25 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

Hacker’ların şakası yok siz en iyisi ‘sigorta’ ile önleminizi alın!

Son aylarda yaşanan ‘siber saldırılar’, birey ve kurumları tehdit ediyor. Türkiye’de de sunulmaya başlanan ‘siber riskler sigortası’, birey ve işletmeleri, kimlik sahtekârlığı, gelir kaybı, itibar kaybı gibi risklere karşı güvence altına alıyor.

Alp Süer / SİGORTAMEDYA

562016ATürkiye, geçen ay başında çok sayıda Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı haberleriyle çalkalandı. Olayın toplumda yarattığı şok halen devam ederken, uzmanların, ‘siber saldırı’ olarak tanımladıkları bu durum, aslında geçen yıl farklı kılıklarda karşımıza çıktı. Türk bankalarına yapılan siber saldırı ve geçen yılın sonlarında Rus hackerların, Türkiye’deki pek çok kurumun internet sitesine yaptığı saldırılar halen hafızalardaki tazeliğini koruyor. Nitekim, metrobüsle seyahat eden vatandaşların geçen günlerde, duraklardaki ekranlarda yer alan “Türkiye, en fazla siber saldırıya uğrayan 5 ülkeden biri” haberi mutlaka dikkatlerini çekmiştir. Son aylarda yaşanan gelişmeler, ülkemizde de ‘siber riskler’ ve bu risklere karşı alınması gereken önlemlerin önemini de ortaya koydu. Risk ve riske karşı önlemden bahsettiğimizde de kuşkusuz ilk akla, ‘sigorta’ geliyor. Ancak, geleneksel sigortalar, modern dünyanın korsanları hackerların yarattığı risklere karşı yetersiz kalıyor. Bu nedenle, birey ve kurumların siber tehditlere yönelik olarak mutlaka ‘siber riskler sigortası’ yaptırmaları gerekiyor. Türkiye’de de şimdilik birkaç şirket tarafından sunulmaya başlanan, ‘siber riskler sigortası’ birey ve işletmeleri, kimlik sahtekarlığı, gelir kaybı, itibar kaybı gibi risklere karşı güvence altına alıyor.

Türkiye’de de ilgi artıyor

562016BTürkiye’de de siber saldırılar yanında bu alanda yapılan düzenlemelerin de etkisiyle bireylerin ve işletmelerin, siber risklere karşı hassasiyetlerinin arttığı gözleniyor. Nitekim, siber risklere karşı güvence sunan sigorta şirketi, henüz az sayıda az olmasına karşın aldığımız duyumlara göre, artan tüketici talepleri nedeniyle önümüzdeki dönemde sektörün bazı büyük oyuncuları da veri koruma/siber riskler sigortasını piyasaya sunacak. Türkiye’de hayat dışı sektörde faaliyet gösteren şirketlerden ACE European Group Türkiye Şubesi ve AIG Sigorta, veri koruma/siber riskler sigortasını firmalara yönelik sunuyor. Buna karşın Zurich Sigorta ise bireylerin ihtiyaçlarına yönelik bir ürünü piyasaya sundu. AIG Sigorta Finansal Sigortalar Underwriting Müdürü Demet Karakullukçu’nun verdiği bilgilere göre, AIG Sigorta’nın 2012 yılından bu yana Türkiye’de sunduğu ‘CyberEdge Veri Koruma Sigortası’, pek çok farklı sektörden firmanın, mu ̈şteri ve iş ortaklarının verilerini gu ̈vence altına alıyor; siber risklere karşı söz konusu firmaların korunmalarına yardımcı oluyor. Teminatlar, kurumun büyüklüğüne, faaliyet gösterdiği sektöre, muhafaza ettiği ya da işlediği veri türüne göre değişiklik göstermekle birlikte AIG, 100 bin ABD Doları’ndan, 10 milyon ABD Doları’na kadar farklı sorumluluk limitlerinde talepleri değerlendiriyor.

Kimliğimiz güvende

562016CSiber riskler sigortasını, sektörde bireylere yönelik sunan Zurich Sigorta’nın, 2016 başında satışa sunulan ürünü, ‘Kimliğim Güvende’ adını taşıyor. Zurich Sigorta Bireysel Riskler Koordinatörü Raşit Özuren’in verdiği bilgilere göre, Kimliğim Güvende Sigortası’nda, öncelik bireylerin kimliklerinin çalınmasını önlemek. Bu doğrultuda da sigorta kapsamında sigortalıya ‘Web Radar Hizmeti’ ve ‘Ücretsiz Antivirüs Yazılımı’ gibi hizmetler sağlanıyor. Bu hizmetlere ek olarak, söz konusu sigortada poliçede belirtilen miktar ve şartlar dahilinde, ‘kimlik hırsızlığı/sahtekarlığı harcamaları teminatı’, ‘kayıp çalıntı kimlik teminatı’, ‘şifre çalınması teminatı’, ‘gelir kaybı teminatı’, ‘seyahat ve iletişim masrafları teminatları’ sunuluyor. Prim tutarı, teminat ve şartlara göre değişmekle birlikte, bireylere yönelik ürünün aylık prim tutarı, yaklaşık 13-14 TL düzeyinde. Zurich Sigorta, “Kimliğim Güvende” ürününün ardından çok yakında, şirketlere yönelik bir ürün de sunmayı da planlıyor. Veri koruma/siber riskler sigortası, ‘güvenlik zaafı’, ‘hackleme’, ‘bilgi hırsızlığı’ (veri sızıntısı) ve ‘sistem kesintisi saldırısı’ gibi işletmelerde hasara yol açabilecek risklere karşı güvence sağlıyor.

Tüm dünyanın başına bela

Siber saldırılar sorunu, sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda tüm dünyanın sorunu. Munich Re’nin  internet sitesinde yayımlanan bir haberde, son 2 yılda sadece ABD’de 193.5 milyon müşteri kaydının çalındığı bilgisi yer alıyordu. 22 Mart’ta İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenen “Siber Saldırıların Üretim ve Kârlılığa Yönelik Yarattığı Riskler ve Korunma Yolları” konulu panelin moderatörlüğünü yapan Nart Sigorta ve Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Levent Nart da Almanya’da söz konusu risklerin en büyük 10 risk arasında yer aldığına dikkat çekti.

Siber riskler sigortası işletmelerde hangi hasarları karşılıyor? 

  • Kriz yönetimi masrafları 
  • Bilgilendirme masrafları 
  • Data ve network’un yeniden yapılandırma masrafları 
  • İtibar hasarları 
  • İş durması hasarları 
  • Şantaj ve fidye ödeme maliyetleri 
  • Dış kaynak kullanımı sorumluluğu hasarları

Bilgisayar başındaki bireyler: Aman dikkat! 

  • Üyelik gerektiren sitelere giriş yapmadan önce, ilgili web adresini bizzat kendiniz yazın. 
  • İnternette kullanılan şifrelerde doğum tarihi gibi kolayca tahmin edilebilecek şifreler kullanmayın. 
  • Zorunlu kalınmadıkça kimlik bilgilerinizi bilinen kurumların dışında paylaşmayın. 
  • Bilgisayarlarınızdaki antivirüs yazılımlarının düzenli olarak güncellendiğinden emin olun.
  • İnternetten yapılan bankacılık işlemlerini, düzenli olarak kredi kartı ekstrelerinden kontrol edin.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER