Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, “Ege ve Akdeniz’de 5 bin civarında deniz turizm aracı bulunuyor. Bu araçların yüzde 95’inden fazlası sigortasız. Sigortalı deniz turizm araçlarının oranı ise yüzde 5’in altında” açıklamasında bulundu.
Tur tekneleri, yaz aylarının gelmesiyle Ege ve Akdeniz koylarında cirit atıyor. Aslında tatilciler için de değişik bir aktivite oluyor. Ve fakat gelin görün ki bu teknelerin sigortalılık oranı ürkütücü boyutta. Ege ve Akdeniz’de 5 bine yakın turizm teknesi var ve bunlarda sigortalılık oranı yüzde beşin altında.
5 bin teknenin yüzde 95’i sigortasız
Tur teknelerindeki sigortasızlık oranına dikkat çeken Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, deniz turizm bölümünde en yüksek riski günübirlik tur teknelerinin taşıdığını kaydetti. Teker, bu sigortanın zorunlu olmasının işletmelerin keyfiyetine bırakılmayacak kadar kamuyu ilgilendirdiğini belirterek, “Ege ve Akdeniz’de 5 bin civarında deniz turizm aracı bulunuyor. Bu araçların yüzde 95’inden fazlası sigortasız. Sigortalı deniz turizm araçlarının oranı ise yüzde 5’in altında” açıklamasında bulundu.
Güvenlik açısından zafiyet var
Eğlence amaçlı çıkılan günübirlik deniz araçlarının çoğunun ahşap yapıdan oluşması nedeniyle yangına çok müsait olduğunu ifade eden Teker, yaz dönemi olması nedeniyle güvenlik önlemlerinde daha gevşek olunduğunu, kılık kıyafete dikkat edilmediğini söyledi. Teker, günübirlik turların çoğunda güvenlik açısından zafiyetin bulunduğunu aktararak, “Sigorta güvencesi açısından baktığınızda deniz aracı sahibinin yolcu başına yaklaşık 2 milyon lira teminat bulundurması gerekiyor. 100 yolcu kapasiteli bir tur teknesinde 200 milyon lira civarında bir teminat limitine ihtiyaç duyuluyor, sahip oldukları teminat limitleri ise bunun çok uzağında yer alıyor. Olması gerekenin yüzde 1’i kadar teminat bulunduruyorlar” diye konuştu.
Mağduriyetler sorunsuz şekilde giderilmeli
Bu konuda denizcilik idaresine de görev düştüğünü ifade eden Teker, deniz turizm araçlarında sigortalılığın denetlenmesi gerektiğini dile getirdi. Teker, “Türkiye turizmde marka bir ülke. Sigorta güvencesi çok önemli bir etken, mağduriyetlerin sorunsuz şekilde giderilmesi, Türkiye’nin turizm markası olduğu algısını artıracaktır” dedi.
Acaba UFUK TEKER bu bilgileri nereden almış bilmiyorum ama yanlış biliyor. Günü birlik tur tekneleri denize çıkmadan sörvey yapılır ve mutlaka sigorta istenir. Denize çıktıklarında sahil güvenlik sigorta sorar, yoksa tekneyi bağlar çok sıkı bir şekilde denetleniyorlar.Turizm belgesi almak için müdürlük sigorta sorar hatta personelin sigortalarını bile istiyor. Antalya bölgesinde ben daha sigortasız tekneye rastlayamadım. Araştırmadan yapılmış bir beyan bu bence.