21 Kasım 2024, Perşembe
spot_img

Kefalet sigortası, bankacı-sigortacı iş birliği ile gelişecek

Türkiye’de kefalet sigortasında bankalar ve sigorta şirketleri güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor. İş birliği kapsamında, bankalar teminat mektubu verdiklerinde işletmelerin kredi limitleri daralmayacak; sigorta şirketleri kefalet sigortası ile bankalar için güvence sağlayacak.

SİGORTAMEDYA / ALP SÜER

Türkiye’de sigorta sektörü ile bankacılık sektörünün ya da sigorta sektörünün geleneksel dağıtım kanalları acenteler ile bankaların birbirlerine rakip oldukları bilinen bir gerçek. Ağırlıklı olarak bankalardan satılan hayat sigortası başta olmak birçok branşta, finansal kesimin söz konusu aktörleri kıyasıya rekabet içinde. Ancak, zorlu ekonomik dönem ve belli sigorta ürünlerinin kendine has özellikleri, rekabetle birlikte bankalar ve sigorta şirketlerini iş birliğine itiyor. Söz konusu ürünlerin başında da ‘kefalet sigortası’ geliyor. Gerçekten de önümüzdeki dönemde yıldızı parlayacak branşlar arasında sayılan kefalet sigortasında bankalar ve sigorta şirketleri güçlerini birleştirmeye hazırlanıyor. İş birliği kapsamında, bankalar teminat mektubu verdiklerinde işletmelerin kredi limitleri daralmayacak; sigorta şirketleri kefalet sigortası ile bankalar için güvence sağlayacak.

Şirketler teminat mektubu sıkıntısı yaşıyor

Son zamanlarda, özelikle kamu ile ihaleli iş yapan birçok firmanın, teminat mektubu için bankaların kapısını çaldıklarında olumsuz yanıt aldıkları biliniyor. Teminat mektubu temin edememesi nedeniyle firmalar alabilecekleri işleri kaybediyor. Bu durum söz konusu firmaları da oldukça zorluyor. Bankalardan teminat mektubu bulmakta zorlanan ve banka kredi limitleri daralan firmaların da bankaların teminat mektuplarına alternatif, kefalet sigortasına talepleri artıyor. Görüşlerine başvurduğumuz sigorta şirketi temsilcileri de zaten bu durumu teyit ediyor; özellikle bu yıl kefalet sigortası ürünlerine ilginin arttığını söylüyorlar.

Birkaç banka sıcak bakıyor

Kefalet sigortasında, diğer pek çok branşta olduğu gibi sigorta şirketleri açısından büyük bir potansiyel söz konusu. Bununla birlikte, kefalet sigortasında pazarı asıl büyütecek gelişme ise bankalarla, sigorta şirketlerin iş birlikleri olacak. Aldığımız duyumlara göre de birkaç küçük-orta ölçekli banka, sigorta şirketleri ile iş birliğine sıcak bakıyor. Bankacılık mevzuatında bu konuda bazı engellerin kalkması, kefalet sigortasında iş birliğinin de önünü açacak. Kim bilir; küçük bankalarla anlaşma sağlanırsa, sigorta şirketleri, bankalar iş birliğinde belki de sıra büyük bankalara gelir.

2022’DE KEFALET SİGORTASINA TALEP NEDEN ARTTI?

  • Banka teminat mektubuna alternatif kefalet sigortalarının bilinirliliği artıyor.
  • Bankalar, kredi limitleri ve kullanım oranlarını daralttı.
  • Bankalar teminat taleplerinde, emniyet marjını artırdı.
  • Kredi mevzuatında yapılan değişiklikler de etkili oldu.

‘KEFALET’TE BANKA-SİGORTA ŞİRKETİ İŞBİRLİĞİ NE GETİRECEK?

  • Bankalar, müşterilerine teminat mektubu vermeye devam edecek.
  • Banka müşterisi ayrıca kefalet sigortası yaptırmayacak.
  • Banka, teminat mektubundan dolayı üzerindeki riski sigorta şirketine devredecek; lehtar banka olacak. Sigorta şirketi bankanın reasürörü gibi çalışacak.
  • Banka müşterisinin, aldığı teminat mektubundan dolayı kredi limiti daralmayacak.
  • Banka müşterisi yükümlüğünü yerine getiremediğinde zararı sigorta şirketi karşılayacak.

Sigorta şirketleri toplam pazarın yüzde 1’i oranında paya sahip

Banka teminat mektuplarının muadili olan kefalet sigortası ürünü, ülkemizde 2017 yılından bu yana kullanılıyor. Son dönemde yapılan mevzuat değişiklikleri de kefalet sigortasının önünü açtı. Buna karşın, sigorta şirketleri, bankaların teminat mektupları da dikkate alındığında, toplam pazarın yüzde 1’i oranında bir paya sahip. Bu nedenle sektörün, bu alanda önünde oldukça uzun bir yol bulunuyor. Kefalet sigortasında hedef kitle de oldukça geniş. Kamu ile iş yapan müteahhitler ve inşaat sektörü dışında imalat, yapım-onarım, enerji, altyapı vb. birçok sektörden şirket sigortayı talep ediyor. Kefalet sigortası, söz konusu şirketlerin (yüklenici) çeşitli nedenlerle yükümlüğünü yerine getirememesi durumunda, işi yaptıran şirketin (lehtarın) zararını karşılıyor.

Axa Sigorta Satış ve Pazarlama Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Firuzan İşcan

Kefalet sigortası üzerinde tüm sektör daha çok çalışmalı

Axa Sigorta Satış ve Pazarlama Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Firuzan İşcan, Türkiye’de kefalet sigortasının, önü açık bir branş olduğunu söylüyor. Özellikle ihalelerde, kefalet sigortasının yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan İşcan, bununla birlikte sigorta sektörünün hep birlikte kefalet sigortası üzerinde daha fazla çalışması gerektiği düşüncesinde. Kefalet sigortasının Axa Sigorta’nın ürün yelpazesinde yer aldığını ve satışını yaptıkları bir ürün olduğunu belirten İşcan, “Axa Sigorta olarak önümüzdeki dönemde kefalet sigortasına daha çok odaklanacağız” diyor.

Quick Sigorta Genel Müdürü Eyüp Özsoy

Kefalette, bankalarla sigorta şirketlerinin iş birliği önemli

Quick Sigorta Genel Müdürü Eyüp Özsoy, kefalet sigortasının bilhassa kamu ihalelerinde özel sektörün ihtiyacı olan ihalelere katılım aşamasında ve sonrasında teminat sağlayarak, banka limitlerini rahatlattığını söylüyor. Bankalarla yapılacak iş birlikleri ile sigorta şirketlerinin riskleri paylaşmasının, hem finansal sektörün hem de firmaların ihtiyaçlarına alternatif kanalların oluşmasını sağlayacağını ifade eden Özsoy, “Özel sektörün işini kolaylaştırması, banka çalışmalarındaki aktiviteyi artırması nedeniyle gelecekte taleplerde artış olacağı öngörülüyor” diyor. Günümüzde kefalet senedi ürünlerine talebin artarak devam ettiğini ifade eden Özsoy, Quick Sigorta olarak; doğru müşteri, doğru limit ve doğru teminat anlayışıyla finansal sigortalarda büyümeye devam ettiklerini vurguluyor.

Arex Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Gez

Kefalet senetlerinin yaygınlaşması finansal sistemi derinleştirir

Arex Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Gez, Türkiye’de kefalet senetlerinin yaygınlaşmasının, finansal sistemin derinleşmesine ve şu an da sadece bankalar üzerinde olan ‘gayri nakdi risklerin’ sigorta şirketleri tarafından da üstlenilerek tabana yayılmasını sağlayacağı görüşünde. Gez, bununla birlikte, banka teminat mektubunun kullanılabildiği her alanda kefalet sigortasının da sunulabilmesine imkân sağlayacak kanuni düzenlemelerin hayata geçirilmesinin, sektörün gelişmesi için çok önemli olduğunu ifade ediyor. Kefalet sigortasının bilinirliği arttıkça, ürüne olan talebin de aynı oranda arttığını belirten Gez, “Şirket olarak müşterilerimizin katılmak isteği geçici ihalelere teminat sağladığımız gibi aynı zamanda ihale alan firmalara kesin kefalet senedi de sağlıyoruz. Kefalet senetleri başta inşaat, imalat, yapım-onarım, enerji ve altyapı projeleri ile ilgili olmakla birlikte her sektörde kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse; toplu yemek firmaları, temizlik firmaları, güvenlik firmaları, enerji firmaları vb. sayılabilir” diyor.

Ankara Sigorta Kefalet Sigortaları Yetkilisi Melike Sağır

Kefalet sigortası her geçen gün daha çok tercih ediliyor

Ankara Sigorta Kefalet Sigortaları Yetkilisi Melike Sağır, yurtdışında sıklıkla kullanılan ve reasürans şirketleri tarafından da desteklenen kefalet sigortasının ülkemizde de her geçen gün daha çok tercih edildiğini söylüyor. Ülkemizde teminat mektubu pazarına bankaların hâkim durumda olduğunu vurgulayan Sağır, “Bu nedenle sigorta sektörünün bu alanda gelişebilmesi için bankalarla iş birliği yapması önemli” diyor. 2022 yılında Ankara Sigorta’nın Kefalet Sigortası ürününe talebin arttığını vurgulayan Sağır, şu bilgileri paylaşıyor: “Ankara Sigorta olarak kamu ihalelerine yönelik geçici ve kesin kefalet senedi taleplerini değerlendirmeye alabilmekteyiz. Hedef kitlemiz, kamu ihalelerine katılacak olan inşaat, enerji, alt yapı, mühendislik, imalat, gıda, lojistik gibi sektörlere hizmet veren şirketlerdir. Lisanslı depoculuk ürünü için de alt yapı çalışmalarımız tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde kullanıma hazır hale gelecek.”

İki banka ile prensip anlaşmasına vardık

ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Cenk Ecevit de ülkemizde kefalet sigortası pazarının büyümesi için sigorta sektörü ile bankacılık sektörünün iş birliği yapmasının önemini vurguluyor. ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği olarak bankalarla yaptıkları görüşmelerde, 2 banka ile prensip anlaşmasına vardıklarını belirten Ecevit, “Önümüzdeki dönemde, söz konusu bankalarla anlaşmaların yapılacağını; mevzuattaki düzenlemelerle birlikte bu anlaşmaların kefalet sigortası konusunda birçok bankanın sigorta şirketleri ile iş birliğinin önünü açacağını düşünüyorum” diyor.   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER