23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

‘Kefalet Sigortası’ rekabeti hızlandı

Sigorta şirketleri 2022 ajandalarında ‘kefalet sigortası’ ile ilgili özel bir sayfa açtı. Şirketlerin elini güçlendiren kefalet sigortası branşında sıkı bir rekabet başladı.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Reel sektöre önemli katkı sunan finansal sigortalar hem sigorta şirketleri için hem de işletmeler için yeni fırsatlar oluşturuyor. Bunlardan en önemlisi ise Kefalet Sigortası. SEDDK’nın yaptığı son düzenlemeler sonrasında sigorta şirketleri ürünlerini bir bir devreye sokmaya başladı. Bu rekabet reel sektörün ihalelerde elini güçlendirecek.

Finansal sigortalar konusunda son dönemde ülkemizde önemli gelişmeler yaşanıyor. Özellikle reel sektöre ve KOBİ’lere önemli avantajlar sunan finansal sigortalar, devlet nezdinde yapılan yeni yasal düzenlemelerle birlikte sigorta sektörü açısından da yeni fırsatların kapısını aralandı. Finansal sigortalar konusunda en son gelişme ise kefalet sigortalarında yaşandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren yasal düzenleme ile ‘elektronik ihalelerde de kefalet senedi kullanma imkânı sunulması kefalet sigortaları konusunda sigorta sektörüne önemli bir katkı sağladı. Bu düzenleme sonrasında sigorta şirketleri 2022 ajandalarında ‘kefalet sigortası’ ile ilgili özel bir sayfa açtı. Şirketlerin elini güçlendiren kefalet sigortası branşında sıkı bir rekabet başladı.

2017 yılından beri uygulanıyor

Türkiye’de yeni bir alan olan dünyada ise çok yaygın olarak uygulanan kefalet sigortası; 2017 yılından bu yana banka teminat mektupları yerine kullanılıyor. 2018 yılından itibaren sigorta sektörüne de önemli bir ivme sağlayan Kefalet Sigortası, Kamu İhale Kurumu tarafından 30.9.2020 tarihinde yapılan mevzuat değişikliği ile elektronik ihalelerde kefalet senetlerinin kullanımı imkânsız hale gelmişti. Bu alanda öncü şirketlerden birisi olan Quick Sigorta tarafından tüm platformlarda yakın takip edilen ve dile getirilen bu sorunun çözümü için SEDDK ve Türkiye Sigorta Birliği çok önemli çalışmalar yaptı. Bu çalışmalar sonucunda TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen, Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’nin 25 Aralık 2021 tarihli sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece SEDDK tarafından hazırlanarak ilgili kanun teklifine eklenen kefalet senetlerinin güvenli elektronik imza ile düzenlenebilmesine imkân tanıyan düzenleme yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle Türkiye’deki sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin elektronik imzalı olarak düzenlenebilmesine imkân tanındı.

Sigorta sektörü yüzde 1 pay alıyor

Türkiye’de sigorta şirketleri bu alana yeni girdikleri için kurumların ihtiyaçları bu zamana kadar bankalar tarafından karşılanıyordu. İhalelerde yüzde 100 oranında banka teminat mektupları kullanılıyordu. Yapılan bu düzenleme ile artık sigorta şirketleri de elektronik ihalelerde geçerli kefalet senedi düzenlemeye başlayacak. BDDK verilerine göre 2021 yılı kasım ayı itibariyle ülkemizde kullanılan teminat mektuplarının rakamsal değeri 886 milyar liraya ulaşmış durumda. Yine Kasım 2021 verilerine göre bu pazarda yaklaşık 85 milyon lira büyüklüğe ulaşan kefalet sigortaları için sigorta sektörünün aldığı pay ise sadece yüzde 1. Bu da finansal sigortaların sektörün gelişmesi yönünden önemi ve ürünün satış kabiliyeti açısından potansiyelini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar

‘Şirketler için alternatif teminat yaratma aracı oldu’

Finansal sigortalar alanında 2018 yılından beri pazar liderliğini koruyan Quick Sigorta, Kefalet Sigortası’nda son dönemde yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme sağladı. Maher Holding Sigorta Grup Başkanı ve Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, söz konusu düzenleme ile kefalet senetlerinin her türlü ihalede elektronik olarak da imzalanmasının sağlandığını belirtiyor ve ekliyor: “Böylece ihaleye katılımda rekabetin artması, kamunun daha çok istekli olması ve daha çok yükleniciye ulaşması hedefleniyor. Bu sayede bankalar ile çalışamayan ya da çalışmayan kesimlere alternatif teminat yaratma ve yeni bir proje finansman yöntemi sunuldu. Teminat mektuplarını sigorta şirketlerinin vermesi vatandaşa ne sağlayacak, iş insanına ne sağlayacak? Şirketler nakit krediler için bankadaki limitini açık tutmuş olacak. Peki nakit krediler için açık tuttuğunda ne olacak? Yeni yatırım yapabilecek, yeni yatırım yaptığında yeni istihdam imkânları doğacak. Yeni istihdam imkânları doğduğunda yeni vergi gelirleri yaratma şansı olacak. Bunların her biri sigortacılar için yeni sigortalama potansiyeli yaratacak. Dolayısıyla çok ciddi bir kaldıraç etkisi söz konusu.”

‘Kefalet sigortasında fark yaratacağız’

Kefalet Sigortaları konusunda, pazara giren şirketlerden birisi de Ankara Sigorta. Bu konuda ürün hazırladıklarını belirten Ankara Sigorta Genel Müdürü Vefa Murteza, önümüzdeki dönemde kefalet sigortasının daha çok öne çıkacağını ifade etti. Ankara Sigorta Yangın Müdürlüğü Yetkilisi Melike Sağır ise yeni ürünleri Ankara Sigorta Kefalet Sigortası’nda hedef kitlenin, kamu ihalelerine katılacak olan inşaat, enerji, alt yapı, mühendislik, imalat, gıda, lojistik gibi sektörlere hizmet veren şirketler olduğunu söyledi. Sağır, “Kamu ihalelerinin büyük bir bölümü elektronik ortamda yapılmakta olup, bu konuda da önemli bir çözüm ortağı olacağız. Kefalet Sigortası ürünümüz sektörde sunulan diğer ürünlerle benzer özelliklere sahip olup, alanında uzman ekibimizle müşterilerimizi doğru yönlendirerek, hızlı ve kaliteli hizmet sunarak fark yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

Kefalet Sigortası nedir?

Bankacılık ürünlerine bir alternatif oluşturan bir finansal enstrüman görevi gören kefalet sigortası ürünü ile sigorta şirketi, sigortalının kefili oluyor. Sigortalı, kuruma olan borcunu yerine getirmediği durumda kurumun maruz kaldığı zararları sigorta şirketi tazmin etmeyi taahhüt ediyor. Söz konusu ürün aynı zamanda banka dışı finans alanının gelişmesine de katkı sağlıyor. Türkiye’de yeni bir alan olan Dünya’da ise çok yaygın olarak kullanılan özellikle kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyacını karşılamak, bankalarca düzenlenen teminat mektuplarına ayrılan kredi limitlerinin ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmasının önünü açmak ve reel sektörün elini rahatlatmak gibi amaçlarla kullanılan kefalet sigortası; 2014 yılında, o zamanki adıyla Hazine Müsteşarlığı tarafından Kefalet Sigortası Genel Şartları yayınlanarak yürürlüğe girdi. 2017 yılında Kamu İhale Kanunu’nun 4.maddesinde yapılan değişiklikle, banka teminat mektupları yerine kullanılmaya başlandı.

Kefalet Sigortası’nın sağladığı avantajlar nelerdir? 

  • Özellikle kamu ihale süreçlerinde özel sektörün teminat ihtiyacını karşılamak,
  • Bankalarca düzenlenen teminat mektuplarına ayrılan kredi limitlerinin ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmasının önünü açmak,
  • Banka ilişkisi olmayan bireyler için alternatif kanal oluşturmak,
  • Reel sektörün elini rahatlatmak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER