Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, Ordu’da meydana gelen sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı. İklim değişikliğine dikkat çeken Dalaş, ‘Bugün sektör, gerek özkaynak büyüklüğü, gerekse reasürans koruması olarak, bu tür felaketleri tazmin etme gücü ve kudretindedir” dedi
Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, Ordu’da meydana gelen sel felaketini değerlendirdi. Son yıllarda etkisi artarak hayatımızı her geçen gün daha çok etkileyen iklim değişikliğine dikkat çeken Dalaş, “Küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliklerine karşı bir önlem olarak ülkemizde sigorta bilincini arttırmalıyız” vurgusu yaptı.
Dalaş’ın açıklaması şöyle…
“Yoğun yağışın, Ordu ilinde ve ilçelerinde neden olduğu hasarın maddi boyutları oldukça yüksek seviyededir. Devletimizin, imkanlarıyla halkımızı daha önceden uyarması ve ortaya çıkan sel ve yağışın hemen ardından bölgeye müdahale ederek gerekli tedbirleri alması can kaybının önlenmesinde etkili olmuştur. Öte yandan ortaya çıkan maddi hasarın bütünüyle tazmin edileceği ve maddi yaraların sarılacağı yönündeki açıklama, sosyal devlet olmanın bir göstergesi olarak algılanmalıdır.”
“Sektörümüz bu tür felaketleri tazmin edecek güçtedir”
Buna rağmen Türk sigortacılık sektörü Cumhuriyet tarihi boyunca üstüne düşen tüm yükümlülükleri eksiksiz yerine getirmiş ve ortaya çıkan bir çok felakette sigortalıların yaralarını sarma noktasında son derece başarılı sınavlar vermiştir. Bugün sektör, gerek özkaynak büyüklüğü, gerekse reasürans koruması olarak, bu tür felaketleri tazmin etme gücü ve kudretindedir. Dolayısıyla, küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliklerinin bundan sonra da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin bir çok bölgesinde yoğun ve beklenmedik iklim hareketlerine neden olacağı gerçeğini göz önüne aldığımızda, benzer felaketlerle ne yazık ki yüzleşmek ve mücadele etmek durumunda olduğumuzu görüyoruz.”
“Sigorta kullanma bilinci geliştirilmeli”
“Çağdaş bir toplum ve ulus olmanın temel parametrelerinden bir tanesi de ülkedeki sigortalılık oranının artırılması ve sigortacılık sektörünün desteklenmesidir. Halen Avrupa ve hatta OECD sigortalanma penetrasyonunun çok gerisinde yer alan ülkemizde sigorta penetrasyonu (Yazılan prim/GSYİH) yüzde 1.5’lerde iken, aynı oran OECD ülkelerinde yüzde yüzde 7.18 ve Avrupa ülkerinde ise yüzde yüzde 6.45 oranlarındadır. Sigorta kullanma bilincinin geliştirilmesi, ülke olarak kritik hedeflerimiz arasında yer almalıdır. Bu bakımdan, penetrasyonun ve sigortalanma oranının artırılması, devletin de bu tür olası hasarlar karşısındaki yükünün azaltılması ve hatta minimum seviyeye indirilmesi açısından son derece önemlidir.”