Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından bu sabah internet sitesinde bir açıklama yayınlayan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’de politik risklerin ekonomik gelişim üzerindeki baskısının devam ettiğini vurguladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bu sabah internet sitesinden bir açıklama yayınladı. Türkiye’de devam eden siyasi risklere dikkat çeken Fitch Ratings açıklamasında, “Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye’nin ülke kredi profili üzerindeki politik riski düzeltmek konusunda az bir katkı yapmıştır” ifadelerine yer verdi.
Açıklamada, “Türkiye’nin politika uyumu ve kredibilitesi hala, büyük oranda parasal politika çerçevesinin yetersizliğinden kaynaklanacak şekilde, aynı reytinge sahip diğer ülkelerden daha zayıf” denildi.
Bu yıl itibariyle makroekonomik verilerin ve liranın stabil olmasının, uluslararası rezervlerin yeniden artmasının, Türkiye için geniş çapta kredi profili açısından pozitif olduğunu vurgulayan Fitch, ihracatın büyümesinin güçlendiğini, cari açık oranının düzeltildiğini ve kredi büyümesinin yavaşladığını kaydetti.
Dış borcun hızla artaması negatif etki yaratır
Fitch Ratings, önümüzdeki dönemde Türkiye’de yeniden kredi büyümesinin daha düşük faiz oranları nedeniyle yeniden artmasının, buna cari açık tarafında bozulmanın da eşlik etmesinin, dış borcun hızla artmasının reytinge negatif etki oluşturabileceği uyarısında bulundu.
Ortadoğu’daki sorunlar, ekonomide olumsuz etki yaratıyor
Ortadoğu’daki jeopolitik problemlerin Türkiye ekonomisi üzerinde olumsuz etkilerinin hissedildiğini ifade eden Fitch, temmuz ayında Irak’a olan ihracatın yüzde 46 oranında düştüğünü, farkın ise AB ve Kuzey Amerika’ya yapılan ihracat ile giderildiğini belirtti.
Fitch, Türkiye’nin “BBB-/Durağan” reytinginin 4 Nisan tarihinde teyit edildiğini, bir sonraki değerlendirmenin ise 3 Ekim tarihinde yapılacağını anımsattı.
DÜNYA