OECD tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye iş-yaşam dengesinde Avrupa’daki ülkeler arasında son sırada.
OECD tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye iş-yaşam dengesinde Avrupa’daki ülkeler arasında son sırada. İlk sırada Hollanda’nın yer aldığı araştırma ülkemizdeki çalışanların kendilerine yeteri kadar zaman ayıramadıklarını da ortaya koydu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Better Life Index (Daha İyi Yaşam Endeksi) kapsamında Avrupa, Amerika Kıtası, Asya ve Afrika’da yer alan 40 ülkeyi iş-yaşam dengesi açısından inceledi.
Yapılan araştırmada ülkelerin iş-yaşam dengesi puanı 10 üzerinden değerlendirilirken; 9.5 puana sahip Hollanda ilk sırada yer aldı. 9.4 puanla ikinci sıradaki İtalya’yı, 9 puanla Danimarka takip etti. Türkiye ise 3.1 puanla Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldı. Genel değerlendirmede Kolombiya ve Meksika’nın önünde 38. oldu.
Uyku dahil 14.8 saat
İş-yaşam dengesiyle ilgili OECD araştırmasında haftada 50 saat ve daha fazla çalışma oranının yanı sıra; çalışanların kişisel bakım ve iş dışındaki diğer aktiviteleri için kendilerine ne kadar zaman ayırabildikleri de incelendi. Araştırmada ayrıca Türkiye’de çalışanların yüzde 33’ünün 50 saatten daha fazla çalıştığı belirlendi. Araştırmada Türkiye’de çalışanların uyku da dahil olmak üzere kişisel olarak kendilerine 14.8 saat zaman ayırabildikleri ortaya çıkarken ;OECD’nin bu konudaki ortalama süresi olan 15 saatin altında kalındı.
Z kuşağı iş-yaşam dengesinde daha hassas
2019 yılında Great Place To Work Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve 96 bin 269 çalışanın temsil edildiği “Türkiye’nin En İyi İşverenleri Benchmark Araştırması”na göre ise; iş dünyasının yeni oyuncusu Z kuşağı, X ve Y kuşaklarına göre iş-yaşam dengesi konusunda daha hassas. Araştırma katılan Z kuşağı, esnek çalışma koşulları, sosyal ve yan haklar gibi konularda beklentilerinin karşılanmadığını ifade ettiler.
Bina ve ofislerinin iyi bir çalışma ortamı yaratmaya katkıda bulunduğunu; esnek çalışma koşulları ve özel sosyal yan haklara sahip olduklarını ifade eden Z kuşağının oranı ise yüzde 68’de kaldı.