19 Kasım 2024, Salı
spot_img

Katılım’da ‘pencere’ açanlar ya tamam ya da devam diyecek

Katılım sigortacılığında pencere usulüyle faaliyet gösteren şirketler açısından portföy devri ya da şirket kurma konusunda karar zamanı yaklaştı. Türkiye Sigorta ve HDI Sigorta’nın bu alanda faaliyet gösterecek yeni bir şirket kurması beklenirken, diğer şirketler yılın 2’nci yarısını bekliyor.

ALP SÜER / SİGORTAMEDYA

Türkiye’de katılım sigortacılığı sektörü büyüyor. ‘Faizsiz sigortacılık’ prensibiyle hareket eden, özellikle faize duyarlı kesime yönelik sunduğu ürünlerle dikkat çeken katılım (tekaful) sigortacılığında üretilen prim tutarı 2020 sonunda 4.2 milyar TL’ye ulaştı. Hükümetin de ülkemizde gelişmesi için büyük önem verdiği katılım sigortacılığı ile ilgili olarak, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu da (SEDDK) önemli bir düzenlemeye imza attı. 19 Aralık 2020 tarihli, 31339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre, pencere usulüyle katılım sigortası ürünleri satan sigorta şirketlerinin bu alandaki faaliyet süresi 31 Aralık 2021’de sona eriyor. ‘Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmelik’ çerçevesinde 31 Aralık 2021’den itibaren sahip olunan portföy, sigortalıların onayı dahilinde katılım sigortacılığı faaliyetinde bulunan diğer sigorta şirketlerine devredilecek.

Yeni şirketlerin kurulması bekleniyor

Katılım sigortacılığında, hayat dışında pencere usulüyle faaliyet gösteren 4 şirket; Türkiye Sigorta, HDI Sigorta, Doğa Sigorta ve Unico Sigorta olarak sıralanıyor. Söz konusu şirketler arasında kamu sermayeli şirketlerin Türkiye Varlık Fonu (TVF) çatısı altında birleşmesi sonucu oluşan Türkiye Sigorta ile HDI Sigorta’nın yeni bir katılım sigortası şirketi kurması bekleniyor. Türkiye Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli, kamuoyuna önümüzdeki dönemde katılım sigortacılığında faaliyet göstereceklerine dair mesajlar verdi. HDI Sigorta CEO’su Ceyhan Hancıoğlu da Sigortamedya’nın YouTube Kanalı Sigorta Ekranı’nda yeni bir şirket satın alabilecekleri ya da kurabileceklerini vurgulayarak, bir anlamda “Katılım sigortacılığında biz de varız” dedi. Diğer 2 şirketten aldığımız izlenime göre; nihai kararlarını henüz vermeyen bu şirketler yılın 2’nci yarısını bekliyor. Önümüzdeki dönemde yeni katılım sigorta şirketlerinin kurulması ve yeni oyuncuların sektörde yerini alması bekleniyor.

Katılım sigortacılığı hızlı büyüyor

Katılım sigortacılığı, ülkemizde hızlı ve istikrarlı büyümesini de sürdürüyor. TSB verilerine göre, 2020 yılında katılım sigortacılığı sektörü, bir önceki yıla göre yüzde 24,3 artışla 4 milyar 267.3 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. Sektörde, 2016 yılında yaklaşık 1 milyar TL düzeyinde olan prim üretimi, 4 yılda yaklaşık 4 kat arttı. Katılım sigortacılığı sektöründe, genel sigorta sektörüne kıyasla, şirket sayısının az olması ve ölçeğin küçük olmasından kaynaklanan ‘baz etkisinin’de hızlı büyümede etkili olduğuna dikkat çekmek gerekiyor.

Katılım sigortacılığında prim üretimi 4 yılda 4 kat arttı

Yıl        Prim üretimi (TL)

2016    1.045.611.280

2017    1.315.855.322

2018    2.231.560.710

2019    3.436.819.840

2020    4.267.313.631

Kaynak: TSB.

Bereket Sigorta Genel Müdürü Mahmut Güngör: Her türlü iş birliğine açığız 

Katılım sigortacılığının önde gelen şirketlerinden Bereket Sigorta’nın Genel Müdürü Mahmut Güngör, yapılan düzenlemeyle pencere usulüyle katılım esaslı ürünler satan sigorta şirketlerinin katılım sigorta şirketi kurarak faaliyetlerini sürdürecek ya da var olan katılım sigorta şirketlerine portföylerini devredecek olmalarının tekafül sigortacılığının daha hızlı ve sağlıklı büyümesi vizyonuna önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyor. Ülkemizde, ‘özgün tekafül modeli’ni ilk uygulayan şirket olma sorumluluğunun bilinciyle, katılım finans ekosisteminin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak her türlü iş birliğine açık olduklarını belirten Güngör, “Bu itibarla, katılım sigortacılığının katılım finans ekosistemi içerisinde gerek ülkemize gerekse dünyaya örnek model olması için yapılacak tüm çalışmaların destekçisi olmaya devam edeceğiz” diyor. 

Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç: Katılım sigortacılığında büyüme sürecek

Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, katılım sigortacılığı sektörü ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK)katılım sigortacılığı ile ilgili olarak son yayımladığı yönetmelik konusunda şunları söylüyor: “Katılım sigortacılığında ‘pencere usulü’nün sona erecek olması nedeniyle sektörde bir miktar küçülme olabilir. 2021 yılı, geçiş yılı. Portföylerin devri de ilk defa yapılacak. Ancak, sektöre yeni oyuncuların katılacağını düşünüyorum. 1-2 tane daha katılım sigorta şirketinin kurulmasını bekliyoruz. Bunlar kurulursa sektör büyümeye devam edecek.” Portföy devretmek isteyenlerden Neova’ya Sigorta’ya şu ana kadar herhangi bir talep gelmediğini belirten Koç, portföy devri konusunda yıl sonuna doğru gelişmelerin olabileceğini söylüyor.

HDI Sigorta CEO’su Ceyhan Hancıoğlu: Katılım şirketi kurma ya da alma niyetindeyiz

HDI Sigorta CEO’su Ceyhan Hancıoğlu da katılım sigortacılığı ile ilgili planlarını   Sigortamedya’nın YouTube Kanalı Sigorta Ekranı’nda açıkladı.Son 2.5 senedir pencere sistemi ile katılım sigortacılığı uyguladıklarını belirten Hancıoğlu, “Yeni mevzuat gereği bu sene sonuna kadar bu konuda bir karar vermemiz gerekiyor. Çünkü yeni mevzuat, pencere sistemi ile devam edemeyeceğimizi söylüyor. Gündemimizde olağanüstü bir değişiklik olmadığı sürece bu sene içerisinde bir katılım şirketi kurma veya alma niyetindeyiz. Çünkü bu alanda da bir büyüme potansiyeli var.”

Türk Reasürans ORYM Direktörü Ali Sertaç Canal: KOBİ’lere katılım prensiplerine Uygun ürün sunacağız

Türk Reasürans Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi (ORYM) Direktörü Ali Sertaç Canal da KOBİ’lere yönelik katılım sigortacılığı prensiplerine uygun olarak hazırlanan Devlet Destekli Alacak Sigortası ürününü sunacaklarını söylüyor. Ürün ile ilgili BDDK ve TBB nezdinde görüşmeleri tamamladıklarını belirten Canal, “Şu anda ürünün yazılım, altyapı ve mevzuat konuları ile ilgili çalışmalarını SBM ve SEDDK nezdinde sürdürüyoruz. Bu konuda tüm çalışmalarımızı tamamladık. Konu, SEDDK’nın gündeminde. Onay vermeleri durumunda bu yıl içinde katılım sigortacılığı prensiplerine uygun olarak hazırladığımız Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası ürününü de sunacağız” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER