22 Kasım 2024, Cuma
spot_img

Hasar anında ne yapacağınızı öğrenin!

Sigortalıları en çok zorlayan konuların başında yaşanan kazalar ve hasarlar geliyor. Hasar sonrası ne yapacağını tam olarak bilemeyen sigortalılar için sırasıyla yapılması gerekenleri hazırladık

ŞEMSİYE / SİGORTAMEDYA
hasar anında ne yapmalı
Hasar anında ne yapmalı?

Yeni araç aldınız, trafik sigortasını ve kaskosunu yaptırdınız. Artık yeni aracınızla trafiğe çıkmaya hazırsınız. Fakat o da ne? Arkadan hızla gelen bir araç siz kırmızı ışıkta beklerken aracınıza arkadan çarptı. Peki şimdi ne yapacaksınız? İşte buraya kadar olan süreç aslında büyükşehir trafiğinde birçoğumuzun başına gelmesi çok muhtemel hasarlar. Asıl önemli olan da bundan sonra yani hasar gerçekleştikten itibaren yapılması gerekenler… Türkiye’de sigortalı olsun ya da olmasın sürücülerin çoğunluğu bu prosedürlerden habersiz. Oysaki sigorta şirketlerinin ve bazı kurumların sigortalılara yönelik sunduğu ve hayatınızı hasar anında kolaylaştıracak birçok uygulama mevcut. Sigortalı olarak hasar meydana geldiğinde yapmamız gereken ilk hareket kaza anının fotoğraflarını net bir şekilde çektikten sonra aracımızı trafiği etkilemeyecek bir yere çekmek. Bundan sonra ise aracınızdaki hasar küçük de büyük de olsa ‘Kaza Tespit Tutanağı’nı eksiksiz olarak doldurmak yapılacak ikinci önemli adım. Hasar olduğunda dikkat etmeniz gereken diğer önemli şey ise hasarın gerçekleştiği tarihten itibaren en az 5 iş günü içerisinde kazanın sigorta şirketine bildirilmesi. Tüm bunları yaptıktan sonra sigorta şirketinizin hasar hattı veya asistans hizmetlerini arayarak ya da sigorta danışmanınızla irtibata geçerek bulunduğunuz noktaya çekici ve yedek araç talep etmeniz mümkün. Şimdi sırasıyla sigortalıların hayatını kolaylaştırmak adına hasar anında yapılması gerekenleri sizler için hazırladık.

Kolluk kuvvetlerine haber vermek gerekebilir

Cenk Börühan
Cenk Börühan

Aracınızla seyir halindeyken karşılıklı bir kazaya karışılması durumunda yapılması gerekenleri acente sahibi Cenk Börühan şöyle anlatıyor: “Bazı durumlarda kolluk kuvvetlerine haber verilmesi gerekiyor. Örneğin; kazaya karışan araçlardan birinin trafik sigortası yoksa kazaya karışan araç şoförlerinden birinin sürücü belgesi o aracı kullanmaya yetersiz ise yine kazaya karışan taraflar arasında anlaşmazlık durumunda, sürücünün alkol, uyuşturucu ve uyarıcı madde alması, şüphe duyulması durumunda ve kaza sonucunda ölüm ya da yaralanma söz konusu ise yapacağınız tüm prosedürlerin yanında kolluk kuvvetlerine başvurmanız gerekiyor.”

SİGORTALI HASAR ANINDA SIRASIYLA NE YAPMALI?

  • Hasar anında ilk yapılması gereken trafik sigortası mevcut ise ruhsat ve ehliyet ile ‘kaza tespit tutanağı’ tutulur. Bu yüzden aracınızda kaza tespit tutanağı bulundurmaya özen gösterin. Tutanakla birlikte kazayı belgeleyen birkaç fotoğrafı ve kazanın gerçekleşme şeklini yansıtan bir resmi sigorta şirketinize sunmanız gerekebilir. Kaza tespit tutanağında ayrıca kazanın tarihi, saati ve yeri, sürücülere ait kimlik bilgileri, aracın ruhsat bilgileri ve zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri yer almalıdır.
  • Yapılması gereken şeylerin başında hasarın gerçekleştiği tarihten itibaren en az beş iş günü içerisinde kazanın sigorta şirketine bildirilmesi de geliyor.
  • Sigorta sahibi olduğunuzu unutmadan, gerekli kurtarma ve koruma önlemlerini almalı ve sigortacının belirttiği talimatlara mümkün olduğunca uymalısınız.
  • Sigortacının sorumluluğu üstlenmesi halinde, aracınızı anlaşmalı servise götürebilirsiniz. Anlaşmalı servis, tüm işlemleri sizin yerinize üstlenerek sigorta şirketinizden eksper talep edip onlara tüm detaylar hakkında bilgi verecektir.
  • Sigortalının hasara uğraması durumunda, dikkat edilmesi gereken bir diğer konuysa sigortalının primlerini ödeyip ödemediği… Vadesi gelmiş, ödenmemiş primleriniz varsa, sigorta şirketi hasarı karşılamayabilir.

Belgeler eksiksiz doldurulmalı

Ali İhsan Balta

Hasar anında sigortalının özellikle Kaza Tespit Tutanağı’nı tam ve eksiksiz doldurması gerektiğine dikkat çeken Sigorta Eksperi Ali İhsan Balta’nın sigortalılara önerileri ise şunlar: “Hasar sonrası acil olarak kaza mahallinin fotolarının net gözükecek şekilde çekilmesi ve araçların güvenli alana çekilmesi gerekiyor. Tutanak tam ve eksiksiz doldurulmalı. Kazaya karışan sürücüler tutanağı imzalamalı. Bunun yanında ehliyet ve ruhsat fotokopisi de (fotoğraf) yeterli olacaktır.”

MOBİL KAZA TUTANAĞI İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi’nin (SBM), uygulamaya koyduğu Mobil Kaza Tespit Tutanağı, hasar anında işlemleri oldukça kolaylaştırıyor. Uygulamada yer alan ‘Telefonu salla’ özelliğiyle kazaya karışan iki ya da daha fazla sürücü akıllı telefonlarını sallayarak tüm bilgilerini sisteme otomatik aktarabiliyor. Böylece kalem ve kağıda gerek duymadan hızlıca tutanak doldurulmasını sağlayan uygulama, trafikte beklemeleri ve zaman kayıplarını önlüyor. Bunun için sigortalıların uygulamayı önceden Cep telefonuna indirmiş olmaları gerekiyor.

CAN KANTAR: Mobil kaza tutanağı her cebe lazım

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER