8 Eylül 2024, Pazar
spot_img

‘İptallerde komisyon acentede kalmalı’

ALM Danışmanlık Genel Müdürü Av. Özlem Hökenek, “İptallerde prim sigortalıya iade edilmeli, ancak komisyon acentede kalmalı” yorumunu yaptı.

Sigorta Ekranı’nda SigortaMedya Genel Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın konuğu olan ALM Danışmanlık Genel Müdürü Av. Özlem Hökenek; Covid-19 sürecinin adliye ve dava süreçlerine etkilerini anlattı. Hökenek, sigorta sözleşmelerinin iptaliyle ilgili yaptığı yorumda; “İptal sözleşmelerinde prim sigortalıya iade edilmeli. Ancak komisyon acentede kalmalı. Çünkü acenteler aslında danışmanlık hizmeti veriyor. Belki bu sorun müşteriyle yapılacak danışmanlık anlaşmasıyla çözülebilir” dedi.

Hökenek’in, Covid-19 sürecinin mahkemelerin yükünü artıracağını söylemesi üzerine Kantar, Arabuluculuk Sistemi’nin bu yükü hafifletip hafifletmeyeceğini sordu. Hökenek, “Arabuluculuk çok iyi bir sistem. Ancak sigortacılığın bazı alanları ile uyumlu değil. Özellikle sigorta şirketlerine iş yükü getiren yeni hasar dosyalarında. Çünkü çözümleme sürecinde olması gereken bir takım zorunluklar var. Arabuluculuk bu zorlukları çözemedi. Sadece Arabuluculuk Sistemi değil Sigorta Tahkim Komisyonu da mahkemelerin yükünün hafiflemesinde etkili olacaktır” diye konuştu.

Uzaktan satış sözleşmeleriyle ilgili yönetmeliğin beklentileri tam anlamıyla karşılamadığını söyleyen Hökenek; “Yönetmeliğin yanında ilgili kanunda da değişiklik yapılması gerektiğini düşünüyorum. Pandemi süreci sonrasında böyle bir çalışma yapılacaktır. Düzenlemelerin geniş çaplı düşünülerek yapılması gerekiyor. Sadece elementer tarafta veya BES’te değil, hayat branşında altta kalan limitlerde de bir düzenleme yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Davalar 1 yıldan önce sonuçlanmaz

“Bir hukukçu olarak sigorta poliçesini sigortacı satmalı kuralına gönülden katılıyorum” diyen Hökenek; “9 Mayıs’taki yönetmelik değişikliğiyle ilgili açılan iptal davalarının Danıştay süreci nasıl olur, nasıl işler, hep birlikte bekleyip göreceğiz. Ama iş yoğunluğu oldu. Sadece Danıştay’da değil Yargıtay ve yerel mahkemelerde de birçok yeni dosya gelecektir. Bu nedenle açılan iptal davalarının bir yıldan önce sonuçlanabileceğini düşünmüyorum. Ancak şunu söyleyebilirim ki yönetmelikler kanunun üstünde değil” dedi.

Hekimler sorumlu tutulmamalı

Pandemi sürecinde hekim sorumluluklarıyla ilgili de açıklama yapan Hökenek şunları söyledi: “ABD ve Avrupa’da bazı ülkeler pandemi sürecini olağanüstü durum ilan ederek; hekim sorumluluklarına bağlı hasarları ödenmeyeceğine açıkladı. Türkiye’de de bu yönde bir kararın alınması gerekiyor. İşveren sorumluluk sigortasıyla ilgili de işin devamlılığını sağlamak için işverenin gerekli önlemleri alıyor olması lazım. Yani salgında birilerini çalıştırıyorsan gerekli önlemleri almalısın. Bu nedenle işveren mesuliyet sigortalarında önce ne tür önlem alındığına bakılır. Virüsün iş yerinden mi yoksa başka bir yerden mi bulaştığını tespiti çok zor. İşveren, iş güvenliğini sağlamak zorunda. İşveren mali mesuliyet sigortaları ile ilgili de davaları göreceğiz. Tabii bunlar poliçeleri de yansıyacaktır.”

Gri alanları ortadan kaldırılmalı

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) ile ilgili sigorta şirketlerinin önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Hökenek, “KVKK konusunda sigorta şirketleri büyük bir yol kat etti. Sadece mesafeli satış sözleşmelerinin yolu açıldığında neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Bu noktada da dijital önem kazanacak. Sigorta şirketlerinin tazminat ödememe gibi bir tutumu olamaz. Kanunlar çerçevesinde tazminat ödemekle yükümlüler. Müşteri adına dava takibi yapan meslektaşlarıma, dava açmadan önce sigorta şirketleri ile görüşmelerini öneriyorum. Sigorta şirketi ile müşteriler arasında gri alanlar var. Kanun koyucunun bu gri alanları ortadan kaldırması gerekiyor” diye konuştu 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER