Toplumda herkesin mahkeme deneyimi yaşayabileceğini belirten Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, “Mahkeme ücretleri çok yüksek. Bu durum, özellikle orta gelir seviyesindeki kişilerin bütçelerini sarsabilir. Bu kesimler için hukuksal koruma sigortası çok önem taşıyor” diyor.
Önümüzdeki dönemde hayat dışı (elementer) sektörde en çok konuşulacak branşların başında “hukuksal koruma” ya da “hukuki yardım (himaye)” sigortası geliyor. Bir önceki hükümet döneminde, hükümet programında yer alan sigortanın, yeni hükümetin de gündeminde yer alması bekleniyor. Uygulama başladığında, Avrupa Birliği’nde (AB) çoğu ülkede uygulandığı gibi bireyler, aylık belirli bir prim karşılığında sigorta şirketlerinden hukuki yardım sigortası satın alacak. Hukuki sorunla karşılaştıklarında ise dava ve avukat masraflarını sigorta ödeyecek. Aslında, söz konusu sigorta uzun yıllardır, Türkiye’de mevcut poliçeler içinde (oto ağırlıklı) teminat olarak veriliyor. Ancak, bireyler tarafından fazla da kullanılmıyor. Hayat dışı sektörde hukuksal koruma sigortasında en iddialı şirketlerin başında da geçen yıl söz konusu sigortayı bağımsız olarak sunmaya başlayan Güneş Sigorta geliyor. Hukuksal koruma sigortası ile ilgili olarak sorularımızı yanıtlayan Güneş Sigorta Genel Müdürü Serhat Süreyya Çetin, “Toplumda herkes mahkeme deneyimi yaşayabilir. Sigorta ile önlem almak gerekli!” diyor. Mahkeme ücretlerinin çok yüksek olduğunu belirten Çetin, bu durumun özellikle orta gelir seviyesindeki kişilerin bütçelerini sarsabileceğini belirterek bu kesimler için sigortanın ayrıca önem taşıdığını söylüyor.
Güneş Sigorta bağımsız satıyor
Çetin’in verdiği bilgilere göre, Güneş Sigorta, hukuksal koruma sigortasını geçen yıldan itibaren bağımsız olarak satmaya başlamış. Dağıtım kanalı olarak da çağrı merkezlerinden başlayan ürün satışı, bu yıl banka ve acenteler vasıtasıyla da gerçekleşiyor. Hukuksal koruma sigortasında şirket, 2015 yılı sonu itibariyle de 2.5 milyon TL büyüklüğünde net prim üretimi gerçekleştirilmiş. Sigortanın sağlıklı işlemesi için bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması ve hasar tarafında ödeme yapılmasının gerekli olduğunu ifade eden Çetin, “Hasar ödendikçe, doğru hizmet ve doğru bilgilendirme ile hukuksal koruma sigortası sayesinde dava sayıları azalabilir. İtilaflı taraflar arasında, uzlaşmanın önü açılabilir” diyor.
Emekli de yaptırabilir
Hukuksal koruma sigortasının hedef kitlesi ise çok geniş. Özel ve kamu sektöründe çalışanlardan tutun, evde oturan bir emekli, alışveriş yapan ev hanımlarına kadar geniş bir kitle söz konusu sigortayı satın alabiliyor. Söz konusu kesimler, işverenleri, komşuları ya da alışveriş yaptıkları dükkân ya da mağaza sahipleri ile dava açılıp mahkemeye intikal etmiş hukuki sorunlar için kendilerini güvence altına alıyor. Çetin’den öğrendiğimize göre, Güneş Sigorta Hukuksal Koruma Sigortası’nda da yıllık prim tutarı 200 TL’den başlıyor. Teminat kapsamına göre, 700 TL’ye kadar çıkabiliyor. Buna karşın Güneş Sigorta, Hukuksal Koruma Sigortası sigortalılara 30 bin TL’ye yakın bir teminat sağlıyor.
Güneş Sigorta 4 tip hukuksal koruma sağlıyor
1) Motorlu Araca Bağlı Hukuksal Koruma: Motorlu araçların maliki, işleteni, kiracısı ve sair zilyedi durumundaki sigortalıya koruma sağlıyor.
2) Sürücü Hukuksal Koruması: Sigortalıya, kendisi veya başkası adına tescilli araçları sözleşme veya hukuki statüsü gereği sürücü olarak kullanmasından doğabilecek uyuşmazlıklar için koruma sağlıyor.
3) Taşınmaz Mala Bağlı Hukuksal Koruma: Sigortalıya taşınmaz malın tamamının veya bir bölümünün kiralayanı, kiracısı veya ayni hak sahibi sıfatlarından biri veya hepsine bağlı olarak doğabilecek uyuşmazlıklar için koruma sağlar.
4) Kişi-Aile Hukuksal Koruması: Sigortacı bu sözleşme ile sigortalı ve poliçede açıkça belirtilmiş olan eşi ve çocukları ile anne babası için poliçede belirtilen esaslar dahilinde koruma sağlıyor.