Uluslararası Sigorta Fuarı ve Kongresi’nde konuşan Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal, iklim değişikliğinin yarattığı etkilerle tarım sigortasının artık satın alınan bir ürün haline geldiğini söyledi.
Antalya’da düzenlenen Uluslararası Sigorta Fuarı ve Kongresi’nin ilk günü Dünya’da Tarım Sigortaları Uygulamaları konulu panelle son buldu. Moderatörlüğünü Tarsim Genel Müdür Yardımcısı Bekir Engürülü’nün üstlendiği panele TARSİM Genel Müdürü Sepil Günal, Fuad Sadigov ve Aleksandar Musalevski konuşmacı olarak katıldı.
Tarım sigortaları satın alınan bir ürüne dönüştü
Tarsim ile birlikte tarım sigortalarında kriz yönetiminin yerini risk yönetiminin aldığını ifade eden Tarsim Genel Müdürü Serpil Günal, Tarsim’in iklim değişikliğine bağlı oluşacak riskler için en geniş teminatları sınan kurumlardan biri olduğunu söyledi. Günal, iklim değişikliğinin etkilerinin ciddi oranda hissedildiğini söyleyerek geçen yıl artan sıcaklıklar nedeniyle 215 milyon TL kuraklık tazminatı ödediklerini belirtti. Meydana gelen aşırı iklim olaylarının yarattığı endişe ile üretici, yetiştirici ve tüketici tarafında bir farkındalık oluştuğunu dile getiren Günal, bu sayede tarım sigortalarının satılan değil satın alınan bir ürün haline geldiğinin altını çizdi.
Sürdürülebilir devlet desteği çok önemli
2005 öncesinde tarım sigortasının sigorta şirketleri tarafından yapıldığını dile getiren Günal, “Tarım mutlak bir riks ve prim oranları çok yüksek. Bu nedenle tarım sigorta sistemlerinin başarılı olabilmesi için devlet desteğinin sürdürülebilir olması gerek. Mevcut sistemde devletin hem prim hem de hasar fazlası desteği var.” diye konuştu.
Yüzde 100’ün üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirdik
Göreve geldikleri 2020 yılında pandemi koşullarına rağmen hep sahada olduklarını belirten Günal, 2021 yılının doğal afetler anlamında da zor geçtiğini söyledi. Tarsim olarak o dönemde yüzde 100’ün üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Günal, reel anlamda da yüzde 47’lik büyüme gerçekleştirdiklerini aktardı.
Tarım sigortası olarak doğal risklerle ilgilendiklerini dile getiren Günal, 2020’de 12 olan bölge sayılarını 16’ya çıkardıklarını dile getirerek bu sayede sigorta şirketleri, acenteler, dağıtım kanalları, üreticiler ve yetiştiriciler nezdinde daha ulaşılabilir olduklarını söyledi.
Tarım sigortaları gelecekte büyük bir atılım yapacak
Gelecekte dünyada ve Türkiye’de tarım sigortaların atılım yapacağına dikkat çeken Tarsim Genel Müdür Yardımcısı Bekir Engürülü, gıda teminin sürdürülebilirliği açısından tarım sigortalarının çok kritik olduğunu aktardı. Engürülü, pandemi ve diğer iklim olayları ile beraber gıdaya ulaşılabilir olmanın önem kazandığını vurgulayarak bağımsızlığın sadece milli savunma ile değil aynı zamanda toplumun gıda erişimi ile sağlanabileceğini söyledi. Tarım faaliyetlerinin sürdürülebilir olması gerektiğini belirten Engürülü, genç nesili kar marjı düşük olan tarım sektörüne yönlendirebilmek için yatırım yapılması gerektiğini dile getirdi.