23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Hasar sonrası sigorta yapmak isteyen, şirketlere takıldı!

Sigorta Bilgi ve GözetimMerkezi’nin SigortaSuistimalleri Bilgi SistemiVeri Tabanı istatistiklerinegöre, yılın ilk yarısında enfazla suistimal yaşananbranş oto sigortalarıolurken, şirketler tarafındantespit edilen en büyüksuistimal yöntemi hasarsonrası sigortalamaişlemleri oldu.

SEVAL ÖZKAP | HAYATIMIZ SİGORTALI

Tüm dünyada önemli bir sorun olan sigorta suistimalleri, yalnızca sigorta sektörüne zarar vermiyor. Sigorta şirketleri suistimallerin yol açtığı fazla maliyetlerin altında ezilirken, sigortalılar bu maliyetlerin poliçelerine yansıması sebebiyle daha yüksek primler ödemek zorunda kalıyor. Tük sigorta sektöründe de sigorta suistimalleri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) nezdinde kurulan Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi Veri Tabanı (SİSBİS) aracılığıyla takip ediliyor. SİSBİS istatistiklerine göre, 2017 yılının ilk yarısında toplamda bin 197 suistimal bildirimi yapıldı. Bu bildirimlerin 877’si sigorta şirketlerince yapılırken, diğer kaynaklar tarafından 320 adet suistimal bildirimi yapıldı. Sigorta suistimalleri ise en çok ‘vurup kaçtı’ bahanesi, sürücü değişikliği, sahte Kaza Tespit Tutanağı (KTT) ve prim suistimalleri yöntemlerinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine bakıldığında sigorta şirketlerince 904 adet, diğer kaynaklar tarafından 404 adet olmak üzere toplamda bin 308 bildirim yapılmıştı. Geçen yılın tamamına bakıldığında ise toplamda 2 bin 640 adet suistimal bildirimi yapıldığı görülüyor.

En fazla suistimal oto sigortalarında

Yılın ilk altı ayında toplam bin 197 olan suistimalin bin 157’si oto branşında yapıldı. Sigorta şirketleri tarafından bildirilen susitimal yöntemleri arasında ‘diğer’ seçeneği ilk sırada yer alsa da hasar sonrası sigortalama işlemleri en çok tercih edilen suistimal yöntemi olarak görülüyor. Bu bildirimi sürücü değişikliği, “vurdu kaçtı” bahanesi, sahte KTT ve prim suistimalleri izliyor. Suistimal yöntemlerinde adetsel dağılıma bakıldığında ise hasar sonrası sorgulama işlemleri yönteminde 173 dosya incelendi. SİSBİS’e sürücü değişikliği/sürücü firar yönteminde 140, vurup kaçtı beyanında 126, sahte kaza tespit tutanağında 95, prim suistimallerinde 82 ve diğer yöntemlerde 251 dosya iletildi.

04072017A

12 Nisan sonrası dikkat çekici artış

Sigorta suistimalleri bildirimlerinin aylık dağılımına bakıldığında 2017’nin ilk altı ayında en çok suistimalin mayıs ayında gerçekleştiği görülüyor. Söz konusu dönemde tüm bildirimlerin yüzde 97’sinin oto branşında olduğu düşünüldüğünde trafik sigortalarında 12 Nisan itibarıyla gelen tavan fiyat uygulaması sonrası ciddi bir artış yaşandığı da dikkat çekiyor. Nisan ayında 121 olan dosya sayısının, mayıs ayında 340’a ulaştığı görülüyor. Geçen yılın aynı döneminde ise 239 dosya ile mart en çok susitimal bildirimi yapılan ay olmuştu.

1 Yorum

  1. 2008 tarihinden 2017 tarihine kadar SBM de araçlara ait hasar verilerinin tamamı eksik– hatalı ve yanlış. Şase sorgulamasında hiç hasarı olmayan aracın hasar kaydı kepazeliği.. İkinci husus ise rezaletin daniskası ağır hasarlı araçları hurda olmasına rağmen piyasada satan sigortacılar, eksper, sbm hazine seik dörtgeninde bahse konu ağır hasarlı araçların onarım ve satışını takiben bir birbuçuk iki yıl sonra ,ağır hasar kaydını sisteme tanıtıyorlar..Yani nitelikli dolandırıcılık…..Yani suistimalin daniskası Hazine TObb sigortacılar ve saz arkadaşlarında…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER