Acenteler arası iş paylaşımı uzunca bir süredir gündemi meşgul ediyor. Uzunca bir süre bu yasakken, Sigortacılık Genel Müdürlüğü bunun önünü açmıştı. 2014/8 sayılı genelgenin iş paylaşımı bölümünde:
1.1. Sigorta acentelerinin doğrudan sigorta şirketi tarafından yetkilendirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda, her ne ad altında olursa olsun (ikili sözleşme, üçlü sözleşme, alt acentelik, tali acentelik, bağlı acentelik, acenteler arası iş birliği vb.) doğrudan sigorta şirketi tarafından yetkinin verilmediği yapılanmalar çerçevesinde iş paylaşımında bulunulması mümkün değildir.
1.2. Yalnızca yetkili olunan sigorta şirketi adına aracılık faaliyetinde bulunulması ve dürüstlük kuralları çerçevesinde, acenteler arası iş paylaşımı mümkündür.
Şimdi bu iki maddeyi okuyunca bizim de kafamız karıştı. Burada önemli olan “Dürüstlük Kuralları mı?” O zaman herkes ben dürüstüm diyecek… Öyle değil mi?
ACENTELER ARASI İŞ PAYLAŞIMI HADİ GÜZELDE BAZI ÇOKLU ŞİRKETLER BAKALA MANAVA EMLAKCIYA GALERİCİYEDE PAYLAŞIYORLAR O HİÇ GÜZEL DEĞİL MÜŞTERİ BAKKALDAN BİLE FİYAT ALIYOR 4 -5 ŞİRKETTEN
Salataya çevirdiler sonunda.
Neymiş?
Niyete bakacaklarmış!
Dürüst mü, değil mi? Papatya falı mı açıyorsunuz kardeşim.
Ya yasaktır, ya değil.
İpleri elinde tutmak, kendisine yakın olmayanı tehdit etmek, hatta cezalandırmak.
Yakınsa, niyeti halis olacak, uzaksa niyeti bozuk.
Aslında, kendi niyetleri bozuk.
Yasak kararının altına imza atan sözde acente temsilcileri, acenteleri satmışlardır.
Uygulamanın manası şudur: Benim adamımsan sana serbest, yok bana karşıysan seni yakarım.
Sana gelince serbest, senin arkadaşına serbest, ötekilere yasak.
Kıskançlık, hırs ve kin duygusu gözlerini bürümüş. Seçimle geldikleri yerlerde, meslektaşlarıyla savaşıyorlar.
İstediğinin önünü açacak, istemediğinin önünü kapatacak.
Tecavüz edeceksin, adam öldüreceksin, sonra niyetim halis deyip yırtacaksın.
Sisteme tecavüz edenler, sistemin başındakiler.
Niyetim iyi demekle yırtamazsınız.
Neden mi?
Takiyye yapar, bu dünyada insanları kandırabilirsin.
Ama, kul hakkı var be kardeşim. Haberin varsa şayet.
Sistemi kendine ve yandaşlarına göre kuruyorsan, haram olsun ne diyelim.
Ödersin bedelini elbet bir gün. Ama bu dünyada, ama öbür dünyada.
Niyetini hesap günü de anlatırsın yaratana, yerse…
Son söz:
Varsa hukuk, herkese yasak ya da serbesttir. Gerisi guguktur.
Önce yasaklayıp bir sürü insanın ekmeğiyle oynayacaksın, sonra da serbest bırakacaksın. Beş vakti kaçırmayayım, iki vakitte fazladan eda edeyimle olmuyor. Böyle kul hakkı alıyorsan, fazladan kaç vakit olsa nafiledir.
Levent bey sözü ortasından konuşmuş,kanımca levha kaydı olan yasal çalışan acenteler müşteri kaybına uğramamak maksatlı kendi aralarında ve tüm sorumluluk poliçeyi kesen acentede olmak kaydıyla güvendiği acentelerle iş paylaşımı yapabilmeli…Bunda bir sakınca yok fayda var…
Ancak burada çoklu şirketler gibi üretim yapmayan sansar misali şirketler türedi bunlar zor durumdaki acenteleri sömürmeyi ve galerici şucu bucu ne olursan ol kim olursan ol niyetin ne olursa olsun gel yeterki üretim yap senin komisyonundan pay alayım sistemi kurayım bugun kaç poliçe kesmiş kuzularım yüzde kaç kazanmışım sömürü mantığında ve ahlaki değerlerden sigorta etiğinden yoksun kişilere ve oluşumlara müsahade etmemeli sistem…
Vatandaş şoklu şirket kuramaz mı kurabilir ancak kendi üretimi olmalı bu çokluğu pazarlayıp sistemde b_ k _ uk çıkarmamalıdırlar…
EN İYİSİ TEKRAR TEK FİYAT SİSTEMİNE DÖNÜLMESİ…İMM GİBİ DİLEYEN SİGORTALI YÜKSEK TEMİNAT SEÇENEĞİNİ SEÇEREK YÜKSEK PRİM ÖDER..BÖYLELİKLE ACENTELERDE İŞ PAYLAŞIMINDAN VE 10 ŞİRKETİN ACENTELİĞİNİ YAPMAKTAN VAZGEÇER…
Yasaklar Ve Yaptırımlar Sadece Acentelere var Yuvadaki Misali .Varsa İçinizde Dürüstlük İnsanlık MUhasebe Bürolarına Ve Önüne gelene ekran dağıtan acenleri ve bunlara bile bile sesini çıkarmayan hatta nemalanan şirket yetkililerine bişeyler yapında görelim hukuk neymiş insanlık neymiş