Katılım Emeklilik, 2016 yılının ilk dört ayında gösterdiği performans ile katılımcı sayısında yeni sözleşmelerle 150 bine ulaştı. Şirket yıl sonunda sisteme 100 bin yeni katılımcı dahil etmeyi hedefliyor.
Yılbaşından itibaren yapılan yeni düzenlemelerle daha cazip hale gelen Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yılın ilk dört ayında da katılımcılar tarafından ilgi görmeye devam etti. Sektördeki katılımcı sayısı 6 milyon 245 bini aşarken, faizsiz bireysel emeklilik ürünlerini tercih eden katılımcı sayısı ise 525 bine yükseldi.
Katılım Emeklilik, geçtiğimiz yıl gösterdiği başarılı fon yönetimi ve getiri performansıyla dikkatleri üzerine çekti. Bu yıl da yenilikçi ürünler sunarak fon alternatiflerini artıran şirket, 2016 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla 150 bin sözleşmeye ve 340 milyon TL fon büyüklüğüne ulaştı.
“Yılsonunda sisteme 100 bin katılımcıyı dahil edeceğiz”
Şirketin ilk dört aylık performansını değerlendiren Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, “Geçtiğimiz yıl şirket olarak gösterdiğimiz yüksek performansla faizsiz bireysel emeklilik sektörünün tercih edilen ismi olduğumuz için gururluyuz. İlk dört ay sonuçları itibarıyla baktığımızda, katılımcıların faizsiz emeklilik ürünlerine olan ilgisinin her geçen gün arttığını görüyoruz. Katılım Emeklilik’in 150 bin sözleşmeye ulaşması, sektöre katkı sağlamak üzere çıktığımız yolda doğru şekilde ve emin adımlarla ilerlediğimizin güzel bir göstergesi. Güven esaslı, tamamen şeffaf çalışmalarımız ve yenilikçi ürünlerimizle 2016 sonunda 100 bin yeni katılımcıyı daha sisteme dahil etme hedefimize hızla yaklaşıyoruz” dedi.
“Otomatik katılım, ikinci basamağa güçlü bir alternatif”
Otomatik katılım sisteminin sektöre büyük bir katkısı olacağını vurgulayan Sincek, şöyle konuştu: “Birçok defa altını çizdiğimiz gibi bireysel emeklilik sektöründe devlet katkısıyla birlikte önemli ölçüde bir büyüme elde ettik. Bu yılın başından itibaren yapılan yeni düzenlemelerle BES’te yeni bir döneme girildi ve katılımcılar açısından daha cazip bir hale gelmesi sağlandı. Bu düzenlemeler, sektöre katılımcı kazandırılmasını sağlayan önemli çalışmalar oldu.”
Sincek, “Gündemimizde bulunan bir diğer önemli çalışma da otomatik katılım sistemi. Bu sistem ülkemizde henüz bulunmayan ikinci basamak emeklilik sistemine güçlü bir alternatif olacak. Sektörde önemli bir canlanma sağlayacak bu yeni sistemle ilgili Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılan çalışmalar hızlandırıldı. Sistemde zorunlu bir katılım söz konusu değil, şirket tarafından ilk giriş yapıldıktan sonra katılımcının belirlenen süre zarfı sonunda sistemden çıkış yapma opsiyonu bulunacak. Böylece katılımcının kendi istediğiyle yaptığı bir tasarruf aracı olması hedefleniyor. Otomatik katılım sistemiyle çalışanlar emeklilik döneminde devletin verdiği emeklilik maaşının yanı sıra kendi tasarruflarıyla ek bir gelire daha sahip olacağı BES’e kolayca giriş yapabilecek. Sistemin sağlıklı işleyişi için birkaç farklı model üzerinde durulan çalışmalar henüz devam ediyor, fakat sistemsel detayların netleşmesinin ardından otomatik katılım en kısa zamanda uygulamaya alınacaktır” dedi.
“Kıdem tazminatında başarılı fon yönetimine hazırız”
Hükümet gündeminde olan bir başka konu başlığı da kıdem tazminatlarının fonlarda değerlendirilmesi. Bu fonların yönetiminin bireysel emeklilik şirketleri tarafından yapılması alternatifi de görüşülüyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Sincek, “Kıdem tazminatının bireysel emeklilik şirketleri tarafından yönetilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını belirtmek isterim. Kıdem tazminatının denetlenebilir fonlara, BES fonlarına aktarılması Türkiye’deki tasarruf rakamının büyümesine katkıda bulunacak. Katılım Emeklilik olarak faizsiz alanda yaptığımız yatırımlar ve yeniliklerle farkımızı ortaya koyduk. Ayrıca başarılı fon yönetimimiz ve fon performansımızla geçen yıl sektörde en iyi fon getirisi sağlayan ilk iki şirket arasında yer aldık. Kıdem tazminatlarının fon yönetimine de talibiz. Kıdem tazminatı fonu BES şirketlerine verilirse, bu başarımızı orada da göstermeye hazırız” şeklinde konuştu.