23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

“Kazası olmayan esnafı riskli görmek adil değil”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken trafik sigortasında havuz modeli ile ilgili yaptığı açıklamada, “40 yıldır trafikte olup tek bir kazası bile olmayan esnafı riskli olarak kabul etmek, sigorta mantığına da adil bir sigorta sistemine de ters” dedi.

bendevi palandoken 2

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kira sigortaları ve trafik sigortasında havuz modeli hakkında açıklamalarda bulundu.

Zorunlu trafik sigortasında havuz sisteminin esnafa fayda değil, zarar getireceğini belirten Bendevi Palandöken, “40 yıldır trafikte olup tek bir kazası bile olmayan esnafı riskli olarak kabul etmek sigorta mantığına da adil bir sigorta sistemine de ters. Bu sistem çözümden çok sorun yaratır” dedi.

Önce kazalar azaltılmaya çalışılmalı

Yeni başlayacak olan havuz sisteminde tek amacın sigorta şirketlerinin poliçe düzenlemekten kaçınmasının önüne geçmek olduğunu ifade eden Palandöken, “Havuza giren tüm ticari araçların sigorta primleri yüzde 5,9 ile yüzde 27,3 oranında artacak. Belki kaza sayısı fazla olanın primi daha fazla artacak ama hiç kaza yapmayanın ki de artacak. Dolayısıyla havuz sistemi, esnafın trafik sigortası primini artırmaya yarayacak. Oysa çözüm prim artışından önce kazaların azaltılması için politikalar üretmekte” şeklinde konuştu.

Bölgesel tavan fiyat belirlenmeli

Yıllardır Türkiye’nin her yerinde kaza riskinin aynı olmadığını söyleyen Palandöken, “İstanbul’daki taksici ile Ağrı’daki taksici aynı riske sahip değil. Bırakın farklı illeri, Ankara’nın merkezindeki taksici ile Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesindeki taksici de aynı riske sahip değil. Madem risk grubuna göre prim belirleyen bir sistem getirilmek isteniyor, o zaman bölgesel olarak da riskler tespit edilmeli ve ona göre farklı tavan fiyatlar belirlenmeli” dedi.

Kira sigortası birçok sorunu çözecek

Kira sigortalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Palandöken, devletin vergi kaybının olmayacağını, konut kiralama işlemlerinin kayıt altına alınacağını bildirdi.

bendevi palandoken 4

Palandöken, Türkiye’de nüfusun yüzde 26’sının kiracı olduğunu belirterek, kira sigortasının birçok sorunu çözeceğini ifade etti.

Bu yıl 22 Mayıs itibarıyla aktif olarak uygulanmaya başlanan kira sigortası uygulamasına talebin yoğun olduğuna dikkat çeken Palandöken, ilk 20 günde 814 mülk sahibinin bilgi almak için çağrı merkezlerine müracaatta bulunduğunu kaydetti.

Söz konusu uygulamanın mülk sahiplerinin haklarını da koruduğunu vurgulayan Palandöken, kiracının kirayı ödememesi halinde mülk sahibinin parasının peşinde koşarken mağdur olmayacağına işaret etti.

20 milyon hanenin %26’sı kiracı

Palandöken, Türkiye’de yaklaşık 20 milyon hanedeki vatandaşın yüzde 26’sının kiracı konumunda olduğunu belirterek, kira sigortasıyla konut işlemlerinin kayıt altında olacağı için devletin vergi kaybının azalacağını bildirdi.

Başvuru için mevcut kiracısı olan mülkler ve yeni kiralama yapılanlarda mal sahibi ve kiracı bilgilerinin başvuruya yeterli olduğuna dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

“İlk üç ay bekleme süresi içinde kira bedelinin düzenli ödenmesi gerekiyor. Sigorta işlemlerinin tamamlanması için evin kira bedeline göre yüzde 65 tutarında ücret talep ediliyor. Örneğin evin kirası bin lira ise yıllık 650 lira kira sigortası primi ödenecek. Kira sigortası uygulaması, kayıt dışılığın azalmasında da etkili olacak. Kira gelirini sigortalatmak isteyen mülk sahibinin gelirleri bu yolla kayıt altına alınacağından, sigortalanan gelirlerin vergisi de rahatlıkla tespit edilebilecek. Sigorta şirketleri, Maliye ile veri paylaşımında bulunabilir ve gelirler bu şekilde kolaylıkla takip edilebilir.”

Haberler.com

2 YORUMLAR

  1. Sayın dergi editörü sahibi yada ne demem gerekiyorsa, ağırlıklı olarak acentlere yayın yapan bir kuruluş olmanıza rağmen acentelerden hariç herkesle bu trafik sorununu konuşuyorusnuz. Bizim stk larımız yokmu? 1 tanesi var ki teşşekkür eden ona sormayın ama! Tesk başkanı ister ki bedava yaptırsın üyeleri sigortayı bu konu ile alakası olmayan insanlar bu konuya çok karıştığı için bu iş bu hale geldi daha da karıştırmak bence pek doğru değil, siz bu söyleşiyi yaparken demedinizmi? bu işin buraya kadar gelmesinin %30 sebebi ticari araçlar. İlk tavan fiyat uygulaması ticari araçlara geldi sigorta şirketi baskılanan ticari araç sigorta fiyatı yüzünden zarar etmemek için hususi araç pirimlerinde artışa gitti bu artışlarda milleti canından bezdirdi, Devlet sizin gibi odalara boyun eğip fiyatlandırmada yanlış politika izlediği için tüm dengeler alt üst oldu ve domino etkisi buraya kadar geldi. Siz dergi yönetimi olarak bence burada her gün 1 acente veya sigorta şirketi bölge müdürü genel müdürü ile söyleşi yapmanız gerekirken kimlere neler soruyorsunuz. Bundan sonraki kasaplar odası başkanı, Ötücü Uçucu Kuş Sevenler Derneği, Deve ve Deve Güreşlerini Sevenler Derneği, Havutlu Mahallesi Cenazeleri Kaldırma Yardımlaşma ve Kültür Derneği ki bu önemli şirketlerinde yakında cenazesi kalkacak. Gibi derneklerle olan söyleşilerinizi de sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu yorumu da yayınladığınız için bir acente olarak tşk ediyorum. 😉

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER