8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

Kefalet sigortaları KOBİ’lerin gücü oldu

Kamu alımlarında, banka kredilerinde, taahhüt işlerinde ve diğer birçok alanda kullanılan kefalet sigortaları atağa kalktı. 2023 yıl sonu TSB verilerine göre kefalet sigortasında prim üretimi yüzde 137,2 artarak 828 milyon TL’ye ulaştı. Son dönemde bu alanda yapılan yeni düzenlemeler KOBİ’lerin rekabet gücünü artırdı, kamu ihalelerine katılımını kolaylaştırdı.

Sözleşme veya anlaşmalarda şartların yerine getirilmemesi durumunda, üçüncü bir kişinin borcu ödemeyi garanti eden kefalet sigortası büyümesini sürdürüyor. Kamu alımlarında, banka kredilerinde, taahhüt işlerinde ve diğer birçok alanda kullanılan kefalet sigortaları, Türkiye’de son yıllarda büyüme oranlarıyla dikkat çekiyor. 2023 yıl sonu TSB verilerine göre prim üretiminin yüzde 137,2 değişimle 349 milyon TL’den 828 milyon TL’ye ulaşmış durumda. 

Rekabet gücünü artırdı 

Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen yeni düzenleme ile birlikte kamu ihalelerinde bankalar tarafından düzenlenen teminat mektuplarına alternatif olarak, kefalet sigortalarının da kullanılabilmesinin önü açıldı. Daha önce, kamu ihalelerinde teminat olarak, sadece bankalar tarafından düzenlenen teminat mektupları kabul edilmekteydi. Bu durum, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli bir finansal yük oluşturmaktaydı. Kefalet sigortasının kullanımına yönelik düzenlemeler, küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet gücünü artırmasını ve kamu ihalelerine katılımını kolaylaştırdı. Genel sektörden aldığı pay her geçen gün artan kefalet sigortalarının kamu alımlarında kullanılabilir hale getirilmesi, banka kredilerinde ve taahhüt işlerinde kullanımının artması ile önümüzdeki dönemde daha da hızlı bir büyüme trendine gireceği belirtiliyor. 

Küresel kefalet sigorta pazarı 30 milyar dolara yaklaştı

Maximize Market Research‘e göre , 2022’de 17,2 milyar dolar olarak tahmin edilen küresel kefalet pazarının, 2029’a kadar yüzde 5,8 yıllık bileşik büyüme oranıyla 25,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 

Kefalet Sigortasının avantajları nelerdir?

Eğer borçlu taraf borcunu ödemezse kefalet sigortası devreye giriyor ve alacaklı yani üçüncü kişinin zararlarına karşı güvence sağlıyor ve kefalet bedeli kadar “kefil” oluyor. Sigorta şirketi, lehtar borcunu ödemediği takdirde bu borcu karşılıyor. 

Kefalet sayesinde sigortalının kredi limitleri etkilenmiyor. Kefalet sigortası teminat mektubu yerine de kullanılabiliyor. 

Teminat türleri nelerdir? 

Avans Ödeme Teminatı: Bir ihale, proje ya da mal ve hizmet ticareti kapsamında avans ödeme alan tarafın, lehdara karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve avansın geri ödenmemesi riskine karşı teminat sağlar. 

İmalat / Bakım / Onarım Teminatı: İnşaat, mühendislik ya da makine üretimi gibi iş performansının iş teslimi sonrasında değerlendirildiği hallerde, iş teslimini takiben belli bir süre sonra işçilik kusuru sonucu ortaya çıkan zararlara karşı teminat sağlar. 

Emniyeti Suistimal Teminatı: Kefalet senedinde ismi belirtilen çalışanların, hile, dolandırıcılık, zimmete para geçirme gibi eylemleri nedeniyle, işverenin zarar görmesine karşı teminat sağlar. 

Gümrük ve Mahkeme Teminatı: Vergi daireleri, gümrük idareleri ve mahkemelerin lehdar olarak yer aldığı, bir dava açılabilmesi, gümrükten malın çekilebilmesi veya gümrükleme işleminden doğan hata nedeniyle doğabilecek kamu alacağının karşılanması için sigorta ettirenden talep edilen kefalet teminatı türüdür. 

İhaleye Katılım (Geçici Teminat) Teminatı: Sigorta ettirenin ihalenin tamamlanması öncesinde ihaleden ayrılması, ihaleyi kazanması halinde sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi, ihale kapsamında sunması gereken teminatları sunamaması riskine karşı teminat sağlar. 

Ödeme Teminatı: Tüm taşeronlara ve işçilere yapılacak ödemelerin yapılmamasına karşı teminat sağlar. 

Performans Teminatı: Proje sahibinin yükümlülüklerini sözleşmede belirlenen şartlara uygun şekilde yerine getirmemesi riskine karşı teminat sağlar. Sigorta ettirenin yükümlülüğünü yerine getirememesi durumunda, sigortacı yeni bir yüklenici ile anlaşıp işin tamamlanmasını da sağlayabilir. 

Sözleşme Teminatı: Borçlunun sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükleri gerektiği şekilde yerine getirmemesine karşı teminat sağlar. Kamu ihaleleri teminatı: Sigortalının, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve ilgili diğer mevzuata tabi ihalelerde kefalet senedinin gelir kaydedilmesine neden olabilecek risklerine karşı kayıtsız – şartsız, kesin, asli, sigortalının yükümlülüğünden bağımsız, süreli, ilk talepte ödeme kaydını içeren teminat türüdür. Bu teminat, ekli klozlar dahilinde verilir. 

Kamu alacakları teminatı: Sigortalının, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna istinaden kamu alacağını ödememesi riskine karşı kayıtsız -şartsız, kesin, asli, sigortalının yükümlülüğünden bağımsız, süresiz, ilk talepte ödeme kaydını içeren teminat türüdür

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER