24 Aralık 2024, Salı
spot_img

“Güneydoğu’da sigorta potansiyeli en yüksek il Mardin”

Bölgede yaşanan siyasi gelişmeler Mardin’in ticaret potansiyelini olumsuz etkiledi. Sigorta sektörü açısından da iş potansiyelinin azaldığına dikkat çeken acente yetkilileri, sigorta şirketlerinin bölgeyle özel olarak ilgilenmesini istiyor.

HAYATIMIZ SİGORTALI

86-87-88-89-90-91-92-93-ACENTE SEYEHAT.QXD:Layout 1Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sigorta potansiyeli açısından Mardin ilk sırada yer alıyor. Özellikle kasko, trafik ve TARSİM branşlarında önemli bir potansiyeli olan ilde bulunan acente sayısı 116. Bunların 113’ü aktif olarak poliçe kesiyor.

Son dönemde bölgede yaşanan siyasi gelişmeler ve Suriye’deki savaş Mardin’i de ekonomik anlamda olumsuz etkiledi. Özellikle bir sınır şehri olması nedeniyle geçmiş dönemde nakliyat sigortalarının yoğun olarak satıldığı Mardin’de, sektör açısından önemli bir düşüş yaşanıyor. Bölgede yer alan Habur Gümrük Kapısı nedeniyle bugüne kadar nakliyat sigortası konusunda önemli satışlar yaptıklarını kaydeden Mardin Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Sedat Şahin, “Az da olsa nakliyat sigortası kesebiliyoruz. Fakat iş potansiyelimiz azaldı. Ekonomik yapı belli. Ekonomimiz iyi diyorsak da ciddi anlamda sıkıntılar var” dedi.

Sigorta şirketleri temkinli davranıyor

Mardin’de özellikle acente ve teminat konusunda sıkıntı yaşadıklarını kaydeden Şahin, şunları söyledi: “Sigorta firmaları buraya gerekti ilgiyi göstermiyor. Acentelik verme konusunda çok temkinliler. Bölgede 5- 6 sigorta şirketinin hiç acenteliği yok. Bu durumdan rahatsızız. Bunun yanında bölgede yaşanan sosyal olaylar sonrası sigorta şirketleri konut sigortası konusunda aldıkları önlemleri artırdılar. Şirketler bu konuda önlem aldığını zannediyor ama öyle bir durum söz konusu değil. İlimizde sigorta konusunda lokomotif durumda iki şirket var. Onlar bizi çok destekliyor. Bu ilgiyi diğer sigorta şirketlerinden de bekliyoruz.”

86-87-88-89-90-91-92-93-ACENTE SEYEHAT.QXD:Layout 1İnternet satışları çok az Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Mardin dahil poliçe satışlarının büyük bir kısmının acentelerden yapıldığını, internet satışlarının olmadığını kaydeden Şahin, “Biz bire bir müşteriye dokunarak iş yapıyoruz. O nedenle müşteri acentelerden almayı tercih ediyor” dedi. En büyük rakibimiz bankalar Bölgede çok fazla otel yatırımı olduğunu fakat bunların sigortalanması kapsamında bankalarla rekabet edemediklerini kaydeden Şahin, şöyle devam etti: “Çünkü poliçe olmadan kredi yok. Organize sanayinde 700 ‘e yakın fabrikamız var. 8 fabrika acentelerden sigortalı. Gerisi hep sigortalarını bankalar üzerinden yaptırıyor. Bu konuda bankalarla rekabet edemiyoruz.” Gençlerin önü açılmalı Sektör olarak her hafta sivil toplum örgütleri ile toplantılar yaptıklarını kaydeden Şahin, “Bu toplantılara acentelerin ilgisi çok fazla. Toplantılardan beklentiler yüksek. Memnuniyetsizlik çok fazla. Yaptığımız değerlendirmeler sonucunda ortaya şu çıkıyor. Yaşlı kurtların artık gençlerin önünü açması lazım. STK yöneticileri bildiğimiz gibi 15 yıldır aynı insanlar. Artık değişim istiyoruz. Bir yönetici en fazla iki dönem yapmalı. Gençlerin önünü açmalı. Ben kendim bu dönem yapacağım ve önümüzdeki dönem talip olursa genç birine bırakacağım” diye konuştu. Bölge müdürlükleri bize önyargılı Sigorta şirketlerinin bölge müdürlüklerinin acentelere yaklaşımını da değerlendiren Şahin, şöyle devam etti: “Aynı dili konuşsak da onların kafalarındaki ön yargıyı bir türlü kıramadık. Kimisiyle aramız çok iyi. Kimisi yukarıdan bakmaya devam ediyor. O zinciri kıramadık. 5-6 şirketin hiç acentesi yok. Onlar varken bunlar niye yok.”

Şahin, bölgedeki sigorta acentelerine önerileri ise şöyle: “Sektörlerindeki sivil toplum kuruluşlarına sahip çıksınlar. Etiket değil de icraatın olduğunu bilip ona göre yönetici seçsinler. Tek tavsiyem budur.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER