Allianz Teknik ve TÜSİAD Deprem Görev Gücü de Kahramanmaraş Depremleri’nden etkilenen endüstriyel tesislere yönelik saha ziyareti düzenledi. Allianz Türkiye Risk Mühendisliği ve Allianz Teknik Direktörü Dr. Ceyhun Eren, Linkedln’de yaptığı paylaşımda “Tespitlerimiz arasında öne çıkan en temel konu, doğanın sesine kulak vererek endüstriyel binalarımızın, verimli tarım arazileri yerine uygun zemin koşullarına sahip bölgelere inşa edilmesi gerektiğidir. Bununla birlikte yapı taşıyıcı sistemi tasarımında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde belirtilen kurallara eksiksiz uyulması, yapısal ve mimari kusurlar oluşması engellenerek gerek malzeme kalitesi gerekse işçilik detaylarına özen gösterilmesi büyük önem taşımaktadır” dedi.
Endüstriyel binaların tasarımında dikkate alınmayan sonradan eklenen bölümlerin ve gerekli dinamik analizler yapılmadan bina çatılarına güneş enerji panelleri kurulmasının, binaların deprem performanslarını olumsuz şekilde etkilediğini gözlemlediklerini kaydeden Eren, yapısal hasarların yanında, özellikle endüstriyel binalar için büyük maddi değere sahip, yapısal olmayan elemanlardan (demirbaş, dekorasyon, makine–tesisat, emtea grupları) kaynaklanan büyük maddi zararlar, deprem sonrası yangınlar, enerji kesintileri, veri kayıpları ve sonucunda iş kesintileri yaşandığına dikkat çekti.
Eren, “Gerek maddi kayıpların eksiksiz tazmini gerekse iş kesintileri karşısında da güvenceye sahip olmak adına deprem sigortasının önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Son olarak iş süreklilik planlarına pandemi süreciyle birlikte dahil olmaya başlayan çalışanlarının evlerinin risk seviyesinin belirlenmesi, evi ağır hasar görmüş çalışanların barınma ihtiyaçlarının karşılanması için nasıl bir çözüm üretileceği, çalışanlara psikolojik olarak destek verilmesi konularının da işletmelerin faaliyetlerine yeniden başlayabilmesi adına büyük önem taşıdığı görüldü” açıklamasını yaptı.