23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Hasar almadan poliçenizi iyi okuyun

Sigortalının hasara uğraması sonucunda mevcut sigorta poliçesinde iyileştirme, düzelme vb. geriye dönük işlemlerin asla söz konusu olmadığını belirten Sigorta Center Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, “İhtiyaç anında satın alınamayan ve geri dönüşü olmayan tek sektör sigorta sektörüdür” dedi.


Sigorta Center Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk

Her gün gazetelerin tüketici şikâyet köşelerinde en çok şikâyete konu olan sektörlerden birisi de ne yazık ki sigorta sektörü. Tüketicilerin şikâyet sebeplerine bakınca ise genellikle sigorta şirketlerinin çeşitli bahaneler ileri sürerek hasar ödememe veya eksik ödeme niyeti olduğu görüşü hâkimdir. İşte bu noktada dikkat edilmesi gerekenin ise poliçeyi düzenleyen kişi/aracı kurumun ve sigortalının gerekli hassasiyeti gösterip göstermediği konusu ise hiç gündeme gelmez.

Geriye dönük işlem yapılmaz

Sigorta Center Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk de konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede sigortacılığı ‘Bir mühendislik ve risk uzmanlığı işi’ olarak tanımlarken, “Sigorta şirketi herhangi bir hasar sonucunda söylenenleri değil poliçede yazılı bulunan teminat ve şartları esas alarak hasarın kabulünü / reddini veya eksik hasar ödemesini yapmak durumundadır. Sigortalının hasara uğraması sonucunda mevcut sigorta poliçesinde iyileştirme, düzelme vb. geriye dönük işlemler asla söz konusu değildir. Bu yönüyle belki de ihtiyaç anında satın alınamayan ve geri dönüşü olmayan tek sektör sigorta sektörüdür” değerlendirmesinde bulundu.

Sigorta Center olarak bunun bilincinde olduklarının da altını çizen Öztürk, “Sigortalılarımızı bir müşteri gibi değil, işletmenin bir ortağı gibi görüyoruz. Bu nedenle varlıkların bize emanet edilmesinin sorumluluk ve bilinciyle sigortacılığı ciddiye alıyor ve sıfır hata prensibi ile sigortalılarımıza hizmet veriyoruz” diye konuştu. Sektörde bu tür konularla ilgili yeterli bilgilendirmenin yapılmadığını da belirten Öztürk, şunları söyledi: “Sigorta poliçesi düzenlenirken sigortaya konu olan işletmedeki varlıkların poliçede tam – açık tarif edilmemesi / yazılmaması, varlıkların ne tür risklerle karşı karşıya olduğunun analizinin yapılmaması, bu risklere karşı poliçede yazılı olmak şartıyla, gerekli teminatların verilmemesi, sigortacının yürürlükteki sigorta mevzuat ve kanunlarına hâkim olmaması ve bunların değişimini yakından takip etmemesinden kaynaklanıyor.”

Teminat ve şartlar açıkça belirtilmeli

Öztürk, sigortalanacak varlıkların risk analizlerinin tam yapılmış ve bu risklere karşı gerekli teminat ve şartların poliçede açık ve net olarak belirtilmiş ise sigortalılara yönelik ödemenin tam olarak yapılacağını da belirterek, şunları söyledi: “Sigorta şirketi, sigorta genel şartları ve poliçede yazılı olan teminatlar çerçevesinde oluşan hasarı ve ziyanı tam ve eksiksiz ödemesini yapacaktır. Dolayısıyla ne hasarın reddi ne de eksik ödemesi gibi bir durum asla söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle, sigorta poliçesini düzenleyen kişi / kurumların deneyim ve uzmanlığının hayati önemi, ne yazık ki, sigortalının hasara uğramasından sonra ortaya çıkmaktadır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER