13’üncü Türkiye Sigorta Acenteleri Zirvesi geniş bir katılımcı ve izleyici kitlesi ile gerçekleşti. Zirve başta Hazine Müsteşarlığı olmak üzere sigorta şirketleri ve sektör endüstrisinin önemli kurumlarının yöneticilerinin katılımıyla geçtiğimiz hafta sonu Trabzon’da yapıldı.
CAN KANTAR / TRABZON
Moderatörlüğünü Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç‘in yaptığı oturumlara Quick Sigorta CEO’su Levent Uluçeçen ve Genel Müdür Ahmet Yaşar, HDI Sigorta CEO’su Ceyhan Hancıoğlu, SBM Genel Müdürü Murat Hakseven, TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, Motorlu Taşıt Bürosu ve Riskli Sigortalar Havuzu Genel Müdürü Hilmi Karamercan, DASK Kurumunu temsilen Genel Sekreter Serpil Öztürk, TOBB Sigortalar Müdürü Mevlüt Söylemez, SAİK Başkanı Hüseyin Kasap ve TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi panelist olarak katıldı.
13’üncü Türkiye Sigorta Acenteleri Zirvesi‘ni düzenleyen TÜSİD Başkanı İbrahim Sertel‘in açılış konuşması ile toplantılar başladı. Sertel,Türkiye’nin ilk Sigorta Acenteleri Zirvesi’ni TÜSİD olarak gerçekleştirdiklerini ve bugüne kadar başarı ile sürdürdüklerini dile getirdi. Bunun yanı sıra TÜSİD olarak başta Tramer’in kuruluşunda ve hayata geçen bir çok uygulamada Hazine’ye bilgi aktarımda bulunduklarına vurgu yaptı.
Toplantıda açılış konuşmasından sonra ise panelin moderatörlüğünü üstlenen Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, sektörün son rakamlarını paylaştığı bir sunum gerçekleştirdi. En kârlı branşlara vurgu yapan Genç, son gelişmeleri değerlendirirken, “Son yıllarda devlet destekli sigorta branşlarında büyüme kaydediliyor” tespitinde bulundu.
‘Halkın anlayacağı dilden sigortacılık yapıyoruz’
Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar ise Quick Sigorta’nın çok zor bir dönemde poliçe kesmeye başladığını belirtti. Quick Sigorta’nın bu dönemden alnının akıyla çıktığına vurgu yapan Yaşar, bu süreçte gerek tüketicinin, gerekse acentelerinin poliçe kesememe ile ilgili sorunlarına çare olduklarını söyledi. Yaşar sözlerini şöyle sürdürdü: “Sigortacılığı sigorta şirketleri için değil, tüketicilerin anlayacağı dilden yapacağız. Sektörde önemli bir eksik olarak gördüğümüz eğitim sorunu için projeler üretmeye çalışıyoruz. Çünkü çoklu yapıları nedeniyle artık sigorta şirketleri acentelere eğitim vermiyorlar. Bu durum, sektör için bir handikaptır.”
‘Acenteleri de buluta taşıyacağız’
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) Genel Müdürü Murat Hakseven SBM’nin uygulamaları konusunda acenteleri bilgilendirdi. “SBM veriyi topluyor, bilgiye çeviriyor” diyen SBM Genel Müdürü Hakseven, amaçları doğrultusunda sektörün lokomotifi acentelere iyi hizmet verebilmek için projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Kredi kartı yolsuzlukları ile ilgili önlemler alacaklarını belirten Hakseven, acenteleri bulut teknolojisine taşımak için girişimlerinin yakında sonuçlanacağı bilgisini acentelere verdi.
‘Kaygan zemin nedeniyle karar alamıyoruz’
Quick Sigorta CEO’su Levent Uluçeçen ise, “Şirket yeni, biz eskiyiz” söylemini dile getirerek Quick Sigorta’nın kuruluş amacını tekrarladı. Grup olarak sigortacılığa sıcak baktıklarını, finans alanında farklı projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Uluçeçen, “Sigortacılık ne yazık ki yaygınlaşamıyor. Regülasyon nedeniyle çok tökezledik. Bunun yarattığı kaygan zeminde sigortacılık yapmaya çalışıyoruz. Bu durum bizim gelecek ile ilgili karar almamızı güçleştiriyor. Regülasyonun net çözümleri sektörün geleceğini belirleyecek” dedi. Bunların yanı sıra eksperlerin sektördeki konumuna dikkat çeken Uluçeçen ‘şirketin eksperi’ gibi bir tanıma şiddetle karşı çıktıklarını dile getirdi.
‘TARSİM dünyada uygulanan en başarılı sistem’
TARSİM Müdürü Yusuf Satoğlu ise tarımın Türkiye için önemine dikkat çekerek başladı konuşmasına. Satoğlu, TARSİM projesinin dünyada uygulanan en başarılı sistem olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım sigortalarının daha da yaygınlaşması için acentelerin önemli bir rol üstlenmesini bekliyoruz. Acenteler tarım sigortalarına önem vermeli ve bu branşta acentelerin payı artmalı.”
TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sigorta sektörünün gelişmesi için bütün desteği verdiğinin üstünü çizdi. Mayıs ayı sonunda gerek acente gerekse eksperler ile ilgili bir tanıtım ve bilgilendirme kampanyasının başlayacağının müjdesini de verdi.
Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu Genel Müdürü Hilmi Karamercan ise kurumun yönetimini üstlendiği Riskli Sigortalar Havuzu ile ilgili bilgi ve son rakamları acenteler ile paylaştı. Acentelerden gelen soruları içtenlikle cevapladı.
SAİK Başkanı Hüseyin Kasap ise görevde kaldıkları sürece yaptıklarını içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Salondan Başkan Kasap’a gelen tepkili soruların önüne geçmek için Moderatör Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, seçim sürecine girildiğini öne sürerek, Kasap’a soru yöneltilmesine izin vermedi. TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi ise acentelerin sorunlarını içeren çok özet bir sunum gerçekleştirdi. DASK Genel Sekreteri Serpil Öztürk de zorunlu deprem sigortalarındaki yeni uygulamaları anlattı ve acentelerden gelen önerileri not etti.
Hancıoğlu: 1 Temmuz’dan itibaren acente komisyonlarını yükseltebiliriz(!)
Toplantının en hararetli konuşmalarından birini gerçekleştiren HDI Sigorta CEO’su Ceyhan Hancıoğlu, trafik sigortalarının çok önemli bir branş olduğunu belirterek buradaki devlet müdahalelerinin çok sert olduğunu dile getirdi. Hancıoğlu “Bu branş genel müdür götürüyor, bu kadar önemli” dedi. Hancıoğlu, Hazine’nin biraz daha yardım etmesi halinde 1 Temmuz’dan itibaren trafik sigortalarında acentelere verilen komisyonları artıracaklarının müjdesini verdi. “Primler de komisyonlar da serbest olsun” diyen Hancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Havuz sigortacılık değil. Biran evvel serbest piyasa koşullarına geri dönülmeli. Devlet, trafik sigortalarındaki zarara ortak olmalı. Trafik sigortası zorunlu bir sigorta, kabul ediyoruz. Ama fiyatını belirleyemediğimiz bir şeyin zararını neden üstlenelim. Bizim trafik sigortalarından kâr etmek gibi bir amacımız yok. Fakat cebimizden para çıkmasını da istemiyoruz” dedi.
Oturumlarda en çok soru çok doğaldır ki Hazine Müsteşar Yardımcısı Dr Ahmet Genç‘e yöneltildi. Eleştirilerin dozu artınca Genç de aynı şekilde karşılık vermek zorunda kaldı. Kürsüye gelen TÜSAF Başkanı Murat Büyükçelebi, salonu sakinleştirip, toplantının kurallara göre devam etmesini sağladı. Genç’e yöneltilen en önemli eleştiri, PTT’nin otobüsleri ile ilgiliydi. PTT Projesi ile ilgili de kısa bir bilgi veren Genç, PTT’den gereksiz bir şekilde acentelerin korktuğunu dile getirdi. Genç sözlerini şöyle sürdürdü: “PTT’nin 2016 yılı prim üretimi 10 milyon TL. Bunu yapan acenteler var. Bundan mı korkuyorsunuz. Sistem şirketleşirse, acenteleri de kapsayacak bir yapısı olabilir. Bekleyip görün önce” dedi.
Sektör ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulunan Genç, trafik sigortalarında bir rahatlama sağlanması açısından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in talimatıyla seçim öncesinde mutlaka trafik sigortalarındaki SGK payının yüzde 7.5’a indirileceğini söyledi. Bunların yanı sıra trafik havuzu ile ilgili olarak Genç, “Havuz kurulduğunda Neova Sigorta CEO’su Özgür Koç bize havuzdaki zarara da kâra da devletin ortak olması ve üstlenmesini içeren bir öneri ile gelmişti. O dönemde pek sıcak bakılmamıştı, fakat şimdi havuza devlet desteği gelebilir” dedi. Acentelerin yaşatılması gerektiğinin de altını çizen Genç, şunları söyledi: “Sigorta sektöründen kat be kat büyük olan bankacılık sektöründe 200 bin kişi istihdam edilirken, sigorta sektörünün 100 bin kişiye iş imkânı sağlamasını çok önemli görüyoruz.”
Lise mezunu müdürlük için kapı aralandı
Lise mezunlarının acente müdürü olabilmesi için gelen sorulara ise Ahmet Genç, “SAİK çalışsın, bize getirsin, belki bir defaya mahsus, mesleki kıdemi 10 yılı geçenlere sınav eşliğinde bir hak tanınabilir” dedi. Sigortacılığın önümüzdeki 5 yılının projeksiyonu için SGM ve SDK bürokratlarının çalıştıklarının altını çizen Genç, “Sigorta şirketlerinin de gelecek 5 yıllarını belirlemeleri için biz bir yol haritası hazırlıyoruz” açıklamasını yaptı.
“Bizi her konuda devreye sokmamalısınız” diye acentelere sitemde de bulunan Genç, “Mesela portföy mülkiyet hakkı konusunda devreye giremeyiz, çünkü bu konular şirket ile acentesi arasında bir sözleşme ile düzenleniyor. Bu arada şirketlerin iklim değişiklikleri sonrası sel teminatı vermekten kaçındığına dikkat çeken Genç, sel teminatının Zorunlu Deprem Sigortaları (DASK) kapsamına alınabileceğini belirtti. Esas olanın kazaların önlenmesi olduğunu belirten Genç, şöyle devam etti: “Bunun için TSB ve EGM arasında işbirliği yapılıyor. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun da değer kaybı konusunun suistimal edildiğini gördük. Bunun ortadan kaldırılması için bir çalışma yürütüyoruz.’’
Poliçe iptallerinde acentelere verilen para miktarının yeterli olmaması nedeniyle öneri beklediklerini dile getiren Genç, sigortasız araçların tespit edilip o ildeki acentelerin bilgisine sunulacağını söyledi.
“Ben bir garip bürokratım”
Salondan aldığı eleştiri kadar destek de alan Genç’e fazlaca yüklenilince, “Ben bir garip bürokratım” diye kendini savunması, salonda gülüşmelere sebep oldu.
Genç’in her konuyu bir fıkra ile renklendirmesi dikkat çekti. Toplantıların başında salon elektriklenince Genç’in de aynı şekilde karşılık vermesi, ilginç diyalogların yaşanmasını da beraberinde getirdi. Sonrasında ise sabahki sinirliliğini “Sertel, sabah çok sıkı bir kahvaltı yaptırdı” diyerek suçu toplantıyı düzenleyen TÜSİD Başkanı İbrahim Sertel’e attığı görüldü! Bu arada şirketlerin kârlılığı ile ilgili olarak Ceyhan Hancıoğlu ile söz düellosuna girişen Genç, “kârlı, kârsız” tabloların tekrar ekrana yansıtılmasından sonra “Ceyhan bey, zarara inanıyorsunuz da kârlılığa neden inanmıyorsunuz?” demesi salonda kahkahalara neden oldu.
Quick Sigorta 1. yaşını Trabzon’da acenteleriyle kutladı
11 Mayıs 2017’de ilk poliçesini kesmesinin kutlamasını tam kadro ile katıldıkları 13’üncü Türkiye Sigorta Acenteleri Zirvesi kapsamında yapma fırsatı bulan Quick Sigorta, bu süreçte yerel basın ile sohbet toplantısı ve yerel TV’lere özel programlara katıldı. İlk poliçe kesimini çevre bölge acenteleri ile birlikte kutlayan Quick Sigorta, 160’ı aşan acentesi ile birlikte yemek yedi ve 1. yaş günü pastasını kesti.