Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Şentürk, hayat sigortasının 22 milyon kişiye ulaştığını belirtirken kredi bağlantılı sigortaların bu büyümede önemli bir rol oynadığını vurguladı. Şentürk, sigorta sektörünün deprem gibi risklere karşı finansal koruma sağlamaya odaklanması gerektiğini ifade etti.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Şentürk, sigorta sektörünün gelişimini değerlendirdiği açıklamasında, Türkiye’de zorunlu trafik sigortasının pazar payının yüzde 26 ile lider konumda olduğunu, bunu sırasıyla yüzde 16 ile sağlık, yüzde 15 ile yangın ve yüzde 14 ile kasko branşlarının takip ettiğini belirtti. Şentürk, “2024 yılı itibarıyla hayat sigortası, yüzde 12’lik payla prim sıralamasında beşinci sırada yer alıyor” dedi.
Şentürk, zorunlu trafik sigortasının trafiğe kayıtlı 30 milyon aracın 25 milyonunun sigortalı olduğunu belirterek “Zorunlu trafik sigortası tahtını kolay kolay kaybetmez” dedi. Hayat sigortasının büyüklüğüne dikkat çeken Şentürk, Türkiye’de 36 milyon hayat sigortası poliçesinin olduğunu, bunun da 22 milyon kişi tarafından sahip olunduğunu söyledi. Bu durum, hayat sigortası penetrasyon oranını yüzde 30-35 seviyelerine taşırken Türkiye’deki yaklaşık 58 milyon 18-75 yaş arası nüfus dikkate alındığında önemli bir orana işaret ediyor.
Hayat sigortası alanında yaşanan bu artışta, kredi bağlantılı sigortaların büyük rol oynadığını belirten Şentürk, “Bugün Türkiye’de 19 milyon kredi bağlantılı hayat sigortası var. Bu ürünler, hayat sigortasının Türkiye’de daha geniş kitlelere tanıtılmasında önemli bir faktör oldu” şeklinde konuştu.
Ayrıca Şentürk, hayat sigortasının sadece kredi alanlar için değil, deprem gibi doğal afetler karşısında da Türkiye için önemli bir finansal koruma aracı haline gelmesi gerektiğine dikkat çekerek “Hayat sigortasının daha geniş kitlelere ulaşması, sigorta sektörünün ve tüm ilgili karar alıcıların önceliği olmalıdır” ifadelerini kullandı.