Yılın ilk 2 ayında yüzde 29.7 büyüyen sektör, 14.8 milyar TL prim üretti. Reel olarak da yüzde 15.4 büyüyen sektördeki canlılıkta, hayat branşındaki hızlı büyüme etkili oldu. Koronovirüs nedeniyle sektörde büyüme hızının da düşmesi bekleniyor.
SİGORTAMEDYA / ALP SÜER
2020 yılına hızlı bir giriş yapan sigorta sektörü, ocaktan sonra yılın ilk 2 ayında da hızlı büyüdü. Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) son açıkladığı verilere göre, ocak-şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29.7 büyüyen sektör, 14 milyar 827.2 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. Sektörde enflasyonla kıyaslandığında prim üretimindeki reel artış ise yüzde 15.4 oldu. Sektörde ilk 2 aylık büyümede, hayat branşındaki yüzde 110.4’lük (reel yüzde 87.3) büyüme etkili olurken, ocak-şubatta hayat dışı (elementer) sektörde prim üretimindeki artış ise yüzde 19 (reel yüzde 5.9) olarak gerçekleşti.
Sağlık hızlı büyüyor
Geçen yılın 2’nci yarısında faiz oranlarındaki düşüş ve tüketici kredilerindeki artış, kredi bağlantılı hayat sigortalarını olumlu etkileyerek, söz konusu branşın hızlı büyümesinde de etkili oldu. Hayat dışında pazar payı yüzde 10’un üzerinde olan branşlara göz gezdirildiğinde, ‘hastalık/sağlık’ yüzde 27.62’lik büyüme hızıyla en hızlı büyüyen branş olarak dikkat çekiyor. Söz konusu branşı, yüzde 22.79’luk büyüme hızıyla ‘zorunlu trafik sigortası’ izliyor. Küçük bir parantez açarsak, 2018 yılının 2’nci yarısında kurdaki hızlı yükselişten olumsuz etkilenen sektör, geçen yılın mart ayına kadar reel olarak daralmıştı. Bu nedenle, 2019’un ilk aylarında rakamların düşüklüğünden kaynaklanan ‘baz etkisi’ni de ilk 2 aylık hızlı büyümede dikkate almak gerekiyor.
Korona nedeniyle yeni satışlar düşüyor
Çin’den başlayıp, tüm dünyayı kasıp kavuran, bu ay başından beri ülkemizi de ciddi anlamda etkilemeye başlayan koronavirüs, ekonomideki pek çok sektör gibi sigorta sektörünü de olumsuz etkileyecek. Nitekim, son günlerde görüşme fırsatı bulduğumuz sigortacılar, bu ay özellikle ‘yeni sigorta satışları’nda bir düşüş olduğu konusunda hem fikir. Marttan itibaren koronavirüs’ün sektöre darbe vurması bekleniyor. Bu nedenle, gelecek ay açıklanacak ilk çeyrek verileri (hatta 4 aylık dönem sonuçları) sektörü yakından takip edenlerce merakla bekleniyor.