Anadolu Sigorta tarafından düzenlenen “Bir Usta Bin Usta” projesi kursiyerlerinin “Geleneksel Türk İslam Sanatında Ciltleme” sergisi açıldı. Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’ndeki sergi, 9 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek
Anadolu Sigorta’nın sosyal sorumluluk projesi ‘Bir Usta Bin Usta” kursiyerlerinin düzenlediği “Geleneksel Türk İslam Sanatında Ciltleme” sergisi açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı‘nın teknik danışmanlığında gerçekleşen projeden başarıyla mezun olan 17 cilt yapımı kursiyeri, sertifikalarını Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi‘nde düzenlenen törende aldı.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Şahin, Cilt Yapımı Kursu’nun, proje kapsamında gerçekleştirilen 43. kurs olduğunu söyledi.
Sürdürülebilir projelerin önemine değinen Şahin, “Bu anlamda ‘Bir Usta Bin Usta” projesi hakikaten iyi başlamış, iyi devam eden ve iyi de sonuçlanacak olan bir proje olarak karşımızda duruyor. Anadolu büyük birikimi, hikayeleri, kültürü, yaşanmışlığı, inceliği, sanatı, örfü ve adetiyle hakikaten özel bir insanlık arşivi. Bu arşivin kıymetini bilmek gerekiyor. Özellikle geleneksel el sanatlarımız bu arşivin en nadide, en kıymetli bir yerini işgal ediyor” diye konuştu.
Yeni cilt ustalarına ihtiyaç var
Şahin, unutulmaya yüz tutmuş alanlarda yeni sanatkarlar yetiştirmek gerektiğine dikkati çekerek, “Bizim geleneksel el sanatlarımız hakikaten bir destan gibidir. Bizi orada hüznümüz, sevincimiz, kederimiz, öfkemiz, savaşımız, büyük hayallerimiz, büyük umutlarımız vardır. Hiçbir şey sadece göründüğü gibi değildir. Onun arkasında koskocaman bir hikaye vardır.” dedi.
Anadolu Sigorta Kurumsal İletişim Müdürü Berna Ergüntan da farklı kültürleri barındıran Anadolu’da yüzlerce yıldır birçok sanat dalının geliştiğini dile getirdi.
Sergi 9 Ağustos’a kadar ziyaret edilebilecek
Türk Arşivciler Derneği Başkanı Yüksel Baycar da ciltleme sanatının tarihinden bahsettiği konuşmasında, kursiyerlerin büyük bir özveriyle çalıştığını ve kendilerini geliştirdiğini kaydetti.