Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, büyük ekonomilerde kefalet sigortasının banka teminat mektubundan daha sık kullanıldığını belirterek, “Kefalet sigortasını bizim de yaygınlaştırmamız lazım” dedi.
Kamu ihalelerine teminat verilirken artık tek opsiyon banka teminat mektubu değil. Banka teminat mektubu yerine bundan böyle kefalet sigortası da yaptırılabilecek. Bu, özellikle bankadaki kredi limitini başka alanlara kullanmak isteyen firmalara büyük kolaylık sağlayacak.
Kefalet sigortası ile idareler; ihale ve sözleşme kapsamında öngördükleri, yani teminat mektubu ve ihale şartnamesinde belirtilen risklere karşı kefalet sigortası yaptırabiliyor ve risklerin gerçekleşmesi durumunda sigorta şirketine tazminat talebinde bulunabiliyorlar. Sigorta şirketleri de incelemeleri yaptıktan sonra sigorta ettirene bildirimde bulunup gerekli önlemleri almasını isteyebileceği gibi, sigorta ettirenin yanıtı beklemeksizin, uğranılan zararın ödemesini de yapabiliyor. Sigorta şirketinin, ödeyeceği azami tazminat tutarı, taahhüt edilen yani poliçede belirtilen tazminat tutarını geçemiyor.
“Reel sektör üzerindeki yükü azaltmalıyız”
Konuya dair açıklamalarda bulunan Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, bu değişiklikle birlikte hem bankalar üzerindeki kredi yükünün kalkacağını hem de sigorta sektörüne yeni bir büyüme alanı açılacağını ifade etti. Teminat mektuplarının en çok imalat, inşaat, enerji ve hizmet sektörlerindeki firmalar tarafından kullanıldığını ifade eden Nihat Kırmızı, “Kefalet sigortası, özellikle ABD ve Avrupa gibi gelişmiş sigorta pazarlarında banka teminat mektuplarından daha sık bir şekilde kullanıyor. Bizim de Türkiye’de bunu tabana yaymamız, buradaki üretimi artırarak reel sektör üzerindeki yükü azaltmamız gerekiyor” dedi.
Kredi limiti etkilenmiyor
Kefalet sigortasının çalışma şeklini de açıklayan Nihat Kırmızı şunları söyledi: “Kefalet sigortasında sigorta şirketi sigortalı lehine, üçüncü kişi olan lehtara belirli bir teminat sağlıyor. Bu sigorta, bankalar tarafından verilen teminat mektubunun yerine geçiyor. Yani sigorta şirketi sigortalının kefili oluyor. Kamuda ise kefalet sigortasıyla sigortacı, ihaleyi alan şirketin görevini yerine getirememesi sonucunda doğabilecek maddi yükümlülüğü üstleniyor. Kefalet sigortasının bankalardan alınan teminat mektubu yanındaki avantajı ise, bu enstrüman alan kurumun kredi limitini işgal etmiyor.”
Kefalet sigortası sistemine geçişte hem şirketlerin iyi bir mali analiz ve mali istihbarat yapıp alınacak teminatları ona göre belirlemesi hem de idareler bu yeni sisteme entegre olurken ihalede aksaklıklar yaşanmaması gerektiğini kaydeden Kırmızı, bu sebeple sistemin çok dikkatle kullanılması gerektiğini vurguladı.
Çalışmaların sonuna gelindi
Yerli bir şirket olarak ekonomimize katkı sağlayacak bu yeni sigorta ürününün yaygınlaşması için gerekli çalışmaları bu hassasiyetle yaptıklarını söyleyen Kırmızı, “Gerekli altyapı ve teknik çalışmaları tamamladık. Reasürans ve mali istihbarat altyapısı çalışmalarının sonuna geldik. Şirketimize bu konuda talepler geliyor, biz de bu yıl içerisinde taleplere cevap verebilecek durumda olacağız “diye konuştu.
Kırmızı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kefalet sigortası, özellikle bankadaki kredi limitini başka alanlarda kullanmak isteyen firmalar için büyük kolaylık sağlayacak, aynı zamanda sektörümüzün büyümesine katkı sağlayacak yeni ve önemli bir ürün. Sektör olarak bu ürünün üzerine daha fazla düşmemiz gerekiyor. Doğa Sigorta olarak biz de bu ürünün yaygınlaşması için elimizden geleni yapmaya hazırız.”