Sigorta acentelerinin son aylardaki en önemli gündemi, acentelere yönetmelikle getirilen “Tek Düzen Hesap Planı” idi. Rivayete göre, acente temsilcileri bir toplantıda Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç’e “Acentelerin züccaciyeciden bir farkı olsun, bizim hesap planımızı değiştirin” demiş.
Sanırız Sayın Ahmet Genç’in de kafasında böyle bir konu varmış ki, bu konu Acenteler Yönetmeliği’ne girmişti. Tek Düzen Hesap Planı yürürlüğe girince acenteler, “Biz büro işlerinden kaçalım derken bize iş çıkarılıyor” diye ayağa kalktı. SAİK bunun değiştirilmesi için hemen girişimlerde bulunmuştu. Sigortahaber e-gazete okuyucuları zaten geçtiğimiz ay bu konuda yeni düzenleme olacağını biliyorlar. Yeni düzenleme ile Yönetmelik’te hesap planı ve mutabakat konulu 18. maddede değişikliğe gidilerek “poliçe bazında takip” ifadesi kaldırıldı. Ayrıca acentelere hesaplarını ve mali tablolarını Tek Düzen Hesap Planı’na uygun tutma zorunluluğu kaldırılarak, “Müsteşarlıkça belirlenecek usul ve esaslara uygun” ifadesi getirildi. Yani eşek önce kaybettirildi, sonra tekrar bulundu. Sigorta acenteleri şimdi sevinmeli mi bilemedik…
Acentelerin kafasında ise şu sorular var: “Muhasebe sistemini belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı Gelir İdareleri Başkanlığı’na aittir. Hazine Müsteşarlığı bu usul ve esasları belirlerse biz sigorta acenteleri kimin dediğini yapacağız; Hazine’nin mi, Maliye’nin mi? Biz Hazine’nin usul ve esaslarını uygularsak Maliye bize ceza yazabilecek mi? Maliye’nin usul ve esaslarını uygularsak Hazine bize ne yapar?”
Konu ile ilgili olarak da kulislerde konuşulanlar ise “Bu konu acentelerce yanlış anlaşıldı. Bu hesap düzeninin Maliye ile bir ilgisi yok. Hazine sadece çok şikayet aldığı acente ile şirketler arasındaki anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak için acentelerden bilgi talebinde bulunmuştur. Hazine, her acentenin kestiği poliçeyi, komisyonunu ve şirkete kalan borcunun bilgisine ulaşmak istiyor. Bu hesap düzeni denilen konu kısaca böyledir. Bir de yönetmelikte yer alan ve kafa karıştıran ‘Tahsil edilen prim üzerinden’ ifadesi ‘Tahakkuk eden prim üzerinden’ şeklinde değişip sorunlar ortadan kalkacaktır” şeklinde.