5 Mayıs 2024, Pazar
spot_img

Kredilerdeki mağduriyetlerin önüne ‘bağımsız eksper raporu’ ile geçebilirsiniz!

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler ve kredi teminat tutarları ile ilgili tüketicileri yakından ilgilendiren açıklamalarda bulundu. TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına aylık fiyatlamalar yerine bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak bağımsız eksper raporu ile rayiç değerler üzerinden kredi teklifleri oluşturulabileceğine dikkat çekti.

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler, kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıkları ile ilgili olarak dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tüketicilere yönelik önemli bilgiler veren TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, “Son dönemlerde sıfır araçlardaki bulunurluk sorunu, çip krizi, artan döviz kurları ve enflasyonun etkisiyle başta ikinci el araçlar olmak üzere ağır vasıta, iş makinesi ve diğer tüm emtiaların fiyatları sürekli artıyor. Yaşanan bu fiyat artışları, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler, ipotek, menkul rehni, ticari işletme rehni vb. kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda kasko değer listesi ile piyasa rayiç değerleri arasında ciddi uyumsuzluklara yol açıyor. Günümüz itibarı ile söz konusu mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına aylık fiyatlamalar yerine bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak eksper raporu ile güncel fiyatlar yakalanabilmekte eksper tarafından tespit edilen gerçek rayiç değerler üzerinden kredi teklifleri oluşturulabiliyor” dedi.

Tüketicilerin kredi hususunda yaşadığı güncel sorunlarla ilgili olarak da; “İkinci el taşıt kredileri, ticari krediler, kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıkları için bağımsız sigorta eksperlerinden alınacak raporlar ile mağduriyetlerin önüne geçilebilir” diyen Erdem, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Son dönemlerde sıfır araçlardaki bulunurluk sorunu, çip krizi, artan döviz kurları ve enflasyonun etkisiyle başta ikinci el araçlar olmak üzere ağır vasıta, iş makinesi ve diğer tüm emtiaların fiyatları sürekli arttı. Yaşanan bu fiyat artışları, ikinci el taşıt kredileri, ticari krediler, ipotek, menkul rehini, ticari işletme rehini v.b. kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda kasko değer listesi ile piyasa rayiç değerleri arasında ciddi uyumsuzluklara yol açıyor. Kasko Değer Listesi,  Türkiye Sigorta ve Emeklilik Şirketleri Birliği (TSB) tarafından her ay belirli güncel kriterler baz alınarak hesaplansa da, yıllardır aylık olarak güncellenen bu liste, artık piyasa koşullarına yetişememektedir.”

Tüketici kredi kullanımında mağdur oluyor

Özellikle 2022 yılı ilk çeyreğinden itibaren hususi veya ticari amaçlı ikinci el araç almak isteyen birçok tüketicinin, kredi kullanımlarında sorunlar yaşadığını ve ikinci el araç fiyatları her hafta, hatta her gün artarken, aylık olarak belirlenen kasko değer listelerinin bu artış hızına yetişemediğini kaydeden Erdem, “Bu durum, tüketicilerin kullandıkları kredilerde daha çok peşinata ihtiyaç duymasına yol açarken, peşinat bulamayanlar daha düşük modellere yönelmekte veya araç almaktan vazgeçmektedir. Örneğin, 600 bin liralık ikinci el otomobil için 300 bin lira (yüzde 50) kredi kullanım hakkı olan bir tüketici, araç kasko değer listesinde 500 bin lira olarak hesaplandığı için 50 bin lira peşinat daha ödemek zorunda kalıyor. Özellikle lüks segment araçlar, ağır vasıtalar ve iş makinelerinde fiyat farkı daha yüksek çıkıyor. Aynı mağduriyet ticari krediler, ipotek, menkul rehini, ticari işletme rehini v.b. kredi maddi teminat tutarları ve ticari alacak karşılıklarının belirlenmesi gibi durumlarda da kendini gösteriyor” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER