17 Kasım 2024, Pazar
spot_img

İstikrar sağlayan yöneticiler sektörde fark yaratıyor

Yönetimde istikrar sağlayan CEO’lar tecrübeleri ile hem sektörde fark yaratıyor hem de karlılığa olumlu etki ediyor. Sigorta sektörünün duayenlerinden Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş da başında bulunduğu şirkette 15 yıldır birbirinden özel başarılara imza atanlardan…

ŞERİFE KAYA / HAYATIMIZ SİGORTALI

Son yıllarda CEO değişim hızı tüm dünyada yükseliyor olsa da kimi yöneticiler, görev aldığı şirketteki istikrarını devam ettiriyor. Görev aldığı yıldan günümüze kadar hala aynı şirketin genel müdürü olarak devam eden sigorta şirketi yöneticilerinin başında Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş geliyor.

Sigorta sektörünün duayenlerinden Recai Dalaş, 2001 yılından beri Sompo Japan Sigorta’yı yönetiyor. Dalaş, ekibi ile birlikte 15 yıldır başarılara imza atıyor. Bunlardan biri Fiba Sigorta ile faaliyete başlayan 2010 yılında Fiba Holding ile Japon sigorta şirketi Sompo Japon Insurance Inc. arasında Fiba Sigorta hisselerinin devrine ilişkin sözleşme imzalanması oldu. 2011 yılında ise Fiba Sigorta’nın unvanı Sompo Japan Sigorta olarak değişti. Böylece Recai Dalaş ve ekibinin tecrübesi sigorta şirketini ilerilere taşıdı ve şirketin daha da büyümesini sağladı.

Recai Dalas
Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş

Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş 15 yıllık serüvenini SİGORTALI okurlarıyla paylaştı. Dalaş, başarı için istikrarın gerekli şartlardan biri olduğunu, ancak tek başına yeterli olamayacağını söyledi. “Önemli olan yönetimin başarılı ve aynı zamanda istikrarlı olmasıdır” diyen Dalaş, şirketlerin sık sık yönetici değiştirmesinin genellikle başarısızlıktan kaynaklanan bir olumsuzluk işareti olduğunu belirtti. Dalaş, sözlerine şöyle devam etti: “Tecrübeler yönetici değişikliklerinde yeni tercihin mutlaka doğru olduğunu göstermez. Yeni yapılanmalar başka değişikleri de tetikler, bu değişiklikler dalga dalga yayılarak şirketin tüm kademelerinde tedirginlik ve endişe yaratır. Bu durum büyük bir doğru yere odaklanma sorunu yarattığından şirketler birkaç yıl kaybeder.

Başarısızlık halinde değişim kaçınılmaz olur

Günümüzün giderek ivmelenen bir hızla değişen dünyası ve rekabet ortamında bu birkaç yıl şirketlerin bekası için öldürücü bir darbeye dönüşebilir. Bu görüşlerle elbette CEO’ların hiçbir şart altında değiştirilmemesi gerektiğini söylemiyorum. Açık başarısızlık halinde değişim kaçınılmazdır. Ama bu değişiklik özenle yapılmalıdır. Bu çerçevede düşünecek olursak ‘İstikrarın Önemi’ kavramı dikkatle değerlendirilmesi gereken bir ‘klişe’ de olabilir. Karşıt görüş olabilecek ‘bir pozisyonda en fazla 5, 7, 10 yıl vs. sürelerden daha fazla kalınmaması, kişinin vereceğini vermiş olduğu ve verecek bir şeyinin kalmayacağı’ görüşü de bir başka klişedir. Bu çerçevede klişelerden uzak durmalı ve her şeyin içine akıl katmalıyız.” Şirket yönetiminin değişen dinamikleri okuyabilen, kendini değiştirmeye istekli ve bu konuda başarılı bir yönetim olması halinde yönetimde kalma süresinin bir önemi olmadığını kaydeden Dalaş, başarısızlık halinde başvurulan yollardan birinin CEO’nun bu başarısızlığı dürüstçe kabullenip gereğini yapmak yerine kendi adamlarını harcaması olduğunu açıkladı. Bunun en korkunç durum olduğunu ifade eden Dalaş, “Burada söylenecek tek şey korkunun ecele faydası olmadığıdır. Yönetim adil olmalı ve olabildiğince şirketine bağlı bir kadro yaratmak için mücadele etmelidir. Mutsuz bir ekibin başarı üretmesi ancak tesadüflerle gerçekleşebilir ve sürdürülebilir değildir” dedi.

‘Tek adam yönetimi’ değil ‘yönetim kültürü’ önemli

Sompo Japan Sigorta’daki serüveni hakkında da açıklamalarda bulunan Dalaş, kuruluştan bu yana oluşturmaya çalıştığı şeyin ‘tek adam yönetimi’ değil, ortak değerleri paylaşan, ortak akıl kullanan, yöneticilerin eleştirilmekten korkmadığı, çalışanların düşüncelerini ifade etmekten çekinmediği ve potansiyeli olanların kapasitelerini ortaya koymaları için onlara olanak sağlandığı bir “Yönetim Kültürü” oluşturmak olduğunu vurguladı. Bu konuda kendini başarılı gören Dalaş, “Hızlı değişen dünyada ve bu kültür içinde aslında şirketimizde de zaman içinde çok önemli kadro değişikleri oldu. Ancak bu değişiklikler bahsettiğim yönetim kültürünü olumsuz etkilemek yerine, tam tersi şirketin değerler sistemini koruyarak, bu kültürü daha yenilikçi, daha yaratıcı, daha kurumsal ve daha rekabetçi yönde evriltti. Bu anlayış, şu anda bile birçok alanda önderlik yapan Sompo Japan Sigorta’yı sektörde liderlik oyununun içine sokacaktır” diye konuştu.

ali-ersoy-1
Demir Hayat Sigorta Genel Müdürü Ali Ersoy

Uzun yıllardır aynı şirketin genel müdürü olarak devam eden sigorta şirketi yöneticilerinden biri de Demir Hayat Sigorta Genel Müdürü Ali Ersoy. 2003 yılında Demir Hayat ailesine katılan Ersoy, istikrarlı bir yönetimin, doğru kararların alınması ve doğru adımların atılması ile birlikte sağlandığını açıkladı. 2007 yılından beri Demir Hayat Sigorta’nın yönetimini üstlenen Ersoy, “Demir Hayat benim için sigortacılık alanındaki çalışmalarımda adeta bir kütüphane, bir laboratuvar gibi oldu. Sektörde, sağlık ve hayat sigortacılığında ürün yelpazemizi genişleterek, pek çok ilke imza attık. Bu yönüyle Demir Hayat’ın yalnızca kariyerimde değil, hayatımda da önemli bir yeri var ve daima olacak” açıklamasında bulundu.

Doğru kararlar ve kârlılık büyümeyi getiriyor

Demir Hayat Sigorta’nın bugün 21 yaşında olduğunu belirten Ersoy, bir yöneticinin çalıştığı kurumu ve birlikte çalıştığı insanları iyi tanıyor olmasının ve kurum kültürüne iyi adapte olmasının o yöneticinin, şirketin orta ve uzun vadeli stratejik hedeflerinin gerçekleştirmesi adına isabetli sonuçlar kaydetmesini sağladığını belirtti. “Alınan kararlar ve atılan adımlar doğru olunca, karlılık ve büyüme de haliyle kaçınılmaz oluyor” diyen Ersoy, şöyle devam etti: “İstikrarlı bir yönetim kadrosuna sahip olmanın çalışanlarla olan iletişimi ve problem çözme becerisini de pozitif yönde etkilediğini düşünüyorum. Her zaman farklı fikirlere açık, yeniliklere açık, çalışanlarını dinleyen, onlara yakın olan yöneticilerin, iş hayatlarında daha verimli olduklarına inanıyorum. Benimle birlikte bu inancı paylaşan tüm yönetim kadromuz ve çalışanlarımız ile şirketimiz için katma değer yaratan bir güç olmaya devam edeceğiz.”

[quote font=”tahoma” color=”#0e455b”]2007 yılından beri aynı şirketin dümeninde olan Demir Hayat Sigorta Genel Müdürü Ali Ersoy ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk, istikrarlı bir yönetimin, ekiple sağlanan uyum ve doğru adımların atılması ile birlikte sağlandığını açıkladı.[/quote]

Ersoy, genç bir kadroya sahip olan Demir Hayat’ın esasen sigorta sektörüne insan kaynağı yetiştiren, sigortalılarına ise kurulduğu tarihten bu yana sürekli yenilikleri sunan ve bu yönleriyle sektörde belli bir yere sahip olan köklü bir şirket olduğunu belirtti. Bu yılbaşında Demir Hayat’ta 10, 15 ve 20. yılını dolduran 30’un üzerinde yönetici ve çalışanlarına özel plaketler verildiğini söyleyen Ersoy, “Kendilerine uzun yıllar boyunca bizimle oldukları ve özverili çalışmaları için teşekkür ettik. Bu bizim açımızdan gurur veren bir tablo. Çünkü iyi bir yönetici ya da çalışanın uzun yıllar boyunca aynı kurumda görev alması bir süre sonra o kişi de çalıştığı kuruma karşı bir aidat duygusu oluşturuyor. Kişi çalıştığı kurumu sahiplenerek, daha verimli, özverili ve motive olarak çalışıyor. Bu durum günümüzde yerli veya yabancı tüm şirketlerin çalışanları üzerinde yaratmak istedikleri bir olgudur ve bunu Demir Hayat’ta başarmış olmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.

Yönetici, değerlerini şirkete katmalı”

meral_erdenek
AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk ise 2002 yılında AK Emeklilik Genel Müdürü olarak Sabancı Grubu’nda göreve başladı. Beş yılın ardından 31 Ekim 2007 tarihinde AK Emeklilik ile Aviva Hayat ve Emeklilik’in birleşmesiyle kurulan AvivaSA Emeklilik ve Hayat’ın Genel Müdürü olarak atandı. Halen AvivaSA Emeklilik ve Hayat’ın CEO’luğunu yürüten Eredenk, yöneticinin değerlerini şirkete katması ve kurduğu ekiple sağladığı uyum ve eşgüdümün yarattığı istikrarlı ortamın, şirketin ivme kazanmasındaki en önemli etkenlerden olduğunu belirtti. Eredenk, “Bu durum da her şeyden önce çalışanlar için güven ve şirketin geleceği açısından öngörülebilirlik kazandırıyor, mevcut ortamdaki sadakati artırarak, şirket kültürünün gelecek kuşaklara aktarımını sağlıyor. Ortaya çıkan sinerji, alınan kararlar ve bu kararların doğru uygulamalarıyla birlikte de şirketin karlılığı ve devamlılığı sağlanıyor” diye konuştu.

AvivaSA olarak yaptıkları işe inandıklarını ve ‘insanları belirsizlik korkusundan kurtardıklarını’ ifade eden Eredenk, “Müşterilerimize fayda sağlayacak ve hayatlarını belirsizlik korkusundan kurtaracak bir değer yaratıyoruz” dedi.

[quote font=”tahoma” color=”#0e455b”]Sigorta sektörünün deneyimli yöneticileri, yönetimde başarının istikrarı da beraberinde getireceğini söylüyor. Fakat 2015 yılında da atama ve görev ayrılıkları konusunda yine bir sirkülasyon vardı.[/quote]

Yöneticiler, yönetimde başarının istikrarı da beraberinde getireceğini söylüyor. Sompo Japan Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, şirketlerin sık sık yönetici değiştirmesinin nedeninin başarısızlık olabileceğinin altını çiziyor, Demir Hayat Sigorta Genel Müdürü Ali Ersoy ve AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Meral Eredenk ise istikrarlı bir yönetimin, doğru kararların alınması ve doğru adımların atılması ile birlikte sağlanacağını vurguluyor.

Sigorta sektöründe 2015 yılı koltuk değişiminde ise bir sirkülasyon vardı. Sektör üst düzey yönetici istihdamında geçtiğimiz yılı oldukça hareketli geçirdi. CEO’lardan tutun da genel müdür yardımcıları ve bölge müdürlerine kadar birçok şirkette görev değişimi yaşandı. Sektörde geçtiğimiz yıl yaşanan görev ayrılıkları kimi zaman şaşırttı, kimi zaman da yeni atanacak kişi merakla beklendi.

74-75-76-77+ATAMA HABERI.QXD:Layout 1

Bu yıl birçok genel müdürün görevinden ayrıldığını işittik. Bu yöneticilerden biri 2004 yılından beri Işık Sigorta’nın Genel Müdürü olarak görev alan Recep Koçak oldu. Koçak şirketten ayrılınca ikinci Koçak dönemi başlamış oldu ve yerine Niyazi Koçak atandı.

2010 yılından beri Ray Sigorta’nın dümeninde olan Levent Şişmanoğlu’da görevini Koray Erdoğan’a bıraktı.

Ankara Sigorta’da ise istifalar hiç durulmadı. Öncelikle Genel Müdür Tansel Us görevini bıraktı, Genel Müdür Vekilliğine atanan Birkan Kaymakçı da vekillik koltuğunda çok oturmadı. Kaymakçı 6 ay sonra Ankara Sigorta’ya veda etti. Şu an şirketin Genel Müdür Vekilliğini Mustafa Aslan yönetiyor.

74-75-76-77+ATAMA HABERI.QXD:Layout 1

2015’te Ziraat Sigorta Genel Müdürü Mehmet Akif Eroğlu, Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri oldu. Eroğlu’ndan boşalan koltuğa aynı zamanda Ziraat Emeklilik Genel Müdürü de olan Fikrettin Aksu geçti. Aksu şu an her iki şirketin de üst düzey yöneticisi olarak göreve devam ediyor.

Sigorta şirketleri arasında da yönetici geçişleri oldu. Ali Doğdu, Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı iken Ağustos ayında HDI Sigorta Genel Müdür Yardımcısı olarak görevine devam etti. Aynı şekilde Sunay Koray da 2015’in Şubat’ında Unico Sigorta’da CFO olarak görev almaya başlamıştı. Sadece 2 ay kadar görevde kalan Koray, buradaki görevinden ayrılarak Generali Sigorta kadrosunda CFO olarak yer almaya başladı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER