‘İhale Portal’ pert araç pazarını yeni boyuta taşıyor

İhale Portal Genel Müdürü Eray Afet, Sigorta Ekranı’nda yaptığı değerlendirmede dijital ihale sistemlerinin sektörde köklü bir değişim yarattığını vurguladı. Açık artırma ve şeffaflık esasına dayanan bu sistemlerin hem sigorta şirketleri hem de araç sahipleri için daha yüksek fiyat oluşumu ve daha hızlı süreç yönetimi sağladığını belirten Afet, dijitalleşmenin suistimali minimize ederek güveni artırdığını ve hasarlı araç pazarında verimliliği üst seviyeye taşıdığını ifade etti. Afet, “Dijital ihale sistemleri oto pert süreçlerinde şeffaflık ve verimlilik sağlıyor” diye konuştu.

SİGORTAMEDYA ÖZEL

Sigorta sektöründe hasarlı araç yönetimi, artan maliyetler ve hız ihtiyacıyla birlikte köklü bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Özellikle dijital ihale platformlarının devreye girmesiyle birlikte pert araçların satışında şeffaflık, rekabet ve fiyat keşfi önemli ölçüde güçlenirken süreçler de uçtan uca dijitalleşiyor. Bu yeni yapı, sigorta şirketlerinin hasar maliyetlerini daha etkin yönetmesine olanak sağlarken araç sahiplerinin de varlıklarını gerçek piyasa değerine daha yakın bedellerle değerlendirmesini mümkün kılıyor. Sigorta Ekranı’nda Sigorta Medya Yayın Yönetmeni Can Kantar’ın konuğu olan İhale Portal Genel Müdürü Eray Afet, hasarlı araçların ekonomiye yeniden kazandırılmasında ihale platformlarının rolünü, şeffaf ve açık artırma modeliyle yürütülen dijital süreçlerin sigorta şirketlerine sağladığı avantajları değerlendirdi. Afet, dijitalleşen ihale yapısının hem fiyat rekabetini artırdığını hem de sektörde verimliliği yükselttiğini ifade etti. 

“İhale Portal ile hasarlı araç pazarında hız ve rekabeti artırıyoruz”

Hasarlı araç alım satımı ve onarım sektöründeki deneyimi ile İhale Portal’ın kuruluş sürecine ilişkin bilgiler veren Afet, sektöre 2000’li yılların başında hasarlı araç alım satımıyla adım attığını aktardı. İlerleyen dönemde hasarlı araç onarım alanında kendi servisinde faaliyet gösterdiğini belirten Afet, “2016 yılında iş yerimi RS’ye devrettim. 2018 yılından bu yana RS Holding bünyesinde yönetici olarak görev yapıyorum. İhale Portal’ın hayata geçirilmesi RS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı’nın vizyonu doğrultusunda gerçekleşti. Sayın Ünal Ünaldı’nın pazarı çok iyi tanıması ve doğru analiz etmesi sayesinde 2025 yılının başında çalışmalarımıza başladık. Pazardaki verimsizlikleri, süreçlerdeki hız ihtiyacını ve fiyat keşfinin daha rekabetçi olması gerekliliğini tespit ederek yola çıktık.Yürütülen çalışmaların ardından 2025 yılının sonbaharında platform canlıya alındı. İhale Portal ile sektörde daha hızlı, verimli ve rekabetçi bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

“Hasarlı araç ihalelerinde süreçler tamamen dijitalleşti”

Afet, hasarlı araç pazarındaki dönüşümü değerlendirerek sürecin yıllar içinde tamamen dijitalleştiğini belirtti. Yaklaşık 25 yıl önce pert araçların alıcılarla buluşmasının eksperlerin bölgesel araştırmalarıyla gerçekleştiğini ifade eden Afet, “O dönemde eksperler e-posta ya da SMS yoluyla alıcılar bularak teklifleri sigorta şirketlerinin onayına sunuyordu. Zamanla bu süreçler daha güvenilir dijital ortamlara taşındı. Bugün gelinen noktada sektör neredeyse tamamen dijital altyapılarla yönetiliyor” diye konuştu.

Günümüzde ihalelerin eş zamanlı olarak sonuçlandığını belirten Afet, “Artık ihaleler anlık olarak sigorta şirketlerine iletiliyor ve şirketler de kazanan tekliflere ilişkin geri bildirimlerini yine anlık olarak paylaşabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Dijital İhale Sistemi tüm taraflara kazanç sağlıyor”

Hasarlı araç ihalelerinde dijitalleşmenin tüm paydaşlara önemli avantajlar sağladığını belirten Afet, sistemin dört temel paydaş üzerine kurulu olduğunu ifade etti. “Bu yapının içinde sigortalı, sigorta şirketi, ihale platformu ve aracı alıp yeniden değerlendiren firmalar yer alıyor” diyen Afet, şöyle devam etti: “Geçmişte işlemler daha sınırlı bir çevrede ve çoğunlukla telefon üzerinden yürütülüyordu. Artan rekabetle birlikte sistem önemli ölçüde değişti. Rekabetin artmasıyla teklif değerleri yükseldi, süreçler hızlandı. Bu da sigorta şirketleri açısından önemli bir avantaj yarattı.”

Araç sahiplerinin de bu dönüşümden kazançlı çıktığını belirten Afet, “Hasarlı araç sahipleri artık araçlarını gerçek değerine daha yakın bedellerle satabiliyor” ifadelerini kullandı.

İhale sürecine katılan firmaların ise işlem adetlerindeki artışla birlikte büyüme fırsatı yakaladığını dile getiren Afet, sistemin zamanla tüm taraflara fayda sağlayan bir yapıya dönüştüğünü sözlerine ekledi.

“Hasarlı araç ihalelerinde uçtan uca dijital ve operasyonel yönetim sağlıyoruz”

Sistemin işleyişine ilişkin detayları paylaşan Afet, sigorta şirketlerinin büyük çoğunluğunun süreci artık tamamen dijital altyapılar üzerinden yönettiğini belirtti. Sigorta şirketlerinin, hasar derecesine göre belirledikleri araçları API ve web servisler aracılığıyla her gün sisteme entegre ettiklerini aktaran Afet,“Bu araçlar hem kurumsal hem de bireysel alıcılara canlı olarak ihaleye açılıyor. İhalelerimiz açık ve kapalı usul olmak üzere ikiye ayrılıyor. Pert araç alımı yapan firmalar, belirlenen süreler içerisinde tekliflerini sisteme iletiyor” diye konuştu.

Toplanan tekliflerin süre sonunda yine dijital ortamda sigorta şirketlerine iletildiğini vurgulayan Afet, “Sigorta şirketleri de ihalenin sonucuna ilişkin olarak bize anlık geri bildirim sağlıyor. Bu noktadan sonra operasyonel sürecimiz başlıyor” ifadelerini kullandı. Operasyonel sürecin kapsamına da değinen Afet, “Araçla ilgili mutabakatın sağlanması, evrak süreçlerinin takibi, noter satışının gerçekleştirilmesi ve aracın teslimine kadar olan tüm aşamaları kendi operasyon ekibimizle yönetiyoruz. Bu yapı sayesinde süreç uçtan uca hızlı, şeffaf ve kontrollü şekilde ilerliyor” dedi.

“Bireysel ve kurumsal alıcılarla pazarı genişlettik, süreci dijitalleştirdik”

Pazara girişte temel hedeflerinden birinin rekabeti artırmak olduğunu belirten Afet, “Türkiye’de yaklaşık 5.000 hasarlı araç alıcısı bulunuyor. Bu kitle, yetki belgelerine ve gerekli kurumsal evraklara sahip, işi profesyonel olarak yapan kişilerden oluşuyor. Ancak bu yapının sınırlı kalması fiyat rekabetini olumsuz etkiliyordu. Biz de pazarı genişletmeye yönelik bir girişim başlattık” dedi.

Yapılan analizlerde, geleneksel yöntemlerle araç alan kitlenin yaklaşık yüzde 70’inin bu araçları daha sonra hasarlı olarak elden çıkardığının görüldüğünü belirten Afet, galericiler, rent a car firmaları, filo şirketleri çalışanları, acente personelleri ve sanayi esnafı gibi kurumsal yetkinliği olmayan birçok grubun da bu pazarda aktif olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda farklı bir yaklaşım geliştirdiklerini söyleyen Afet, kurumsal tarafta saha ekipleriyle yüz yüze temas kurarak süreci yürüttüklerini, bireysel tarafta ise tamamen dijital bir yapı kurduklarını dile getirdi.

“2025 regülasyon değişikliğiyle ortak ihale sisteminin etkisi yıl sonunda netleşecek”

Çok sayıda kurum ve kuruluşla hali hazırda anlaşmalı olarak çalıştıklarını belirten Afet, toplu satış modeliyle (tek kalemde ve tek noktadan satış yapan) çalışan bazı sigorta şirketlerinin ise henüz sistem dışında kaldığını ifade etti. Ancak bu şirketlerin de 2025 yılı içerisinde mevcut yapılarından çıkma eğilimine girdiğini vurgulayan Afet, “Bu yıl içerisinde önemli bir regülasyon değişikliği gerçekleşti ve bu kapsamda bir dönüşüm süreci başladı. Şu an için toplu satış yapan sigorta şirketleri dışında kalan tüm sigorta şirketleriyle aktif olarak çalışıyoruz. Regülasyon değişikliğinin sektöre etkileri yılsonu itibarıyla daha net şekilde raporlanacaktır. Bu nedenle yıl sonunda ortak ihalenin sağladığı faydanın çok daha net ortaya çıkacağını öngörüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“RS Holding ekosistemiyle hasarlı araçta uçtan uca hizmet modeli oluşturduk”

RS Holding’in satış sonrası ekosisteminin platforma entegre edilmesiyle sektörde önemli bir fark yarattıklarını ifade eden Afet, “Hasarlı araç satış süreci yalnızca ihale ile sınırlı değil. RS Holding’in tüm satış sonrası hizmet altyapısını portalın içine entegre ettik. Bu kapsamda hasarlı araçlara yönelik onarım teklifleri, ekspertiz çalışmaları, yedek parça önerileri, otopark ve çekici hizmetleri gibi birçok destekleyici hizmet sisteme eklendi. Bu yapı sayesinde kullanıcı deneyimini uçtan uca bir sürece dönüştürdük” dedi. Bu entegrasyonun hem daha geniş bir hedef kitleye ulaşma hem de mevcut kullanıcıların memnuniyetini artırma açısından önemli bir avantaj sağladığını vurgulayan Afet, “Bu model bize rakiplerimizde olmayan güçlü bir yapı kazandırdı. Kurumsal tarafta bu sayede rekabet avantajı elde ettik. Bireysel alanda ise henüz benzer bir yapının bulunmuyor. Bu modeli hayata geçiren ilk firma biziz” diye konuştu.

“Taahhüt risklerinde sigorta şirketlerine kefil olan güçlü bir yapı kurduk”

Afet, sistemde belirli koşullar altında vadeli ödeme veya taahhütlerin yerine getirilmemesi gibi durumların oluşabildiğini belirterek bu yapının kontrollü şekilde yönetildiğini ifade etti.

Üye kabul süreçlerinde seçici bir yaklaşım benimsediklerini ve üyelerin belirli limitler çerçevesinde sisteme dâhil edildiğini söyleyen Afet, “Üyenin verdiği taahhüdü yerine getirememesi durumunda sigorta şirketleri nezdinde kefil biz oluyoruz” dedi.

Bu noktada finansal güç ve operasyonel kapasitenin önemine dikkat çeken Afet, oluşabilecek risklerde sigorta şirketlerine hızlı destek sağladıklarını vurguladı.

“Türkiye’de arz ve talep dengesi üzerine kurulu bir ihale ekosistemi yönetiyoruz”

Dünya genelinde benzer sistemlerin bulunduğunu söyleyen Afet, özellikle Avrupa’da bu işi yapan büyük ölçekli platformların mevcut olduğunu ifade etti. “Globalde çok benzer süreçler var. Ancak biz Türkiye’deki regülasyonlara ve pazar dinamiklerine uygun şekilde bu modeli uyarlayarak yönetiyoruz” diyen Afet, “Yerel piyasa koşulları sistemin başarısında belirleyici. Türkiye’de arz ve talep dengesi sektörün gelişiminde kritik rol oynuyor. Onarım ve yedek parça maliyetlerindeki artış sigorta şirketleri tarafında pert araç arzını artırırken ikinci el araç fiyatlarındaki yükseliş de alıcı tarafında talebi güçlendiriyor. Bu denge sayesinde hem arz hem de talebin birlikte büyüdüğü bir pazar yapısında faaliyet gösteriyoruz. Sistem, bu dinamikler üzerine kuruldu” dedi.

“Otopark sorunu en kritik yapısal problem”

Dijitalleşmenin sigorta ve hasarlı araç ihaleleri alanına görece yeni girdiğini belirten Afet, görüntü işleme, belge okuma, e-posta analizi ve iş akışı yönetimi gibi alanlarda yapay zekâ desteği kullandıklarını ifade etti. Sektördeki tüm sigorta ve ihale şirketlerinin henüz aynı seviyede dijital entegrasyona sahip olmadığını vurgulayan Afet, “Yurt dışında bu teknolojiler çok daha erken dönemde hayata geçti ve daha ileri seviyede kullanılıyor. Türkiye’de ise bazı yapısal dezavantajların bulunuyor. Özellikle otopark süreçleri önemli bir sorun alanı. Araçlar servislerde yüksek otopark maliyetleriyle bekletiliyor ve bu alanda herhangi bir standardizasyon bulunmuyor. Yurt dışında buna benzer bir örnek yok. 2026 yılı içerisinde sigorta şirketleriyle yapılacak çalışmalar ve olası yasal düzenlemelerle bu alanda çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz. Geliştirilecek yeni modeller sigorta şirketleri açısından operasyonel verimlilik ve maliyet avantajı sağlayacak” açıklamalarında bulundu.

“Hasarlı araçların yeniden kullanım süreci dijital olarak takip edilmeli”

Afet, pert araçların yeniden ekonomiye kazandırılması sürecinin önemli bir başlık olduğunu belirterek bu araçların bir kısmının onarım sonrası farklı sektörlerde yeniden kullanıma girdiğini ifade etti.

Bu sürecin takip edilmesinin kritik bir konu olduğuna dikkat çeken Afet, “Araçların onarım, satış sonrası süreçleri ve ekspertiz aşamalarının hem yasal düzenlemeler hem de dijital izleme sistemleriyle denetlenmesi gereken bir alan olduğunu biz de özellikle vurguluyoruz” dedi.

Mevcut durumda bu takibin sınırlı olduğunu belirten Afet, “Yakın gelecekte hem yasal hem de teknolojik anlamda bu alanda yeni çalışmaların hayata geçirilmesini bekliyoruz. Bu düzenlemeler, sektörde şeffaflığı ve güveni artıracaktır” dedi.

“Kurumsalda güçlüyüz, bireyselde güven inşası süreci yürütüyoruz”

Afet, kurumsal olarak tanımlanan pertçi kitlenin RS Holding’in mevcut onarım servisleri, ekspertiz yapıları ve iş ortakları içinde zaten yer alan bir yapı olduğunu belirterek bu alanda herhangi bir zorluk yaşanmadığını ifade etti. Bireysel tarafta ise durumun farklı olduğunu vurgulayan Afet, “Bu alan, henüz sektörde yaygınlaşmamış yeni bir model. Bu nedenle güven inşası, yeni sistemin anlatılması ve mevcut alışkanlıkların dönüşmesi gibi süreçler zaman alıyor. Bireysel kullanıcı tarafında yürütülen çalışmalar uzun vadeli bir dönüşüm süreci gerektiriyor” dedi.

Afet, kendilerini yalnızca bir ihale platformu olarak görmediklerini belirterek sigortalı, hasarlı araç alıcısı, onarım servisleri, ekspertiz, lojistik ve depolama gibi tüm paydaşlar arasında veri akışını sağlayan bir altyapı olduklarını ifade etti.

Temel hedeflerinin standartlaşma ve güven mimarisi oluşturmak olduğunu vurgulayan Afet, bu yapı sayesinde sektörde daha şeffaf, entegre ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmayı amaçladıklarını söyledi.

“Yapay zekâ tüm ihale süreçlerimizin merkezinde yer alıyor”

Yapay zekâyı mevcut sistemlerine entegre şekilde kullandıklarını belirten Afet, “Aracın hasarsız değerinin belirlenmesi, görsel analizlerde manipülasyon tespiti, plaka gizleme ve veri sıralama gibi işlemler ile belge okuma süreçlerinde yapay zekâdan yararlanıyoruz. Web sitesi üzerinde chatbot aracılığıyla kullanıcı sorularına verilen yanıtlarda da AI teknolojisi aktif olarak kullanılıyor. 2026 yılı içerisinde yeni yapay zekâ tabanlı projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Dijital dönüşüm süreci hızla devam ediyor” açıklamalarında bulundu.

Teknolojik gelişmelerin beklenenden çok daha hızlı ilerlediğine dikkat çeken Afet, “Bir zamanlar 5–7 yıl sonra mümkün denilen şeylerin bugün hayatımızda olduğunu görüyoruz. Bundan sonraki süreçte bu hızın daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

“Arz ve talepteki artışı fırsata çeviren dinamik bir sistem kurduk”

İkinci el araç değerlerinin 2025’in ilk çeyreğine kıyasla 2026 yılında yaklaşık yüzde 6,7 oranında arttığını söyleyen Afet, bu durumun pert araç alıcılarının iştahını artırdığını ve pert araçların piyasa değerini yükselttiğini ifade etti. Aynı dönemde onarım maliyetleri ve yedek parça fiyatlarında da yaklaşık yüzde 30 seviyelerinde ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Afet, “Bu maliyet artışları sigorta şirketlerinin araçları pert olarak değerlendirme oranlarını da yükseltiyor. Hem arz hem de talep tarafında yaşanan bu artışları kendi sistemimiz açısından fırsata çevirmeye çalışıyoruz. Değişen piyasa dinamiklerine uyum sağlayan bir yapımız var” dedi.

“2026’da hedeflerinin üzerinde büyüyen bir yapı hedefliyoruz”

Mevcut performanslarının planlanan seviyenin yaklaşık yüzde 15 üzerinde ilerlediğini belirten Afet,“Sektörde güçlü bir konumdayız. Şu anda ilk beş içerisindeyiz. Muhtemelen ikinci çeyrek itibarıyla ilk üçe girmiş olacağımızı düşünüyorum. Hedefimiz sürdürülebilir büyüme ve operasyonel verimlilik. 2026 sonunda güçlü ve istikrarlı bir tablo görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Genç girişimcilere yönelik tavsiyelerde bulunan Afet, “En önemli konulardan biri, problemlere odaklanmak. Girişimciler, çözüm ürettikleri alanı doğru analiz etmeli. Dijitalleşme ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek kendilerini sürekli güncellemeleri gerekiyor. Güven inşası da iş dünyasında kritik bir değer. RS Holding’in de temel değerlerinden biri olan güveni mutlaka inşa etmelerini öneriyorum” dedi. Afet, bu üç unsurun girişimcilik yolculuğunda temel yapı taşları olduğunu sözlerine ekledi.

“Yeni regülasyonlar sektörü daha güvenli ve standart bir yapıya taşıyor”

Yurt dışı uygulamalar ve Türkiye’deki regülasyon süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Afet, hasarlı araç ihaleleri ve satış sonrası süreçlerin tüm dünyada benzer şekilde işlediğini ancak her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri ve piyasa dinamikleri doğrultusunda farklı modeller geliştirdiğini belirtti.Bazı ülkelerde yedek parça değerlerinin aracın pert değerinin üzerine çıkması nedeniyle araçların ağırlıklı olarak parça bazlı değerlendirildiğini ifade eden Afet, “İkinci el araç değerlerinin yüksek olduğu pazarlarda ise onarım kararları daha yaygın. Bu nedenle ülkeden ülkeye değişen farklı pert ve onarım oranları ortaya çıkıyor. Onarım kalitesi ve süreç standartları da önemli bir gelişim alanı” diye konuştu.Kurum olarak düzenleyici otorite olmadıklarını ancak sektörü yakından takip eden bir yapı olduklarını belirten Afet, özellikle standardizasyon ihtiyacına dikkat çektiklerini ifade etti.

Sigorta Ekranı:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER