23 Aralık 2024, Pazartesi
spot_img

Generali soruyor: “Eviniz depreme dayanıklı mı?”

Deprem bölgesinde yer alan yapıların sağlam olması, olası bir depremde can ve mal kaybı yaşanmaması adına önem taşıyor. Generali Sigorta, binaların dayanıklı olup olmadıklarını gösteren 7 önemli noktayı paylaştı.  

Deprem ülkemizin gerçeği. Ne yazık ki 1999 yılından bu yana yaşanan ve büyük can ve mal kaybı ile sonuçlanan Gölcük, Van, Elazığ gibi büyük depremler her defasında yapıların sağlam olup olmadığı ile ilgili tartışmaları gündeme getiriyor. Generali Sigorta, evlerin olası bir depreme karşı dayanıklı olup olmadığını gösteren 7 detayı paylaştı.

Bina yaşı

Binanın yaşı, yapının hangi deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapıldığını gösteriyor. Güncel yönetmeliklere uyularak inşa edilen binaların dayanıklılık konusunda eski yönetmeliklere oranla daha başarılı olduğu kabul edilirken bina yaş aldıkça yapı malzemelerinin eskimesi ile binanın dayanıklılığı da etkileniyor.

Zemin yapısı

Dere yatağı ya da doldurulmuş alanlar doğal afetlere karşı dayanıksız, sert zeminlerdeki yapılar ise daha dayanıklı olarak kabul ediliyor. Binanın temelinde yer altı suyu olup olmadığı da büyük önemli çünkü bu sular çekilip dışarı atılsalar da zeminde yeniden su birikmesiyle temele zarar verebiliyor.

Projeye uygunluk

Yapı projeleri en uygun şartlar göz önüne alınarak onaylanır ve yapılar bu onaylanan projelere uygun olarak inşa ediliyor. Bu noktada inşa sonrasında da onaylanan projeye sadık kalınması önemli çünkü binaya sonradan kaçak kat çıkılması, asansör yapılması, tadilat sırasında kolonların kesilmesi gibi projede yer almayan uygulamalar binalara zarar verip risk oluşturuyor.

Taşıyıcı sistemin durumu

Her ne kadar taşıyıcı sistemdeki çatlak ve kırıklar binanın dayanıklılığı hakkında bilgiler verse de herhangi bir çatlak ya da kırık olmaması bina dayanıklılığının yüksek olduğu anlamına gelmiyor. Bu en iyi şekilde deprem dayanıklılık testleri ile öğreniliyor.

Binanın rutubet durumu

Binanın su yalıtımının iyi yapılmadığı ya da hasar gördüğünü anlamanın en iyi yolu binanın rutubet durumudur. Özellikle bodrum kattaki rutubet zamanla binanın taşıyıcı sistemlerine zarar veriyor. Bu nedenle herhangi bir rutubet durumunda önlem almak ve su kaçağını onarmak önemli.

Malzeme kalitesi

Binanın zemini kadar binada kullanılan malzemelerin kalitesi de önem taşıyor. Çünkü zemin sağlam olsa da kalitesiz malzeme kullanılarak yapılan binanın dayanıklılığı düşük oluyor. Beton kalitesi ise ancak inşaat mühendisleri gibi uzmanlar tarafından incelenip değerlendirilebiliyor.

Risk analizi

Evlerin depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda daha güvenilir ve kesin sonuçlar görebilmek için binanın deprem risk analizinin yaptırılmasında fayda var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı kurumlara başvurarak deprem risk analizi yaptırılabilinir. Bunun için binadaki herhangi bir mülk sahibinin ya da bina yöneticisinin talepte bulunması yeterli. Deprem risk analizi ile genel olarak evde kullanılan betonun sağlamlığı ve olası deprem anında gösterebileceği dayanıklılık inceleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER