milyar dolar olan 630 işlem gerçekleştirildi.

Özel kredi fon toplama faaliyetleri yüzde 37 geriledi

Özel kredi fon toplama faaliyetleri 2020’nin ilk çeyreğinde 2019’un aynı dönemine göre yüzde 37 düşüş göstererek 16 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kapanan fon sayısı ise yüzde 31 azaldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER