23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“Koru Sigorta’nın Genel Kurulu’nda çıkan A.Ş’ye dönüşme Kararı hukuka aykırı şekilde onaylanmıştır”

Koru Sigorta Kooperatif’in Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı sonucunda Kooperatif’in Anonim Şirket’e dönüştürülmesi kararı 13 ret oyuna karşın 27 oy ile kabul edildi. Toplantıda ret oyu kullanan üyelerden Filiz Bozdere, alınan kararın Kooperatifler Kanunu’nun ihlal edilerek alındığını belirtti ve çarpıcı iddialarda bulundu.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Koru Sigorta Kooperatifi’in 27 Kasım Pazartesi günü yapılan Olağanüstü Genel Kurulu’na katılmak üzere Koru Sigorta’nın Kozyatağı’ndaki Genel Müdürlük binasındaydık. Konu bir kooperatif şirketi olan Koru Sigorta’nın, anonim şirketine dönüştürülmesiydi. Biz de gazetecilik refleksiyle alınacak kararları haberleştirmek ve toplantıya katılmak üzere Genel Müdürlük Binası’nın yolunu tuttuk. Fakat, Sigorta medya ekibi olarak sadece içeriye alınmamakla kalmadık sözlü ve fiziki müdahale ile bina önünden uzaklaştırıldık. Sonuç olarak her türlü çabamıza rağmen toplantıya giremedik ama içeride neler olup bittiğini Genel Kurul üyelerinden bir tanesinden öğrenme fırsatı bulduk.

BÜYÜK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Sıkı güvenlik önlemlerinin de alındığı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı ile ilgili açıklamalarda bulunan ortak, “Dün yapılan toplantının gündemi; Koru Sigorta Kooperatif’inin anonim şirketine dönüştürülmesiydi. Haziran ayında yapılan Olağan Genel Kurul hazirun cetveline göre 11 bin 700 civarı olan kooperatif üye sayısı, 27 Kasım’daki toplantıda 40’a düşürülmüş. Bu sebeple ortak olduğunu düşünen bir çok kişi toplantıya alınmadı. Halbuki bu kişilerin Genel Kurul’a katılıp hazirun cetvelinde yer almadığını beyan etme hakları vardı. Bu yoğun güvenlik önlemlerinin sebebi de; ortaklıktan çıkartılan kişilerin genel kurula girerek o tutanağa isimlerinin yazdırılmasının engellenmesi olabilir” diyor.

Toplantıya katılan 40 üyeden biri olan Filiz Bozdere, diğer ortakların hangi haksız nedenlerle üyelikten atıldığını sorduğumuzda ise şu yanıtı veriyor: “Haziran ayında yapılan genel kurulda alınan bir kararla talep edilen ek ödeme bedellerinin kooperatife belirli bir sürede yatırılmaması durumunda ortaklıkların iptal edileceği kararı alınmıştı. Ancak ortak olan 11.700 kişiye mevzuata uygun şekilde bildirimde bulunulmadığını düşünüyorum. Gazete ilanları, iadeli taahhütlü mektup, elektronik posta veya cep telefonlarımıza bildirim yapılmadı.”

“4’te 3 ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI”

Kooperatifler yasasının 52. maddesine göre, dün yapılan genel kurulun tescil edilmemesi gerektiğini belirten ortak, toplantıdan çıkan kararın hukuken geçersiz olduğunu söyledi ve nedenini şöyle açıkladı: “Özel bir kanun olan Kooperatifler Kanunu’nun 52. maddesine göre; yapılan genel kurulda ortakları ek mali bir külfete sokacak bir karar alınması durumunda 4 te 3 çoğunluk sağlanmalıydı. Yani katılan 40 üyeden 30 unun kabul oyu vermesi gerekliydi. Fakat sadece 27 oy bu dönüşüm planını onayladı, 13 oy ise kabul edilmemesi yönündeydi. Ödenmiş sermayesi 66 bin TL olan Koru Sigorta’nın A.Ş.’ye döndükten sonra ortaklarına maddi bir külfet getireceği gerek onaylanan dönüşüm raporunda belirtilmiş gerekse de Genel Kurul’da divan başkanı ve YK üyesi Erhan Çiftçioğlu tarafından da belirtilmiştir. Hazine bu sermayenin arttırılmasını kesinlikle isteyecektir. 66 Bin TL sermayeli bir sigorta şirketi poliçe kesebilir mi? Şirketin sermayesini 30 milyon TL’ye çıkartılması planlandığı yönetim tarafından açıkça beyan edildi. Ortaklara açık bir şekilde mali bir külfet binecektir. Genel Kurul’da 4 te 3 çoğunluk da sağlanamadığı için sonuç kooperatifler yasasına göre hukuken hükümsüzdür. Zaten şirketin yıllardır öz sermayesinin negatif olmasına rağmen bu işlem için 66 bin gibi komik bir sermaye gösterilmesi de ayrıca soruşturulmaya değer bir konudur.”

GENEL KURUL İÇİN HAZİNE BİLGİLENDİRİLDİ Mİ?

Koru Sigorta Kooperatif’in Yönetim Kurulunda Hazine’den de yetkili bir isim bulunuyor. Dün yapılan böylesine önemli bir toplantıya Hazine’den kimsenin katılmadığını ve ortaklara sunulan değişim raporunda hazine temsilcisi olan YK üyesinin imzasının bulunmadığını aktaran Bozdere, “Hazine’nin bu toplantının detayları hakkında yeterince bilgilendirilmediğini düşünüyorum. Yönetim Kurulu’ndakilere dönüşüm ile ilgili Hazine’nin görüşlerinin neler olduğunu sorduğumuzda sadece Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan tür değişimiyle ilgili bir yazı olduğu belirtildi ve YK başkanı Bülent Bora “Hazine’nin onayı vardır” demekle yetindi” diyor.

HAZİNE ve TSB BU İŞE MÜDAHİL OLMALI

Filiz Bozdere sözlerini şöyle sürdürdü, “Hazine, 66 bin TL sermayesi olan bir şirketin poliçe satmasına izin vermez, vermeyecektir ve poliçe sahiplerini mağdur etmemek için gerekirse kooperatifin faaliyetini durduracaktır. Koru Sigorta A.Ş.’ye dönüşürse gerekli bu sermayeyi kim sağlayacaktır? Mevcut ortakların bu sermayeyi ödeme imkanlarının olmadığını düşünüyorum. Bizlere de herhangi bir yatırımcıdan bahsedilmedi. TSB’yi ve Hazine’yi biz ortakların ve poliçe sahiplerinin haklarını savunmak için göreve davet ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.


Editör Notu:
CAN KANTAR

Bir önceki gün yazımda belirttiğim gibi bir iş şeffaf yapılmazsa ne yazık ki her türlü iddia ortaya atılır. Bizim Genel Kurulu izlememizi engelleyen kim önce bunu öğrenmek isterim.. Bülent Bora Koru Sigorta’nın Yönetim Kurulu Başkanı, kendisi sektör tarafından yakından tanınır. Bülent bey beni de tanır. Genel Müdür Soner bey de olaydan bilgisi olmadığını söylediği için geriye yeni YK üyesi Erhan Çiftçioğlu kalıyor. Bu kişiyi ben tanımam ama onun beni tanıması mümkündür. Ama toplantıya alınmama kararını bu kişi vermişse beni tam olarak tanımadığı ortaya çıkıyor. Şimdi biz toplantıya alınmadık da ne oldu? İyi mi oldu ? Yaptığınızı beğendiniz mi ? Gizli, usulsüz bir şey yapmaya kalktınız da bunu kimse duymayacak mı sandınız, biz içeri girmeyince.  Bunların hepsi birer iddia. Ama şeffaf olsanız iş belki de bu kadar büyümeyecekti. Genel Kurul ile ilgili ağır ithamlar ortaya atıldı. Haberi okudunuz. Biz o toplantıya katılmış olsaydık, biz objektif olarak gördüğümüzü yazacaktık. Ama iyi de bu ithamlara karşın diğer yöneticiler bize açıklama gönderirlerse gazetecilik ilkelerimiz doğrultusunda tabii ki yayınlarız.

Toplantıya alınsaydık daha iyiydi, şimdi tam bir şaibeli durum ortada 

Ben yazımda da, telefonlaştığımız yöneticilere de “benim toplantıya katılmam, katılmamamdan size daha çok sıkıntı yaratacak” dediğimde tam da bunu söylemek istedim. Bu asla bir tehdit değildi. Biz bir şekilde içeriden haber alabilecektik. Hatta video çekimleri de var. Neyse yaptığımız bir önceki haberler ve şimdi de bu Hazine’yi, acenteleri ve bundan sonra batılacağı kişileri çok daha fazla tedirgin etmiştir. Yaptığınızı beğendiniz mi ?

Şimdi  özetle şunları sormam gerekiyor..
Yazıda da belirtildiği gibi:

  • Hazirandan bu yana üye sayısı  11.400’den 40’a nasıl düşürüldü. Genel Kuruldaki kararlar 11.400 kişiye nasıl tebliğ edilmiştir.
  • Hazine’nin temsilcisi hiç bir kararda imzası olmadığı iddia ediliyor. Ayrıca Yönetim Kurulu’nda Hazine’yi temsilen bulunan kişi Genel Kurul’a neden katılmamıştır?

Hazine’nin üyesi ortalarda yok !

Bunların dışında hukuki bir çok iddia haberin içerisinde var. Bunların bazıları yargıya intikal etmiştir. Ama Hazine kendisi ile ilgili bölümleri takip edecektir mutlaka. Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy, bildiğim duyduğum kadarıyla çok titiz bir kişiliği olduğu söyleniliyor. Bu konu ile bizzat ilgilenmeli diye düşünüyorum. 66 bin TL sermayeli bir Sigorta şirketi sanırım faaliyet gösteremez. Üyelerin buraya sermaye koyması gerekecek. Bu nasıl olacak?

Yasaya karşı mümkün olmadığı iddiaları var. Şayet Hazine’nin iskontoları, o arada kesilecek poliçeler bedelleri,  al takke ver külah, makyajlar yapılabilecekse sıkıntı. Bunları görmesi gereken Hazine’nin şirkete atadığı üye… O da orta da yok.. Çok ilginç bir süreç.

Biz de bu süreci takip edeceğiz, kimsenin kuşkusu olmasın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER