3 Kasım 2024, Pazar
spot_img

Firmaların üretim hatasını sigortacılar telafi ediyor

Kusurları yüzünden bir zarara neden olma tehlikesi taşıyan ürünler, üretici firmalarca piyasadan geri toplanıyor. Ürün Geri Çağırma Sorumluluk Sigortası, bu süreçte firmanın yapacağı masrafları karşılıyor

volvo exportŞirketler hatalı ya da arızalı olduğuna karar verdiği ürünleri piyasadan geri çekerler. Bunun için geri çağırma işlemini başlatan şirketler, bir hata nedeniyle milyonlarca lira zarara uğrayabiliyor. Sigorta şirketleri de bu kusurlu maldan kaynaklı yaşanan zararı karşılayacak bir ürünle sektörlere hizmet veriyor. Sigorta şirketlerinin sunduğu Ürün Geri Çağırma Sorumluluk Sigortası, kusurlu ve ayıplı olarak üretildiği ortaya çıkan mal ve ürünün geri çekilmesi için yapılan harcamaları tanzim ediyor. Ürünün toplatılması ve sonrasında yaşanabilecek maddi kayıplar ve sigorta ettirenin yasal sorumluluğu Ürün Geri Çağırma Sorumluluk Sigortası ile güvence altına alınıyor. Ürün Sorumluluk Sigortası’nın ek teminatı olarak da verilen “Ürün Geri Çağırma” genel olarak; iş durması, geri çağırma masrafları, yerine koyma masrafları, rehabilitasyon masrafları, danışmanlık masrafları, ürünün yok edilme masraflarını karşılıyor.

Bazı sigorta şirketleri ise Ürün Geri Çağırma Sorumluluk Sigortası olan müşterilerine uzman hasar kontrol mühendisleri, gıda riskinde deneyimli hasar kontrol uzmanları, danışmanlık hizmeti ve halkla iliş- kiler konusunda destek veriyor. Uzman hasar kontrol mühendisleri, hasarın önlenmesi ve en aza indirilmesi konusunda üretici firmalara yardımcı oluyor.

Dev markalar ürünlerini geri çekiyor

note 7 1Üretici tüm firmalar ister sigorta yaptırsın ister yaptırmasın, ürünlerinin geri çekme planlamasını yine de hazırda bulundurması gerekiyor. Her ne kadar üretilen ürü- ne güvenilirlik tam olsa da tedbirlerin elden bırakılmamasında fayda var. Çünkü ‘dev’ dediğimiz markalar bile ufak bir hata yüzünden ürünlerinin üretimini durduruyor ve tamamını piyasadan çekebiliyor. Günümüzde en fazla teknoloji, otomobil ya da ev dekorasyon firmaları ürünlerini geri çağırıyor. Örnek vermek gerekirse; Samsung Galaxy Note 7 adlı yeni model akıllı telefonunun tüm dünyada satışını durdurdu ve ürünü değişim için geri çağırdı. Şirket son olarak Note 7’nin üretimini durdurdu. Çünkü telefonlardan bazılarının akülerindeki hata dolayısıyla şarj sırasında ateş aldığı fark edildi. Fiat, yazılım hatası nedeniyle dünya genelinde 1,9 milyon aracını, Volvo klima arızası nedeniyle dünya çapındaki 127 bin aracını, Subaru, Legacy model otomobillerin ön cam sileceklerinde görü- len bir hatanın giderilmesi için 76 ülkede satılmış olan 935 bin aracını geri çağırdı. Bunlar yakın zamanda ürünlerini geri çağıran şirketlerden sadece birkaçı. Yılda birçok şirket hatalı ürünlerini piyasadan çekiyor. Geri çağırma sırasında da bu şirketler büyük zararlara uğruyor. Ürün Geri Çağırma Sorumluluk Sigortası ise şirketlerin imdadına yetişiyor.

Ürün Geri Çağırma Sigortası şu hasarlara güvence veriyor

subaru legacyDağıtım teşkilatına ve kamuoyuna bilgi verme masrafları

■ Geri çağrılan ürünlerin toplama merkezlerine iade edilme masrafları

■ Tasfiye veya yok etme masrafları

■ Sınıflandırma masrafları

■ Ara depolama masrafları

■ Test masrafları

■ Parça değiştirme ve onarım masrafları

■ Nakliyat masrafları

■ Geri çağırma işlemi sonucunda yapılan fazla mesai masrafları

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER