Sigorta Tahkim Komisyonu’nda değer kaybı uyuşmazlıklarıyla ilgili olarak raportörlerin yetkilerini artıran yönetmeliği eleştiren Ekol Ekspertiz Genel Müdürü Mustafa Nazlıer, “Uyuşmazlıkların raportör tarafından çözüme kavuşturulmasını beklemek, hekim yerine hemşireye ameliyat yaptırmaya benziyor” dedi.
ALP SÜER / SİGORTAMEDYA
Hazine Müsteşarlığı’nın (Eski Hazine Müsteşarlığı), Sigorta Tahkim Komisyonu’nda değer kaybı uyuşmazlıklarıyla ilgili olarak raportörlerin yetkilerini artıran yönetmeliğe yönelik tartışmalar sürüyor. Söz konusu yönetmeliği eleştiren, sigorta eksperi ve Ekol Ekspertiz Genel Müdürü Mustafa Nazlıer, “Uyuşmazlıkların raportör tarafından çözüme kavuşturulmasını beklemek, hekim yerine hemşireye ameliyat yaptırmaya ya da mahkemede hakimler yerine mübaşirlerin karar vermesine benziyor” dedi.
Sigorta sektöründe düzenleyici otoriteler ve karar alıcıların, düzenleme yaparken uygulayıcılarla yeteri kadar görüşmedikleri için sorun yaşandığını belirten Nazlıer, konu ile ilgili şu görüşleri dile getirdi: “Profesyonel bir mesleğin konusu olan iş ve işlemler, aradan çıkarırcasına sıradanlaştırılırsa, yapılan şey de prematüre ve yeni sorunların yaratıcısı olur. Sigorta sektörünün yılardır en önemli sorunu, süreçlerin dahil olmayanlar tarafından hatalı yönetilmesi. Değer kaybı uyuşmazlıklarının Tahkim Komisyonu’nda çözümlenmesi konusunda yeni bir düzenleme yapılmasının şart olduğunu düşünüyorum.”
15 günde sonuçlanmazsa hakeme gidilecek
Müsteşarlığın, 14 Haziran ve 30451 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e göre, değer kaybı başvurularının öncelikle hakeme gitmeden raportör aşamasında çözüme kavuşturulması amaçlanıyor. Raportör, değer kaybı ile uyuşmazlıkları 15 gün içinde sonuçlandıramazsa, hakeme gönderecek.
Sayın Mustafa Nazlıer, Muhterem kardeşim
Değer kayıp meselesini Raportöre çözdürme eylemini ve bilirkişi ücretinin takdirini Adalet Bakanlığı Ticaret Mahkeme Bilirkişi ücret tarifesi taban ücretini görmezden gelerek Tahkim Komisyonu’na bırakılması eylemini Dr Ahmet GENÇ ‘ten Sigorta Şirketleri Birliği talep etti. Ahmet Bey’de gider ayak en son rezil yönetmeliğe imzasını atarak çekti gitti.
Yani seninle ya TSB yetkileri dalga geçtiler,ya da sana birileri bu konuyu yanlış izah etti. Bu birincisi. İkinci hem İzmir Barolar Birliği ve Hemde Sigorta Eksperleri Sendikası Genel Başkanı olarak bendeniz, Avukatım vasıtası ile Dava açtık. Son olarak Sayın Nazlıer şikayet etme yerine sizlerde Danıştay’a dava açarsanız daha güzel olmazmı ????