25 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img

Gemide sigortaya yeni itibar kriterleri geldi

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Muteber P&I Kulüpleri ve Sigorta Şirketleri Yönergesi’nde değişiklik yaptı. Yeni yönerge ile şirketlere yönelik yeni kriterler getirildi.

Bayrak Devleti Uygulamaları Kapsamındaki İdari İşlemlerde Muteber Kabul Edilecek P&I Kulüpleri ve Sigorta Şirketlerine Dair Yönerge, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Ahmet Arslan’ın onayıyla değiştirildi. Yönerge, ulusal mevzuat ile üçüncü şahıs mali sorumluluk sigortasına sahip olması istenen Türk bayraklı gemiler için muteber kabul edilen P&I kulüpleri ve sigorta şirketlerinin oluşturulması amacıyla 2012’de hazırlanmıştı.

Değişiklikle, CLC ve BUNKER sertifikası gibi kapsamı dahilindeki gemilere zorunlu sorumluluk sigortası getiren uluslararası mali mesuliyet belgelerinin saygın, güvenilir, finansal açıdan güçlü sigorta kuruluşlarından temin edilmesi teşvik ediliyor. Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu ile getirilen yolculara yönelik deniz yolu zorunlu mali sorumluluk sigortası gibi önemli tazminat ödemeleri sonucunu doğurabilecek durumlarda istenen sigortanın da yine bu kuruluşlardan alınması isteniyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Ülkemizin son dönemde karşılaştığı ciddi boyutlardaki deniz kirliliği ile neticelenen kazalar sonrasında, gemilerin bulundurmak zorunda oldukları sigortanın finansal açıdan güçlü, hasar ödemelerinde uzmanlaşmış, olası tazminat ödemelerinde gecikmeye mahal vermeyen sigorta şirketlerinden temin edilmesinin denizlerimizin can, mal, seyir ve çevre emniyeti açısından önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Tüm bu nedenlerle, mevcut yönerge ve muteber listenin idarece ilgili kurum ve kuruluşların da görüşlerine başvurmak suretiyle sigorta tekniği bakımından gözden geçirilmesi neticesinde; listede finansal açıdan daha güçlü ve güvenilir firmaların yer alabilmesini teminen, 3. grup kuruluşların listeden çıkarılması, 2. grup için başvuru sahiplerinden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarınca verilmiş A (-) ve üzeri veya buna eş değer bir nota sahip olmaları, sigorta kuruluşunun reasürörleri aracılığıyla sağladığı toplam teminat tutarının 500 milyon dolardan az olamayacağı ve reasürans anlaşmalarının Türkiye’nin taraf olduğu veya olacağı uluslararası konvansiyonlarda öngörülen sorumluluk limitlerini sağladığını gösteren bir belge sunmaları gibi yeni kriterler getirilmiştir.”

Kaynak: denizhaber.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER