23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

İkinci Dünya Savaşı ve reasürans

fatih kahya1

Hayatımız Sigortalı Dergisi yazarı Fatih Kahya, “İkinci Dünya Savaşı döneminde reasürans” konusunu ele aldı. Kahya, İkinci Dünya Savaşı’nın Japonya ve savaşta tarafsız kalan bazı Avrupa devletlerindeki reasürans pazarına etkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Değerlendirmesinde, İspanya’nın milli ticari menfaatleri korumak için İspanyol Reasürans Şirketini kurduğunu, İsveç’in yeni şirketler kurmak yerine olağan şirketleri güçlendirdiğini ve İsviçre’nin bu dönemi en iyi şekilde geçirerek daima alacaklı kalan ülkeler içine girdiğini belirtti.

Japonya reasürans pazarı

fatih kahyaMihver Devletleri safında yer alan Japonya savaşa girdiğinden beri kıta Avrupasının izlediği yolu izlemek zorunda
kalmıştır. Ancak İtalya gibi sigortalarında Almanya’ya fiilen dayanmak ve Avrupa reasürans ihtiyaçlarının karşılanmasına katılma fırsatı bulamamıştır.

Japonya, Pasifik sahasındaki reasürans ihtiyaçlarını yerel şirketlerin riskleri iyi ve tam paylaşmaları sayesinde gidermek gereğine kanaat getirdiği için, 1940 senesi içinde, özellikle nakliye sigortacılığı ile uğraşan 43 Japon sigorta şirketi birleşerek TOA isminde bir düzenleyici reasürans şirketi kurmuşlardır. Bu şirketin sermayesi 500 bin Yen’dir. Bir zamanlar Londra piyasasına plase edilen riskler, bu şirket tarafından reasüre edilmiş ve yerli şirketlere dağıtılmıştır. Bu şirket devlet yardımıyla epey genişlemiştir.

Tarafsız ülkelerin reasürans pazarlarına etkileri

Savaşın başından sonuna kadar savaşa girmemekle beraber İspanya, İsveç, İsviçre ve onlara benzeyen ülkeler savaşın neden olduğu ekonomik sıkıntıları çekmiş ve düzenlemeler yapmak zorunda kalmışlardır.

İspanya

1940 yılı Haziran ayı içinde; İspanyol Reasürans Şirketi ismini taşıyan ve sermayesi 1,2 milyon Peseta olan bir şirket İspanya’da kurulmuştur. Şirket, sadece milli İspanyol sermayesi ile vücuda getirildiğinden Almanlar ile İtalyanların mali müdahale ve yardımını almamıştır. Başka memleketlere reasürans yolu ile devredilmesi zorlaşan riskleri İspanya içinde plase etmek, milli ticari menfaatleri korumak bu şirketin esas amacı olmuştur. Ancak İspanyol şirketi bazı tedbirleri elden kaçırmamak şartıyla, başka memleketlerden devredilen sigortaları da reasüre etmek ve sınır harici işler alma konusuna uzak durmamıştır. İspanya merkez Avrupa memleketleri ile bu konuda hayli sıkı temas halinde olmuştur.

İsveç

ikinci dünya savaşı

Savaş sırasında İspanya’nın izlediği yol İsveç’te de izlenmiştir. Yalnız yeni şirketler kurulması yerine mevcut sigorta şirketlerinin “Pol”ler halinde birleştirilmesi maksadı yerine getirmek için yeterli görülmüştür. Bugün İsveç’te belirli riskleri ve bunlar içinde özellikle nakliye risklerini sigorta şirketleri halinde toplamakta, Poller birbirlerine taşıyamadıkları riskleri belirli nispetler altında dağıtıp ufalamışlardır. Evvelce her şirket tarafından Lloyd’s’a verilen riskler Pol eleklerinden geçirilmiş, geri kalan son kısımlar, Lloyd’s’a ve Londra piyasasına ve Amerika’ya devredilmiştir. Buna karşılık savaşan ve tarafsız kalan devletlerden İsveç pazarlarına hayli önemli riskler akmış ve plase edilmiştir.

İsviçre

ikinci dünya savaşı1İsviçre kendi risklerini ülke içinde en iyi dağıtan ve ondan sonra başka ülkelerin üstlenme kabiliyetleri üstündeki riskleri mükerrer surette çok sigortalayan ülkelerden biridir. Bu itibar ile sigorta mübadelesinde aktif iş yapan ve daima alacaklı kalan ülkeler içindedir. Bu noktada Almanya’nın üstünde, İngiltere’ye yakın bir derecededir. Savaş reasürans ihtiyacını artırdığı için İsviçre kendisine plase edilmek üzere gelen riskleri sadece elemekte ve özellikle öteki savaşta (Birinci Dünya Savaşı’nda) yaptığının aksine olarak bu kez doğrudan doğruya devletin desteğiyle biraz daha tedbirli hareket etmiştir. Münih Reasürans Şirketi ayarında bir mevkiye sahip ve ona rakip olan Suisse Reasürans Şirketi dünyanın her tarafından akın akın İsviçre’ye devredilmek istenen risklerini bazı savaşan devletlere ait olan kısımlarını biraz daha fazlaca kendinde muhafaza etme imkanına sahiptir.

Bu şirket savaşta tarafsız kalanlar ile bazı İsviçre risklerini Amerika’ya daha emin bir şekilde plase etmek ihtiyacını duymaya başladığı 1940 yılında New York şehrinde North American Fire at Marine Beinsurance isminde bir reasürans şirketi kurarak Amerika’da yavru bir kurum oluşturmak zorunda kaldı.

yavrusu, 1 milyon dolar kuruluş sermayesi ile 1 milyon dolar da ihtiyat sermayesine sahipti. Bu yavru şirketin gayesi; İsviçre’den ana şirket tarafından devredilen riskleri kendi sorumluluğu altında Kuzey ve Güney Amerika’ya dağıtmaktı.

Bu şirketin kurulması, İsviçre şirketinin en ağır yüklerini deniz aşırı piyasalara dağıtması bakımından çok faydalı oldu. İsviçre şirketinin başka şekilde yüklenemeyeceği riskler bu sayede parçalanmış, dünyanın öbür ucuna gidilmiş ve İsviçre’deki şirketin ana faaliyetlerini genişletebilmesine ortam hazırlanmıştır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER