24 Aralık 2024, Salı
spot_img

"Fatih tabletlerine" kasko geliyor!

tabletFatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılacak tabletlerin güvenliği için kasko yapılması gündemde. 

Kaynak: Haber7

General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, Fatih Projesi kapsamında öğrencilere dağıtılacak tabletlerin güvenliği için kasko seçeneğinin değerlendirilebileceğini belirterek, “Bir kasko olsa bizim de hayatımız kolaylaşır, riskimizi görebilir hale geliriz. Yaniöğrenci de kırsa yanlışlıkla bunu, tümünü öğrenciden alamayacağınız için sizin omuzlarınıza kalıyor. Yani kasko olsa iyi olur ama bizim burada bir çalışmamız yok” dedi. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yaman, Fatih Projesi kapsamında 9. sınıf öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayar ihalelerinden 3’üncüsünü kazandıklarını belirterek, eğitimi keyifli ve çağdaş hale getirecek tabletlerin dağıtım ihale süreçlerine ilişkin, “İlk ihaleyi de biz almıştık, 8 bin 500 tablet dağıtımının yarısını biz aldık, yarısını Samsung aldı. İkinciyi 49 bin olarak Vestel aldı. 3’üncü de 675 bindi, bunu biz almış olduk” hatırlatmasını yaptı.

Tabletlerin tamamının mart sonuna kadar dağıtılacağını açıklayan Yaman, “Ürünler hazır zaten. Biz liste bekliyoruz. Dağıtım listelerinin oluşması bekleniyordu, okullarda eksiklikler vardı, o eksiklikler giderildi. Şu an 470 binin üzerinde yakın bir dağıtım yaptık, 675 bin tabletin tamamı damart sonu itibarıyla bitmiş olacak” bilgisini verdi.

General Mobile’ın E-Tab model akıllı tabletlerinin Android 2.3.4 Gingerbread işletim sistemine sahip olduğunu anımsatan Yaman, şöyle devam etti:

tabletfatih

“Ürünleri hazırlarken kaliteye gerçekten çok önem verdik. Bu ürünlerde bir sorun bekleme gibi bir lüksümüz yok. Biliyorsunuz garanti süresi bu defa 4 yıl oldu. Daha öncekilerde 2 yıldı. Bu defa 4 yıl… Biz şunu hesapladık, eğer bir ürün 4 yıl garantili veriliyorsa, bizim o ürünü geri gelmeyecek şekilde planlamamız lazım. Geri gelirse batarız. Çünkü bir ürünün geri gelmesi demek, bir sorunu en başta merkezde çözmeniz 1 birimse, geri geldiğinde 5,5 birimdir. O nedenle biz ürünlerimizi geri gelmeyecek şekilde planladık.”

“Elektronik cihaz kaskosu gündeme gelir mi?”

Cihazlardaki kaliteye karşın öğrenci kullanımından kaynaklı düşme, kırılma durumundatabletlerin firmaya geri geleceğini dile getiren Yaman, “Elektronik cihaz kaskosu gündemegelirse hem öğrenciler hem de eğitimciler için kolaylık olabilir mi” sorusu üzerine, “Şu an bir kasko uygulaması yok. Bizim de orada bir çalışmamız yok” yanıtını verdi.

Kullanıcı kaynaklı sorunların hem eğitim sürecinde akamete yol açabileceğini, hem de işsüreçlerine pozitif katkı sağlayacağına işaret eden Yaman, “Tabii bir kasko olsa bizim dehayatımız kolaylaşır, riskimizi görebilir hale geliriz. Yani öğrenci de kırsa yanlışlıkla bunun tümünü öğrenciden alamayacağınız için sizin omuzlarınıza kalıyor. Yani kasko olsa iyi olur ama bizim burada bir çalışmamız yok” ifadelerini kullandı.

Yaman, devamla, “Gelecekte büyük bir ihale var, 10,6 milyonluk… Onunla ilgili süreç devam ediyor. Ne zaman gerçekleşecek, o konuda açıklama yapmak bana düşmez tabii ama o konudaki süreç devam ediyor” hatırlatmasını da yaptı.

Elektronik ürün kaskosunun avantajları neler?

Teknolojik cihazları kullanıcı hatalarına karşı güvence altına alan Teknokask’ın Genel Müdürü Tayfun Gülgeç ise, tablet PC’lerin de cep telefonları gibi mobil kullanıma dayalı olduğunu belirterek, mobil kullanım durumlarında hasar gibi durumlarının daha fazla görüldüğünü söyledi.

Kırılma, sıvı teması, gasp, kapkaç, hırsızlık gibi durumların bu ürünlerde görülme oranını yüzde 40 olarak belirten Gülgeç, Fatih Projesi kapsamında dağıtılacak olan cihazlarda bu oranın daha yüksek olabileceğini kaydetti.

Cihaz hasarlarını maddi açıdan da değerlendiren Tayfun Gülgeç, ürünlerin ağırlıklı olarak ekrandan oluşmasının en çok ekrana tesir eden hatalar ile karşılaştıklarını belirtti. Ekranların ithal edildiğini, ortalama olarak da 150 lira civarına mal olduğunu söyleyen Gülgeç, sigorta gibi işlemler ile bu durumun minimum seviyelerde tutulabileceğinin altını çizdi.

Gülgeç, bir yıl içinde ortalama 40 ekran hasarı ile karşılaşılması halinde yaklaşık 6 ila 8 bin lira arasında zarar oluşabileceğini belirtti.

Proje kapsamında dağıtılacak Tablet PC’lerin sigorta teminatı altına alınmasının öncelikle bu açıdan değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gülgeç, maddi durumların da göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. Gülgeç son olarak ihale şartnamesinde bu tür durumlarda üretici firmaların nasıl hareket edeceğine dair bir madde olup olmadığını bilmediklerini ekledi.

Fatih Projesi’ni genel olarak değerlendiren Tayfun Gülgeç, “Neresinden bakarsanız bakın ülkemizde eğitim alanında yapılmış en büyük bir yeniliklerden biridir. Devletimizin büyüklüğünü, eğitime verdiği önemi ve desteği göstermektedir” değerlendirmesini yaptı.

Milli Eğitim yetkililerinin konuya ilişkin görüşleri

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) verilen bilgiye göre ise, projenin bu aşamasında elektronik cihaz sigortası düşünülmüyor. Onlarca güvenlik ve dayanıklılık testinden geçen cihazların, 4 yıllık garantiyle teslim alındığı belirtilen MEB açıklamasında, kullanıcı hatası dışındaki arızaların tümünün şirket tarafından karşılanacağı vurgulandı.

Açıklamada, “Diyelim ki tablet sıranın üzerinden düştü, diyelim ki tabletin başına da bir iş geldi. Firma bu tableti değiştirmek zorunda. Bu 4 yıl boyunca böyle… Ama tabii kalkıp da öğrenci bunu çarpa çarpa kırarsa bunu değiştirmez firma” denildi.

Dayanıklılık testi görüntülerinin Youtube’dan izlenebileceği hatırlatılan açıklamada, “Öte yandan kasko bedeli çok büyük bir maliyet. Bu nedenle bunun bir yararlılığı, karlılığı yok” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON EKLENEN HABERLER