25 Haziran 2025, Çarşamba
spot_img

‘Hayat’ her şeye rağmen güzel!

Uzun yıllardır Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) gölgesinde kalan hayat sigortacığı artık BES’teki istikrarlı büyümeden etkilenmiyor. Kredi bağlantısız hayat ürünlerinin de katkısı ile 2025’in ilk 4 ayında prim üretimi yüzde 80,5 artan hayat branşı, son 5 yılda ilk kez hayat dışı sektörden daha hızlı büyüdü.

ALP SÜER/SİGORTAMEDYA ÖZEL

Sigorta branşları arasında öyle bir branş var ki çok temel, belki de en önemli branşların başında geliyor. Pek çok okuyucunun hemen aklına kasko ve trafik sigortaları gelse de kastettiğim branş ‘hayat sigortaları’. Sadece adı bile branşın önemini anlamaya yetiyor.

Bununla birlikte söz konusu branşın ülkemizde çok da hak ettiği yerde olduğunu söylemek zor. Uzun yıllardır Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) gölgesinde kalan, adı bankalardan alınan kredilerle birlikte anılan hayat, son yıllarda yükselişe geçti, adeta küllerinden yeniden doğdu. 2025 yılı özelinde bakarsak, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki (BES) istikrarlı büyüme, ‘hayat’ sigortacılığını olumsuz etkilemedi. BES’ten pozitif ayrışan hayat branşı, kredi bağlantısız hayat ürünlerinin etkisiyle 2025’in ilk 4 ayında hayat dışı sektörden daha hızlı büyüdü.

Son 5 yılda ilk kez hayat, hayat dışı sektörü solladı

Biraz da rakamlar diyelim: Her zaman olduğu gibi Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine başvuralım. Yılın ilk 4 ayında önceki yılın aynı dönemine göre hayat branşı yüzde 80,5 büyüdü.  Enflasyondan arındırıldığında söz konusu branştaki reel büyüne yüzde 31 oldu. Hayat dışı sektördeki büyüme ise ocak-nisan döneminde yüzde 48,5 (reel yüzde 7,7) olarak gerçekleşti. Sektörde genel olarak prim üretimindeki artış yüzde 52 (reel yüzde 10,2) oldu. Hayat branşının son 5 yılda ilk kez hayat dışından daha hızlı büyüdüğünü hatırlatalım ve hayat sigortalarındaki büyümenin sırrını çözmeye çalışalım: İlk olarak ‘baz’ etkisine dikkat çekmek gerekiyor. Bu da baz alınan bir önceki yıl olan 2024 yılındaki rakamların görece düşüklüğü ile ilgili bir durum. 2024’ün ilk 4 ayında hayat branşı yüzde 75,2 büyüdü ve prim üretimindeki artış, hayat dışı sektördeki büyümenin gerisinde kaldı. Baz etkisi dışında, son yıllarda kredi bağlantısız, özellikle de ‘prim iadeli hayat’ gibi karma hayat sigortalar da sektörü büyütücü etki yapıyor. Son dönemde hem vefat hem de yaşam teminatı veren karma sigortaları sunan hayat/emeklilik şirketi sayısındaki artış da dikkat çekiyor.

Şirketler hayatın önemini iyi anladı

Hayat/emeklilik şirketleri özelinde bakıldığında emeklilik şirketleri BES, 2003 yılında başladıktan uzunca bir süre doğal olarak enerjilerini emeklilik ürünlerinin satışlarını artırmak için harcadı. Bunun sonucu olarak hayat sigortaları ise biraz 2’nci planda kaldı. Son yıllarda bu tablonun değiştiği ve hayat ve emeklilik şirketlerinin kredi bağlantısız, tasarruf ve birikime dayalı ürünleri de ön plana çıkardığı gözleniyor. Bireylerin de başta ‘prim iadeli hayat’ olmak üzere hayat sigortası ürünlerine talebi sektörü de büyütücü etki yapıyor. Bir de sigorta şirketlerinin başlıca dağıtım kanalı olan acenteleri de es geçmemek gerekli. Bireysel emeklilik lisansı olan birçok acentenin komisyon gelirlerinin düşüklüğünden dolayı emeklilik ürünlerini satmak da isteksiz olduğu uzun zamandır biliniyor. Söz konusu acentelerin de son zamanlarda hayat sigortalarına yoğunlaşmaları da hayat branşında prim üretimini artırıcı etki yapıyor. Son olarak da kredi bağlantılı hayat sigortalarından söz edelim. Kredi bağlantısız ürünlerin payı yüzde 30’ları geçse de sektör asıl ekmeği hala kredili hayat sigortalarından yiyor. BDDK’nın ihtiyaç kredisi limitlerinde yaptığı değişikliğin kredi bağlantılı hayat sigortalarını olumlu etkilediği ileri sürülüyor. Tüketici kredilerimdeki artış da doğal olarak hayat branşının büyümesinde etkili oluyor. TSB ve Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) üzerinde çalıştıkları yatırım fonlu hayat sigortalarının devreye girmesi ile kredi bağlantısız ürünlerin payının daha artması ve sektörün genişlemesi bekleniyor.

TSB Genel Sekreter Yardımcısı Şenol S. Şentürk: Sektör tasarrufa dayalı ürünlerde atılım yapacak

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreter Yardımcısı Şenol S. Şentürk, hayat sigortacılığında yılın ilk çeyreğinde yaşanan büyümede kredi piyasasında yaşanan genişlemenin ve şirketlerin tasarrufa dönük ürünlerdeki satış performansının etkili olduğu görüşünde. BDDK’nın ihtiyaç kredisi limitlerinde yaptığı değişikliğin kredi bağlantılı hayat sigortalarını olumlu etkilediğini ifade eden Şentürk, “Diğer yandan şirketlerimizin tasarrufa dönük ürünlerdeki satış performansı da önemli bir husus. Memnuniyetle görmekteyiz ki; BES’in uzun vadeli tasarrufların adresi olmada gösterdiği performansı, hayat sigortacılığı da kısa ve orta vadeli tasarruflar için gösteriyor” diyor. Gelecek dönem için sektörün tasarrufa dönük ürünlerde daha da atılım yapmasını beklediğini belirten Şentürk, buna en büyük katkıyı sağlayacak ürünlerden birisinin de TSB olarak hazırlıklarını yaptıkları, yatırım fonlu hayat sigortalarının olacağını söylüyor. “Bir nev’i BES’in rüştünü ispat etmiş başarısındaki temel faktörleri hayat sigortası poliçesi altında kısa ve orta vadeli tasarruf saikindeki vatandaşlarımıza sunmuş olacağız” diyor Şentürk. 

Quick Hayat Sigorta Genel Müdür Vekili Volkan Terzioğlu: Karma hayat sigortalarına ilgi arttı

Türkiye’de hayat sigortacılığının yılın ilk çeyreğinde büyümeye devam ettiğini belirten Quick Hayat Sigorta Genel Müdür Vekili Volkan Terzioğlu, bireysel emeklilik ürünleri satan aracıların gelirlerinde düşüş olduğu için emeklilik ürünleri yerine ağırlıklı olarak hayat sigortası ürünleri satmaya başlamasının hayat branşının büyümesinde etkili olduğunu söylüyor. 2025 yılında banka kredilerinde ciddi bir artış olmadığı için kredi bağlantılı hayat ürünlerinde prim üretiminin sınırlı olduğunu vurgulayan Terzioğlu, “Buna karşın, prim iadeli hayat sigorta ürünleri gibi hem yaşam hem de vefat teminatı sunan karma hayat sigortalarına ilgi arttı. Bu da hayat branşında prim üretimini artırıcı etki yapıyor” diyor.

Yatırım fonlu sigortalar ‘hayat’ımızı değiştirecek!

– Hayat sigortalıları kısa ve orta vadeli tasarruflarını, hayat sigortası poliçeleri altında

sunulacak ‘TEFAS’ fonlarında değerlendirebilecek.

– Sigortalılar poliçeleri kapsamında kendilerine sunulan fonlardan istediklerini

seçebilecek, diledikleri zaman bu fonlarda değişiklikler yapabilecek.

– Sigortalılar aynen BES’te olduğu gibi fonlarının güncel değerini günlük olarak takip edebilecek.

– Dileyen sigortalılar yatırım yapacakları fon seçimlerinin dışında vefat vb. teminatlar

da alabilecek.

HAYAT, 2025’TE HAYAT DIŞI SEKTÖRDEN HIZLI BÜYÜYOR

Yıl* Hayat dışı Hayat Genel

(%) (%) (%)

2021 19,3 2,5 16,4

2022 80,5 60,4 77,4

2023 144,3 99,4 138

2024 90,9 75,2 89

2025 48,5 80,5 52

*Ocak-Nisan dönemi.

Kaynak: TSB.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER